Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραιτείται ο Πάπας Βενέδικτος στις 28/2

Το Βατικανό επιβεβαίωσε ότι ο Πάπας Βενέδικτος θα παραιτηθεί στις 28 Φεβρουαρίου. Είναι η πρώτη παραίτηση Ποντίφικα μετά από 600 χρόνια. Τελευταίος ήταν ο Πάπας Γρηγόριος, που είχε παραιτηθεί το 1415.

Παραιτείται ο Πάπας Βενέδικτος στις 28/2
Το Βατικανό επιβεβαίωσε την αιφνιδιαστική είδηση της παραίτησης του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ'. Ο εκπρόσωπος του Βατικανού δήλωσε ότι ο Πάπας θα παραιτηθεί στις 28 Φεβρουαρίου, επιβεβαιώνοντας την είδηση που μετέδωσε νωρίτερα το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Στη σχετική ανακοίνωσή του, ο 85χρονος Πάπας Βενέδικτος δηλώνει ότι «αντιλαμβάνεται πλήρως τη βαρύτητα αυτής της κίνησης». Εξηγεί ότι παραιτείται επειδή δεν έχει πλέον «τις απαραίτητες δυνάμεις» για να συνεχίσει τα καθήκοντά του λόγω ηλικίας. Στον σύγχρονο κόσμο «χρειάζεται δύναμη στον νου και στο σώμα, δύναμη η οποία κατά τους λίγους τελευταίους μήνες έχει επιδεινωθεί σε τέτοιον βαθμό που θα πρέπει να αναγνωρίσω την ανικανότητά μου να ανταποκριθώ πλήρως στα καθήκοντα που μου έχουν ανατεθεί», αναφέρει ο Ποντίφικας.

Το Βατικανό, πάντως, διαβεβαιώνει ότι η περίοδος μέχρι την ανάδειξη του νέου Ποντίφικα «θα είναι όσο το δυνατό συντομότερη».

Η είδηση εκτιμάται ότι θα σοκάρει τους καθολικούς ανά τον κόσμο. Επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη παραίτηση Ποντίφικα μετά από 600 χρόνια. Τελευταίος ήταν ο Πάπας Γρηγόριος, που είχε παραιτηθεί το 1415.

Ο κατά κόσμον Γιόζεφ Ράτσινγκερ γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1927 στο Μαρκτλ αμ Ιν, στη Βαυαρία της Γερμανίας. Όταν έκλεισε τα 14 έγινε, όπως του επέβαλλε ο νόμος, υποχρεωτικά μέλος της χιτλερικής νεολαίας. Από την αρχή, όμως, δεν πήγαινε στις συναντήσεις και έκανε αίτηση για να παραιτηθεί από μέλος. Το 1943, σε ηλικία 16 ετών, υποχρεώθηκε από το Τρίτο Ράιχ να υπηρετήσει με τους υπόλοιπους συμμαθητές του στα αντιαεροπορικά πυροβόλα για την υπεράσπιση ενός εργοστασίου της BMW, έξω από το Μόναχο. Έκανε τη βασική εκπαίδευση και στάλθηκε στην Ουγγαρία, από όπου το 1944, ρισκάροντας τη θανατική ποινή, κατάφερε να διαφύγει.

Από το 1946 μέχρι το 1951 σπούδασε θεολογία και φιλοσοφία. Το 1951 δέχτηκε το μυστήριο της Ιεροσύνης μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του, Γκέοργκ Ράτσινγκερ.
Μετά τον θάνατο του Ιωάννη Παύλου Β΄, ο Ράτσινγκερ εξελέγη από το συμβούλιο των καρδιναλίων (κονκλάβιο) στις 19 Απριλίου 2005 και έγινε ο πρώτος Γερμανός Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας μετά από 482 χρόνια. Τότε ήταν 78 χρονών.

Ο Βενέδικτος ΙΣΤ΄ θεωρείται Πάπας που έμεινε προσηλωμένος στις παραδοσιακές απόψεις της Καθολικής Εκκλησίας. Έχει δεχτεί κριτική για την αμετακίνητη θέση της Καθολικής Εκκλησίας κατά της χρήσης προφυλακτικών, που θεωρείται από τους ειδικούς καίριας σημασίας για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της επιδημίας του AIDS στην Αφρική. Προσπάθησε, όμως, να συνεχίσει τις προσπάθειες διαλόγου με άλλες θρησκείες, καθώς και με τα υπόλοιπα χριστιανικά δόγματα.


Η διαδικασία εκλογής


Το κονκλάβιο για την εκλογή του νέου ποντίφικα συγκαλείται στην Καπέλα Σιξτίνα του Βατικανού. Καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, το Σώμα δεν επιτρέπεται να εξέλθει του χώρου. Το κονκλάβιο αποτελείται από 120 καρδιναλίους έως 80 ετών. Για την εκλογή του νέου ποντίφικα απαιτείται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων συν ένας.

Με την εκλογή του νέου Πάπα, η απόφαση ανακοινώνεται στον ίδιο, με την ερώτηση αν πραγματικά επιθυμεί να τον διαδεχθεί. Εφόσον δεχθεί, κάθεται στο θρόνο της Καπέλα Σιξτίνα, όπου δέχεται τους υπόλοιπους καρδιναλίους.

Ο υπόλοιπος κόσμος μαθαίνει το γεγονός αρχικά με τον παραδοσιακό τρόπο: τα ψηφοδέλτια καίγονται με τη χρήση ειδικών χημικών που δημιουργούν άσπρο καπνό. Αυτός θα βγει από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του Κολλεγίου των Καρδιναλίων ανακοινώνει από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου το νέο: «Habemus Papam» (Έχουμε Πάπα»). Ο νέος ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εμφανίζεται για να ευλογήσει το πλήθος.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v