Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιφνιδιαστική αλλαγή διοίκησης στην BoJ

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Μασάακι Σιρακάβα ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί στις 19 Μαρτίου, λίγες εβδομάδες νωρίτερα από την προγραμματισμένη αποχώρησή του. Ράλι 3,8% στο Τόκιο και χαμηλό 3 ετών για το γεν.

Αιφνιδιαστική αλλαγή διοίκησης στην BoJ
Η είδηση αιφνιδίασε τις αγορές. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας Μασάακι Σιρακάβα ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί στις 19 Μαρτίου, λίγες εβδομάδες νωρίτερα από την προγραμματισμένη αποχώρησή του.

Επισήμως δήλωσε ότι η κίνηση αυτή γίνεται για να αποχωρήσει ταυτόχρονα με δύο αναπληρωτές διοικητές της Τράπεζας. Οι αναλυτές ωστόσο, επισημαίνουν την έντονη κόντρα της BoJ με τη νέα κυβέρνηση της χώρας, η οποία πιέζει για σημαντική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Αρκετοί θεωρούν ότι η κίνηση αυτή ενδεχομένως να συνεπάγεται στροφή στη νομισματική πολιτική της χώρας. Έτσι, το χρηματιστήριο του Τόκιο κατέγραψε ράλι 3,8% (που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008) ενώ το ιαπωνικό νόμισμα κατρακύλησε σε χαμηλό σχεδόν τριών ετών, στα 94 γεν ανά δολάριο.

«Ο βασικός παράγοντας είναι ότι αλλάζει το χρονοδιάγραμμα και πως τα νέα βήματα πολιτικής πιθανότατα θα αποφασιστούν στη σύνοδο της BoJ στις 4 Απριλίου» αναφέρει ο Vassili Serebriakov της BNP Paribas και συμπλήρωσε: «Οι υποψήφιοι για τη θέση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας θα παρουσιαστούν στα μέσα Φεβρουαρίου και θεωρούμε ότι θα υποστηρίζουν την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής».

Η Capital Economics από την πλευρά της εκτιμά ότι με την κίνηση αυτή το ιαπωνικό νόμισμα ενδέχεται να υποχωρήσει ακόμη και στα 95 γεν ανά δολάριο μέχρι τα μέσα του έτους. Εκτιμούν επίσης ότι ο Nikkei μπορεί να αγγίξει τις 11.600 μονάδες μέχρι τα τέλη του δεύτερου τριμήνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v