Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σερβία: Μάχη για προσέλκυση επενδύσεων

Σε ένα νέο κύμα ελληνικών και άλλων ξένων επενδύσεων στη Σερβία, όταν κλείσει ο σημερινός κύκλος της ύφεσης, προσδοκά η γειτονική χώρα, όπως είπε σήμερα στην Αθήνα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Aleksandar Ljubic.

Σερβία: Μάχη για προσέλκυση επενδύσεων
Σε ένα νέο κύμα ελληνικών και άλλων ξένων επενδύσεων στη Σερβία, όταν κλείσει ο σημερινός κύκλος της ύφεσης, προσδοκά η γειτονική χώρα, όπως είπε σήμερα στην Αθήνα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Aleksandar Ljubic.

O κ. Ljubic, που θα συναντηθεί αύριο με τον Ελληνα ομόλογό του Ν. Μηταράκη, είπε πως οι Ελληνες παραμένουν ένας από τους τρεις μεγαλύτερους επενδυτές στη Σερβία (μαζί με Αυστριακούς και Ιταλούς), με τη σερβική κυβέρνηση να αποδίδει μεγάλη σημασία και στην ενίσχυση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών που βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Οι συνολικές ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία ξεπερνούν τα δύο δισ. ευρώ και οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν κυρίαρχη παρουσία σε τομείς όπως οι τράπεζες, τα ξενοδοχεία, τα ακίνητα, η τσιμεντοβιομηχανία, κλπ. Μια από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στη Σερβία την τελευταία διετία είναι του ομίλου Delhaize, που πραγματοποιείται μέσω Ελλάδας καθώς ελέγχει την αλυσίδα σουπερμάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος.

Η κυβέρνηση του T. Nikolic έχει λάβει σειρά πρωτοβουλιών ώστε να διατηρηθούν οι ρυθμοί των τελευταίων ετών στις ξένες επενδύσεις, μέσω προσπάθειας εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών και περιορισμού της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. Το οπλοστάσιό της ενισχύεται και από το γεγονός πως εντός του έτους αναμένεται να οριστεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως είπε ο κ. Ljubic, το έλλειμμα του 2012 έφτασε το 7,2%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, αλλά καταβάλλει προσπάθεια για τον περιορισμό του. Φέτος προβλέπεται πως θα περιοριστεί στο 3,2% και το 2014 στο 1,19% με προοπτική να μηδενιστεί μέχρι το 2016.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης της Σερβίας είπε πως η κυβέρνηση προχώρησε και σε σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, όπως ο διορισμός Σλοβένου ειδικού στη θέση του Γενικού Γραμματέα για τη φορολογία, ο περιορισμός των κέντρων λήψης αποφάσεων για μια επένδυση και ο σχεδιασμός τεχνολογικού συστήματος που θα επιτρέψει να γίνονται όλες οι συναλλαγές με τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικά από το 2014.

Την τελευταία διετία ολοκληρώθηκαν σημαντικές ξένες επενδύσεις στη Σερβία όπως το νέο εργοστάσιο της Fiat (δεκάδες ξένοι προμηθευτές εξοπλισμού για αυτοκίνητα δραστηριοποιούνται στη χώρα). Σε εξέλιξη βρίσκονται επενδύσεις στον τομέα της ένδυσης από ιταλικούς ομίλους, όπως η Benetton μέσω των οποίων δημιουργούνται περί τις 5.000 νέες θέσεις εργασίας.

Η κυβέρνηση εκτιμά πως οι άμεσες ξένες επενδύσεις θα φτάσουν φέτος τα δύο δισ. ευρώ με τον κ. Ljubic να επισημαίνει τη στροφή των τελευταίων ετών προς νέες αγορές εκτός Ε.Ε. εξαιτίας της κρίσης. Ηδη έχουν υπογραφεί συμφωνίες με τη Ρωσία (π.χ. για τον αγωγό Southstream και την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου), με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) για τη χρηματοδότηση έργων άρδευσης (τα αγροτικά προϊόντα παραμένουν το κύριο εξαγωγικό προϊόν της Σερβίας) και με την Κίνα για τη χρηματοδότηση οδικών έργων. Τον τελευταίο χρόνο ανέλαβαν σημαντικά οδικά έργα και οι ελληνικές εταιρείες ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, συνολικού ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Για τις ανησυχίες που υπήρξαν με την εκλογή Nikolic, ο οποίος διατηρεί σκληρή στάση σε ζητήματα όπως το Κοσσυφοπέδιο, ο A. Ljubic υποστήριξε πως το γεγονός πως σημαντικοί ξένοι επενδυτές παραμένουν στη χώρα αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για το αν είναι ασφαλής επενδυτικός προορισμός. Οσο για τις πρωτοβουλίες αντιμετώπισης της διαφθοράς, ο Σέρβος υφυπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως το μήνυμα που θέλει να στείλει η κυβέρνηση είναι πως κανείς δε βρίσκεται στο απυρόβλητο, όσο οικονομικά ισχυρός και αν θεωρείται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v