Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρές πιέσεις από Πορτογαλία, Ιρλανδία στην ΕΚΤ

Η Λισαβόνα και το Δουβλίνο ζητούν άμεση στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του προγράμματος ΟΜΤ, για να μπορέσουν να γυρίσουν στις αγορές.

Σκληρές πιέσεις από Πορτογαλία, Ιρλανδία στην ΕΚΤ
Πορτογαλία και Ιρλανδία ζητούν μεγαλύτερη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να διευκολυνθεί η επιστροφή τους στις αγορές κρατικών ομολόγων τον επόμενο χρόνο το αργότερο. Η είδηση αποκαλύπτεται από δύο γερμανικές εφημερίδες (Die Welt και Handelsblatt) οι οποίες επικαλούνται αρκετές προσκείμενες στις εξελίξεις.

Η πρόταση που έθεσε επί τάπητος η Λισαβόνα είναι να αποκτήσει προληπτικό χαρακτήρα το νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών της ΕΚΤ, ώστε να έχει τη δυνατότητα να στηρίξει και χώρες που επιστρέφουν στις αγορές. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ που ρωτήθηκε για το θέμα από το Reuters αρνήθηκε να σχολιάσει. Σύμφωνα με τη Handelsblatt πάντως, το 23μελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ τάσσεται κατά της ενεργοποίησης του προγράμματος ΟΜΤ για την στήριξη των χωρών που θέλουν να επιστρέψουν στην αγορά ομολόγων.

Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Vitor Gaspar πάντως, δήλωσε ότι η χώρα του αναμένει ότι θα υπάρξει κάποια στιγμή στήριξη από την ΕΚΤ μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος. «Δεν θα κάνω εικασίες για το πώς η ΕΚΤ θα χειριστεί το πρόγραμμα» δήλωσε.

Η Die Welt παράλληλα μεταδίδει ότι η Πορτογαλία επιδιώκει την επιμήκυνσης των δανείων που έχει λάβει από το μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης (ESM) κατά 10 με 15 χρόνια ώστε να «διευκολυνθεί» η αποπληρωμή τους. Η πρόταση αυτή ωστόσο, θα πρέπει να πάρει το πράσινο φως από το γερμανικό κοινοβούλιο όπου οι αντιδράσεις – και μάλιστα προεκλογικά – εκτιμάται ότι θα είναι σθεναρές.

Η Ιρλανδία από την πλευρά της προσπαθεί να αποσπάσει την στήριξη της ΕΚΤ για τα περίπου 31 δισ. ευρώ που έχει καταβάλει το Δουβλίνο για την στήριξη των τραπεζών. Η πρόταση που έχει καταθέσει είναι να μετατραπούν οι υποσχετικές που εξέδωσε για να στηρίξει την AngloIrish Bank κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης σε μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα ώστε να εμπίπτουν στο πρόγραμμα ΟΜΤ της ΕΚΤ.

Το Reuters αποκάλυψε τον προηγούμενο μήνα ότι η ΕΚΤ είχε απορρίψει το συγκεκριμένο σχέδιο. «Οι συζητήσεις ακόμη διεξάγονται και ακόμη δεν μπορούν να υπάρξουν συμπεράσματα για την έκβασή τους» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ για το συγκεκριμένο ζήτημα. Τα χρονικά περιθώρια πάντως εξαντλούνται δεδομένου ότι η Ιρλανδία καλείται να πληρώσει την επόμενη υποσχετική στα τέλη Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v