Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Draghi: Σταδιακή ανάκαμψη αργότερα στο 2013

Η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά αργότερα μέσα στο 2013, δήλωσε ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την τακτική συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας.

Draghi: Σταδιακή ανάκαμψη αργότερα στο 2013
Η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά αργότερα μέσα στο 2013, δήλωσε ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την τακτική συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας

Ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε επίσης ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην περιφέρεια θα παραμείνουν συγκρατημένες. Οι δηλώσεις του μεταφράζονται στις αγορές ως ένδειξη για "στάση αναμονής" της ΕΚΤ για το επόμενο διάστημα, ώστε να αποσαφηνιστούν οι επιδράσεις της πολιτικής παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Πράγματι, ο Μ. Draghi σχολίασε ότι οι ενδείξεις είναι πως η στρατηγική της κεντρικής τράπεζας έχει αποτέλεσμα στην οικονομία.

Αναφέρθηκε στην πρόωρη αποπληρωμή από μέρους των τραπεζών των δανείων που έλαβαν στο πλαίσιο των επιχειρήσεων ρευστότητας LTRO της ΕΚΤ, λέγοντας ότι οι τραπεζικές αποπληρωμές δείχνουν τη βελτίωση της ψυχολογίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Τόνισε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να διασφαλίζει την επαρκή ρευστότητα στην αγορά.

Λίγο νωρίτερα, η επιτροπή καθορισμού πιστωτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διατήρησε, όπως αναμενόταν ευρύτατα, αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ, κατά τη συνεδρίαση στη Φρανκφούρτη.

Καθώς η κρίση χρεών στην ευρωζώνη βρίσκεται σε ύφεση, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε άλλα ζητήματα που θίγει ο Μ. Draghi και ειδικά στο θέμα της ισοτιμίας του ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία μέσα στην εβδομάδα ζήτησε να συγκρατηθεί η άνοδος του ευρώ (που ξεπέρασε το 1,36 δολάριο αυτήν την εβδομάδα), ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας αποκάλυψε ότι θα θέσει το ζήτημα στο προσεχές Eurogroup. Αντιθέτως, η Γερμανία απάντησε πολύ συγκρατημένα στο γαλλικό αίτημα.
 
Ο Μ. Draghi, από την πλευρά του, σχολίασε ότι η ΕΚΤ θα περιμένει να δει κατά πόσον η ανατίμηση του ευρώ θα μεταβάλει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό. Σχολίασε ότι η πρόσφατη ισχύς του ευρωπαϊκού νομίσματος στις αγορές συναλλάγματος είναι ένδειξη αναθέρμανσης της εμπιστοσύνης και δήλωσε: "Οπωσδήποτε πρέπει να δούμε κατά πόσον η ανατίμηση, αν διατηρηθεί, θα αλλάξει τις εκτιμήσεις μας για το ρίσκο, όσον αφορά τη σταθερότητα τιμών".

Το ευρώ, που κινείτο πάνω από το 1,35$ πριν την ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη της ευρωζώνης, και είχε «καβαλήσει» και το 1,36$ μέσα στην εβδομάδα, υποχώρησε έως το 1,3397 δολ. μετά τις δηλώσεις του κ. Draghi ότι η ΕΚΤ "παρακολουθεί" την ισοτιμία, που δείχνει ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να παρέμβει έστω φραστικά σε περίπτωση μεγάλης ανατίμησης του ευρωπαϊκού νομίσματος.



Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμενόταν επίσης κάποιο σχόλιο σχετικά με την πολύ φρέσκια είδηση ότι η Ιρλανδία κατέληξε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους που ανέλαβε το Δουβλίνο για να στηρίξει την Anglo-Irish Bank.

Ο κεντρικός τραπεζίτης όμως αρνήθηκε να αποσαφηνίσει την κατάσταση, σχολιάζοντας ότι οι δύο πλευρές διεξάγουν διαπραγματεύσεις και ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση από την πλευρά της ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v