Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε στρατόπεδα οι Ευρωπαίοι για προϋπολογισμό

Στις 7:30 το πρωί συνεχίζεται η Σύνοδος. Παρασκηνιακές διεργασίες για συμφωνία. Μεγάλες οι διαφορές, λέει η Μέρκελ. Εμμένει σε μείωση δαπανών ο Κάμερον. Κλειδί για την επιτυχία οι κοινοτικοί πόροι λέει ο Σαμαράς.

Σε στρατόπεδα οι Ευρωπαίοι για προϋπολογισμό
Στις 7:30 το πρωί θα συνεχιστεί η Σύνοδος Κορυφής για τον προϋπολογισμό 2014-2020, η οποία διεκόπη χθες το βράδυ, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο για την επίτευξη συμφωνίας.

Σε δύο γραπτές ανακοινώσεις με διαφορά μισής ώρας η προεδρία του Συμβουλίου ανακοίνωσε πως η έναρξη των εργασιών αναμενόταν να πραγματοποιηθεί αρχικά στις 18:30 τοπική ώρα και στη συνέχεια στις 20:30 ώρα Βρυξελλών (21:30 ώρα Ελλάδας). Τελικά η Σύνοδος ξεκίνησε περίπου στις 10:00 ώρα Ελλάδας, χωρίς ωστόσο οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. να έχουν μπροστά τους κάποια πρόταση.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε μπαράζ επαφών με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, με κυριότερη την τετραμερή συνάντηση υπό την προεδρία του Χέρμαν Βαν Ρόμπει με τους Κάμερον, Μέρκελ και Ολάντ.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου επιχείρησε να γεφυρώσει τις διαφορές των τριών σε ένα σκληρό παζάρι τετ-α-τετ προτού ξεκινήσει η Σύνοδος ώστε κατά τις εργασίες της ολομέλειας να έχουν ικανοποιηθεί όλα τα αιτήματα που συνδέονται με βέτο.

Πριν τη συνάντηση, ο κ. Ρομπέι σχεδίαζε μείωση 15 δισ. ευρώ από τις προτάσεις που είχαν απορριφθεί στην τελευταία Σύνοδο, οδηγώντας τον προϋπολογισμό στα 957 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ρομπέι αποφάσισε αρχικά να αναβάλει την κατάθεση της πρότασης για τον προϋπολογισμό, καθώς φάνηκε ότι δεν υπήρχε κοινό έδαφος για κάτι τέτοιο. Η πρόταση, όμως, κατατέθηκε αργά τη νύχτα και υπήρξε διακοπή της συνεδρίασης για μια ώρα προκειμένου οι ηγέτες να την εξετάσουν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Βρετανία εγείρει ασφυκτικές απαιτήσεις για μείωση του προϋπολογισμού πολύ πιο κάτω από τα 900 δισ. και έχει την σιωπηρή στήριξη της Γερμανίας. Ο κ. Ρομπέι πρότεινε μια ακόμη μείωση 30 δισ. ευρώ σε μια ξεχωριστή κατηγορία του προϋπολογισμού, κατεβάζοντας το σύνολο στα 912 δισ. ευρώ.

Η Γαλλία δεν επιθυμεί μια τέτοια συμφωνία, ενώ και ο Μάριο Μόντι δηλώνει εξοργισμένος με τις βρετανικές απαιτήσεις και διαμηνύει σε συνεργάτες του ότι η Ιταλία είναι αδικημένη από τη διαδικασία.

Οι συζητήσεις βρίσκονται σε τέτοιο σημείο που κανείς δεν αποκλείει ακόμη και το «ναυάγιο» της Συνόδου παρά τις επίπονες προσπάθειες που καταβάλλει ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι.


Περισσότερα κονδύλια, ο στόχος της Ελλάδας

Η Ελλάδα προσέρχεται με στόχο να πετύχει όσο το δυνατό μικρότερη απώλεια εσόδων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ότι τα διαρθρωτικά ταμεία αποτελούν κλειδί για την επιτυχία, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

"Πιστεύω ότι τα διαρθρωτικά ταμεία αποτελούν εγγύηση για την επιτυχία, ένα κλειδί για την επιτυχία, γιατί χρειαζόμαστε – ειδικά στην Ελλάδα – ανάκαμψη και ανάπτυξη", ανέφερε ο κ. Σαμαράς από τις Βρυξέλες. "Όπως γνωρίζετε, οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις – η δομική και δημοσιονομική προσαρμογή – εφαρμόζονται και υλοποιούνται αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα με επιτυχία" πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε πριν τη συνεδρίαση ότι παραμένουν οι διαφορές, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα κάνει ότι μπορεί για την επίτευξη συμφωνίας. "Δεν ξέρω αν θα υπάρξει συμφωνία, υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση μεταξύ των προτάσεων" ανέφερε η κ. Μέρκελ λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.

"Όσον αφορά τη Γερμανία, μπορώ να πω ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία, γιατί είναι πολύ σημαντικό σε μια εποχή οικονομικής αβεβαιότητας και υψηλής ανεργίας να υπάρχει ένα σχέδιο" πρόσθεσε.


