Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το παιχνίδι στην ισοτιμία ευρώ - γεν

Τα στοιχήματα υπέρ του ευρώ και κατά του γεν βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2010. Σε αντίθετες κατευθύνσεις οι δύο κεντρικές τράπεζες. Επί τάπητος στην G20 οι καταγγελίες για πόλεμο νομισμάτων.

Το παιχνίδι στην ισοτιμία ευρώ - γεν
Ποιο είναι το αγαπημένο trade των ημερών για τους επενδυτές της αγοράς συναλλάγματος; Αγορά ευρώ και πώληση γεν καθώς άπαντες σπεύδουν να εκμεταλλευθούν την εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής σε Ιαπωνία και ευρωζώνη.

Την προηγούμενη εβδομάδα το ευρώ αναρριχήθηκε στα 127 γεν, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2010. Σήμερα Δευτέρα, η ισοτιμία των δύο νομισμάτων διαμορφώνεται στα 124,81 γεν, με τους αναλυτές όμως, να κάνουν λόγο για ρευστοποίηση κερδών δεδομένου ότι και οι ιαπωνικές αγορές είναι κλειστές λόγω αργίας.

«Η αγορά ευρώ και η πώληση γεν είναι το πιο δημοφιλές trade στην αγορά καθώς, από τη μία πλευρά επιστρέφει η εμπιστοσύνης την Ευρώπη και από την άλλη η Ιαπωνία δείχνει πως επιδιώκει περαιτέρω αποδυνάμωση του νομίσματός της» εξηγεί ο James Kwok, της Amundi.

Σύμφωνα με στοιχεία της Parker Global που αποκαλύπτουν οι Financial Times, τα στοιχήματα για άνοδο του ευρώ και πτώση του γεν βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2010. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας άλλωστε, δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τη νέα κυβέρνηση της χώρας για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής σε τέτοιο σημείο μάλιστα που ο διοικητής της ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την πλευρά της, εμμένει στην πολιτική της, με το Μάριο Ντράγκι να δηλώνει μόνο εάν οι κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος δεν αντικατοπτρίζουν τις θέσεις της G20.

Η κατάσταση είναι τόσο έντονη ώστε αρκετοί αναλυτές να κάνουν λόγο και για τον κίνδυνο πολέμου νομισμάτων. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τους ηγέτες της G20 που συναντώνται από την εβδομάδα στη Μόσχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v