Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρό πρέσινγκ του Λονδίνου στην Σκωτία

Ο Ντέιβιντ Κάμερον με άρθρο του καλεί τους Σκοτσέζους να μείνουν στην "Βρετανία που λειτουργεί καλά". Παράλληλα, κοινοποιεί έκθεση που τονίζει ότι η απόσχιση θα οδηγήσει την Σκωτία εκτός διεθνών οργανισμών και ΕΕ.

Σκληρό πρέσινγκ του Λονδίνου στην Σκωτία
Σκληρές είναι πλέον οι πιέσεις της βρετανικής κυβέρνησης προς το αποσχιστικό κίνημα της Σκωτίας. Με άρθρο του ο Ντέβιντ Κάμερον καλεί τους Σκωτσέζους να μείνουν στη Μεγάλη Βρετανία ενώ παράλληλα η κυβέρνησή του, σε μία ασυνήθιστη κίνηση, δημοσιοποίησε νομική έκθεση που παρουσιάζει τις επιπτώσεις που θα έχει η ανεξαρτητοποίηση στις διεθνείς σχέσεις της Σκωτίας.

Την 57σέλιδη έκθεση υπογράφουν δύο ανεξάρτητοι ειδικοί επί του διεθνούς Δικαίου, οι οποίοι καταλήγουν ότι «εάν η Σκωτία γίνει ανεξάρτητη τότε θα θεωρηθεί νέο κράτος και θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί όλες τις ισχύουσες συμφωνίες και να καταθέσει εκ νέου αίτηση ένταξης στους διεθνείς οργανισμούς». Σύμφωνα με την έκθεση, η Σκωτία θα πρέπει να καταθέσει εκ νέου αίτηση για την ένταξή της στην ΕΕ και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η ασυνήθιστη κίνηση του Λονδίνου να δημοσιοποιήσει νομική έκθεση αντικατοπτρίζει το άγχος της βρετανικής κυβέρνησης ως προς το αποσχιστικό κίνημα της Σκωτίας.

Το ίδιο ισχύει και για το άρθρο του Ντέιβιντ Κάμερον που δημοσιεύθηκε στις σκοτσέζικες εφημερίδες. Ο Βρετανός πρωθυπουργός παρενέβη στο θέμα λέγοντας ότι η Σκωτία έχει ότι χρειάζεται για να είναι ανεξάρτητο κράτος αλλά απολαμβάνει «τα καλύτερα και από τους δύο κόσμους».

«Για να το θέσουμε απλά: Η Βρετανία λειτουργεί. Η Βρετανία λειτουργεί καλά. Γιατί να τη διασπάσουμε;» αναφέρει στο άρθρο του. «Καλύτερα να είμαστε μαζί και όχι χώρια» καταλήγει ο Κάμερον στο άρθρο του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v