Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πωλ Κρούγκμαν Vs "Ρεν του Τρομερού"

Σε… κακό μπελά έχει αναδειχθεί ο νομπελίστας οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν για τον επίτροπο οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν, τον οποίο θεωρεί το σύμβολο της αυτοκαταστροφικής λιτότητας στην ευρωζώνη.

Πωλ Κρούγκμαν Vs Ρεν του Τρομερού
Σε... κακό μπελά έχει αναδειχθεί ο νομπελίστας οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν για τον επίτροπο οικονομικών υποθέσεων της Ε.Ε. Όλι Ρεν, τον οποίο θεωρεί το «σύμβολο» της αυτοκαταστροφικής λιτότητας στην ευρωζώνη και τον κατηγορεί ότι με τις επιλογές του έσπρωξε την Ευρώπη βαθιά στην οικονομική κρίση.

Την περασμένη εβδομάδα, οι νομπελίστας κατάφερε διπλό πλήγμα στον Επίτροπο. Αρχικά σχολίασε ότι ο κ. Ρεν είναι «η προσωποποίηση του αρνητικισμού όσον αφορά τις επιπτώσεις της λιτότητας» και εν συνεχεία τον επέκρινε για την θεωρία του ότι η λιτότητα είναι που έχει προκαλέσει σχετική ηρεμία στις αγορές το τελευταίο διάστημα, ενώ ο κ. Κρούγκμαν πιστεύει ότι η ηρεμία οφείλεται στις κινήσεις της ΕΚΤ.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο κ. Κρούγκμαν είχε αναφερθεί στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν ως «Ρεν ο Τρομερός», σχολιάζοντας ότι οι επανειλημμένες δηλώσεις του επιτρόπου ότι η ανάπτυξη επιστρέφει στην ευρωζώνη, είναι εντελώς λάθος.

Και τώρα, ο Αμερικανός οικονομολόγος ανάρτησε δημοσίευση σε blog υπό τον τίτλο «Κατσαρίδες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», όπου κατηγορεί τον κ. Ρεν πως υιοθετεί «ιδέες - κατσαρίδες» -δηλαδή ιδέες που το μυαλό προσπαθεί να αποβάλλει αλλά συνεχίζουν να επανέρχονται.

Αυτή την φορά επικεντρώνεται στην πιο θεωρητική συζήτηση που προκάλεσε σχόλιο του κ. Ρεν ο οποίος πρόσφατα φέρεται να διερωτήθηκε «αν ο Τζον Μέιναρντ Κέινς θα ήταν κευνσιανός αν ζούσε στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον, με δεδομένα τα υψηλά επίπεδα κρατικών χρεών στην Ευρώπη.

«Το φοβερό είναι το πώς άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ούτε την θεωρία ούτε την ιστορία των προηγούμενων κρίσεων, είναι απολύτως πεπεισμένοι ότι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν στην τρέχουσα κρίση. Και το πώς η πεποίθησή τους δεν επηρεάζεται καθόλου από το γεγονός ότι έχουν κάνει λάθος όλες τις υπόλοιπες φορές. Και βέβαια το πλεον φοβερό είναι το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ηγέτες και διοικούν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v