Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nomura: Ερχεται «κόλαση» στις μετοχές!

Πτώση της τάξεως του 25% - 50% στις μετοχές για το υπόλοιπο του 2013 και το 2014 βλέπει ο Bob Janjuah, strategist της Nomura και γνωστή «αρκούδα» των αγορών. Πού βασίζει τις εκτιμήσεις του.

Nomura: Ερχεται «κόλαση» στις μετοχές!
 "Αν κάνω λάθος και τελικά έχουμε βρει πραγματικά την οικονομική και την αγοραία “νιρβάνα” μέσω του ατελείωτου τυπώματος χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες και των τεράστιων χρεών, τότε δεν έχω κανέναν δισταγμό για το μέλλον και δεν χρειάζεται καμία ανησυχία για την ανάπτυξη ή την οικονομία ποτέ ξανά", διαμηνύει, όλος σαρκασμό, προς τους επενδυτές και διαχειριστές ο strategist της Nomura Bob Janjuah και γνωστή "αρκούδα" των αγορών, ο οποίος εκτιμά ότι οι επόμενοι 18-24 μήνες θα είναι κόλαση για τις μετοχές.

Ο Κόσμος του Bob (Bob’s World), όπως ονομάζει το report που ετοιμάζει στις αρχές κάθε μήνα ο στρατηγικός αναλυτής, επισημαίνει για την κατάσταση της αγοράς ότι στα επόμενα 2-3 τρίμηνα ο S&P 500 μπορεί να διαμορφωθεί έως και τις 1.550 - 1.575 μονάδες, όπου βρίσκεται η μεγάλη διπλή κορυφή του βασικού αμερικανικού δείκτη.

Όπως εξηγεί ο Janjuah, μία μέρα μετά το alert των F.T. ότι υπάρχει "κίνδυνος ατυχήματος στις αγορές", δεν θα εκπλαγεί αν δει τον δείκτη S&P 500 οριακά πάνω από το ονομαστικό all-time high του 2007 και περιμένει ότι ένα εβδομαδιαίο κλείσιμο σε αυτά τα επίπεδα θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την κατάρρευση των τιμών.

Περιμένει, όπως γράφει, πτώση της τάξεως του 25% - 50% στις μετοχές για το υπόλοιπο του 2013 και το 2014. Η κατάρρευση των τιμών θα οδηγηθεί από την πραγματική οικονομία και από την αποτυχία των πολιτικών ή την απώλεια εμπιστοσύνης στο σύστημά τους.

Ο strategist της Nomura σημειώνει: "Πάντα μου αρέσει να υπενθυμίζω στους πελάτες ότι στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τα υψηλά επίπεδα του 2000 και του 2007, πριν από τις σημαντικές καταρρεύσεις στις τιμές που ακολούθησαν στους επόμενους 18 - 24 μήνες, οι αγορές ήταν ξετρελαμένες με τις επιλογές του Greenspan κατά παρόμοιο τρόπο με τον οποίο οι έφηβοι είναι σήμερα ξετρελαμένοι με τον Justin Bieber! Ο εφησυχασμός των επενδυτών ήταν «εκτός» πραγματικότητας, το volatility ήταν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, η πίστη στο «σύστημα» ήταν στα ύψη και οι τοποθετήσεις ήταν σε ακραία επίπεδα. Από πλευράς τακτικής, τα επόμενα ένα ή δύο τρίμηνα περιμένω να δω μία ή δύο (τουλάχιστον) βυθίσεις ή διορθώσεις 5% - 10%".

Μία τέτοια διόρθωση στον S&P 500 (από τις 1.515 στις 1.440 μονάδες) θα πρέπει να συμβεί τις πρώτες εβδομάδες του τρέχοντος μήνα, ενώ από το τέλος του Φεβρουαρίου και το πρώτο 15νθήμερο του Μαρτίου (τουλάχιστον) θα πρέπει το ράλι να οδηγεί τον δείκτη και τα risky assets πίσω στις 1.500 μονάδες ή και πιθανότατα πάνω από τις 1.515, προβλέπει ο Janjuah.

Ο επίλογος του strategist της Nomura είναι χαρακτηριστικός: "Απολαύστε τα dips στις τιμές και επικεντρωθείτε στην τακτική και στη ρευστότητα. Τώρα, ωστόσο, δεν είναι η ώρα για υπερβολική μόχλευση, υπερβολικά «δομημένα» προϊόντα, μεγάλες θέσεις σε μη εύκολα ρευστοποιήσιμα assets. Καλή τύχη για το 2013 και πέρα...".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v