Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλάζουν όλα στο φορολογικό σύστημα της Κίνας

Σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα της Κίνας. Στόχος η μείωση του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Στροφή σε οικονομικό μοντέλο που στηρίζεται στην εγχώρια ζήτηση.

Αλλάζουν όλα στο φορολογικό σύστημα της Κίνας
Η Κίνα ανακοίνωσε ότι προχωρά σε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις του φορολογικού της συστήματος προκειμένου να μειωθούν οι ανισότητες μεταξύ φτωχών και πλουσίων αλλά και να στραφεί προς έναν νέο οικονομικό σχεδιασμό, που θα δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στην εγχώρια ζήτηση.

Τα νέα μέτρα εγκρίθηκαν από το Κρατικό Συμβούλιο της χώρας και προβλέπουν σημαντική αύξηση των φόρων που πληρώνουν οι πλούσιες κρατικές επιχειρήσεις, οι μεγάλοι γαιοκτήμονες και οι πλούσιοι. «Το Κρατικό Συμβούλιο δεν αποφάσισε κάτι μόνο για να μειώσει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Αυτό που τίθεται επί τάπητος είναι ολόκληρη η οικονομία, ο τρόπος που διανέμεται το εισόδημα μεταξύ των διαφόρων παικτών: νοικοκυριών, επιχειρήσεων και κυβέρνησης», εξηγεί ο Andrew Batson της GK Dragonomics και συμπληρώνει: «Το ζητούμενο είναι η αλλαγή της συνολικής ροής του εισοδήματος στην εθνική οικονομία».

Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων αυξάνεται κατά 5% η φορολογία που επιβάλλεται στις κρατικές επιχειρήσεις. Οι κρατικές επιχειρήσεις απολάμβαναν ειδικό καθεστώς και πλήρωναν ελάχιστη φορολογία. Αναλυτές επισημαίνουν ότι με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στην Κίνα να χρηματοδοτήσει ένα νέο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας για τους πολίτες, χτίζοντας ισχυρότερο σύστημα συντάξεων και υγειονομικής περίθαλψης.

Παράλληλα, επεκτείνεται σε περισσότερες πόλεις ο φόρος ακινήτων που είχε εφαρμοστεί πιλοτικά, ρυθμίζεται ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, αυξάνονται οι φόροι πολυτελούς διαβίωσης, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής φόρου κληρονομιάς.

Επίσης, γίνεται πιο ευέλικτη η διαδικασία διαμόρφωσης των επιτοκίων. «Προωθούνται μεταρρυθμίσεις για τη διαμόρφωση των επιτοκίων με τους κανόνες της αγοράς, ώστε να επεκταθεί το εύρος διακύμανσης των επιτοκίων για καταθέσεις και δάνεια και να προστατευθούν τα συμφέροντα των καταθετών», αναφέρει η ανακοίνωση. Τα επιτόκια επί αποταμιευτικών καταθέσεων είναι πολύ χαμηλότερα του πληθωρισμού εδώ και πολλά χρόνια, μειώνοντας τις αποδόσεις για τα νοικοκυριά.

«Με τον τρόπο αυτόν οι πολίτες της Κίνας θα έχουν τη δυνατότητα για μεγαλύτερα οφέλη από τις τοποθετήσεις τους ακόμη και σε ενοίκια ή σε χρηματοοικονομικά προϊόντα», σχολιάζει το πρακτορείο Reuters, συμπληρώνοντας πως η Κίνα αποδεικνύει ότι θέλει να απαγκιστρωθεί από το μοντέλο της εξαγωγικής οικονομίας σε μία αγορά που στηρίζεται στη ζήτηση των δικών της πολιτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v