Κάμερον: Αν δεν μειωθούν οι δαπάνες δεν θα υπάρξει συμφωνία

Δεν θα υπάρξει συμφωνία για τον προϋπολογισμό αν η πρόταση δεν περιλαμβάνει μείωση των δαπανών, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μείνει απρόσβλητη από τις πιέσεις που είχαμε για την μείωση των δαπανών", σημείωσε κατά την άφιξη του στις Βρυξέλες ο κ. Κάμερον.

"Την τελευταία φορά που ήμασταν εδώ το Νοέμβριο, οι αριθμοί που προτάθηκαν ήταν πολύ υψηλοί. Πρέπει να πέσουν και αν δεν πέσουν δεν θα υπάρξει συμφωνία" πρόσθεσε.


Ολάντ: Υπάρχουν όρια στις υποχωρήσεις

"Είμαι εδώ για να εξασφαλίσω μια συμφωνία, υπό τον όρο ότι αυτή είναι εφικτή" ανέφερε από τις Βρυξέλες ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Ολάντ σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

"Αν υπάρχουν κάποιοι που δεν είναι διαλλακτικοί, θα προσπαθήσω να συνομιλήσω μαζί τους, αλλά μέχρις ενός σημείου", πρόσθεσε.


Ρούτε: Η ΕΕ να μειώσει τις δαπάνες – Να διατηρηθεί το rebate

Η Ολλανδία τάσσεται υπέρ της μείωσης των δαπανών στον προϋπολογισμό της ΕΕ και στην διοχέτευση τους σε τομείς που δημιουργούν θέσεις εργασίας, δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε.

"Έχουμε τρεις προτεραιότητες. Πρώτον, πιστεύουμε ότι από τη στιγμή που οι πολίτες στα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν μέτρα λιτότητας, πρέπει να κάνει εξοικονόμηση και η ΕΕ" δήλωσε ο κ. Ρούτε κατά την άφιξη του στις Βρυξέλλες.

"Είναι σημαντικό για εμάς να διατηρήσουμε τις επιστροφές κεφαλαίων (rebate), αυτό σημαίνει ότι μια χώρα όπως η Ολλανδία μπορεί να δικαιολογήσει αυτά που ξοδεύει για την ΕΕ" πρόσθεσε.

"Τρίτον, είναι σημαντικό να εκσυγχρονιστεί ο προϋπολογισμός, ώστε να δαπανώνται περισσότερα σε τομείς που μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας" επεσήμανε ο κ. Ρούτε.


Μόντι: Ανάπτυξη και ισότητα οι προτεραιότητες

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να ενισχύει την ανάπτυξη και να αντιμετωπίζει με ακριβοδίκαιο τρόπο τα κράτη μέλη, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι από τις Βρυξέλες, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.

"Ελπίζουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία η οποία θα έχει δύο θεμελιώδη χαρακτηριστικά. Πρέπει να είναι μια συμφωνία που θα ευθυγραμμίζεται με τις προτεραιότητες που θέσαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Να σηματοδοτεί την ανάπτυξη" ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ο κ. Μόντι.

"Όσον αφορά τον προϋπολογισμό αυτό σημαίνει τη δημιουργία μιας ενοποιημένης Ευρώπης, με διασυνοριακές συνδέσεις και άλλα στοιχεία που επιτρέπουν την ανάπτυξη" επεσήμανε.

"Επίσης πρέπει να είναι ένας ακριβοδίκαιος προϋπολογισμός, που θίγει ζητήματα αναδιανομής μεταξύ των χωρών" πρόσθεσε, λέγοντας ότι η ανάπτυξη και η ισότητα είναι αναγκαία συστατικά για την πρόοδο της Ευρώπης.


Γιούνκερ: Καταστροφή να μην τα βρούμε σήμερα για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Έκκληση στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξουν σε συμφωνία για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, απηύθυνε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζ.Κ. Γιούνκερ, προειδοποιώντας πως αν δεν γίνει αυτό, οι επιπτώσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές θα είναι «καταστροφικές».

«Νομίζω πως η θέσεις των διαφόρων χωρών θα έχουν συγκλίνει αρκετά μέχρι σήμερα το βράδυ» ώστε να υπάρξει συμφωνία, ανέφερε ο κ. Γιούνκερ σε συνέντευξή του στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

«Η εξωτερική επίπτωση από την μη ύπαρξη συμφωνίας θα ήταν καταστροφική για την ήδη εύθραυστη κατάσταση των χρηματοοικονομικών αγορών», πρόσθεσε.

Ο κ. Γιούνκερ κάλεσε παράλληλα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι να μειώσει και πάλι τα σχέδιά του για τις δαπάνες, προειδοποίησε ωστόσο ότι υπάρχουν «χαμηλότερα όρια».

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι εμείς στην Ευρώπη μπορούμε να καταλήξουμε σε αποφάσεις», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v