Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΟΣΑ: Σχέδιο κατά του φορολογικού αρμπιτράζ

Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι εάν δεν ληφθεί τώρα δράση "διακυβεύεται η αξιοπιστία της φορολογίας των επιχειρήσεων". Ζητά συντονισμένη δράση των κρατών-μελών της ΕΕ. Καλωσορίζει την πρωτοβουλία η Κομισιόν.

ΟΟΣΑ: Σχέδιο κατά του φορολογικού αρμπιτράζ
Σχέδιο για την αντιμετώπιση του φορολογικού αρμπιτράζ παρουσιάζει ο ΟΟΣΑ λίγες ημέρες πριν τη σύνοδο της G20, ενώ παράλληλα προειδοποιεί ότι εάν δεν ληφθεί άμεσα δράση για το θέμα τότε διακυβεύεται «η αξιοπιστία της φορολογίας των επιχειρήσεων».

Ο ΟΟΣΑ παρεμβαίνει σε μία συζήτηση που έχει φουντώσει μετά τις κατηγορίες που έχουν δεχθεί πολυεθνικές επιχειρήσεις από αξιωματούχους της Βρετανίας, της Γαλλίας ακόμη και της Βρετανίας για πρακτικές φοροαποφυγής. Στο στόχαστρο βρέθηκαν μεγαθήρια του επιχειρηματικού κόσμου όπως η Google και η Starbucks που κατηγορήθηκαν ότι «μετέφεραν» κέρδη σε χώρες με χαμηλότερη επιχειρηματική φορολογία.

Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί τώρα, ότι όλη αυτή η συζήτηση έχει δημιουργήσει την αίσθηση «ότι μόνο οι αφελείς πληρώνουν τελικά φόρους». Καλεί μάλιστα τις κυβερνήσεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση σειράς θεμάτων όπως την φορολογική μεταχείριση των ενδο-ομιλικών συναλλαγών και το φορολογικό αρμπιτράζ.

Η διασυνοριακή μεταφορά κερδών από πολυεθνικούς ομίλους προκειμένου να υπάρξουν φορολογικά οφέλη μπορεί να καθορίζουν επενδυτικές αποφάσεις και να επιβάλουν άδικες φορολογικές πολιτικές, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ. «Υπάρχουν αρκετά περιστασιακά στοιχεία που δείχνουν ότι τέτοιου τύπου συμπεριφορές είναι ευρείες» αναφέρει ο ΟΟΣΑ δηλώνοντας ωστόσο ότι ακόμη δεν έχει καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και μεγέθη.

Ο αρμόδιος Επίτροπος επί φορολογικών θεμάτων Algirdas Semeta καλωσόρισε την πρωτοβουλία του ΟΟΣΑ δηλώνοντας ότι «κινείται στην ίδια γραμμή» με το σχέδιο που παρουσίασε η Κομισιόν στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, για πανευρωπαϊκό φορολογικό σύστημα. "Υπάρχει ευρεία υποστήριξη – με την εξαίρεση ορισμένων χωρών όπως η Βρετανία και η Ιρλανδία – για την αρχή μίας κοινής φορολογικής βάσης που θα ήταν το πρώτο βήμα σε ένα ενοποιημένο φορολογικό σύστημα για την ευρωζώνη" αναφέρουν και οι Financial Times σχολιάζοντας την κίνηση του ΟΟΣΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v