Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαρνιέ: Κατηγορεί τις ΗΠΑ για προστατευτισμό

Για προστατευτισμό κατηγορεί τις ΗΠΑ ο Μισέλ Μπαρνιέ αναφερόμενος στην πολιτική που προωθεί η Ουάσιγκτον για τον τραπεζικό κλάδο. Η επιστολή προς τον Μπερνάνκε που αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Μπαρνιέ: Κατηγορεί τις ΗΠΑ για προστατευτισμό
Για προστατευτισμό κατηγορεί τις ΗΠΑ ο Μισέλ Μπαρνιέ αναφερόμενος στην πολιτική που προωθεί η Ουάσιγκτον για τον τραπεζικό κλάδο. Ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς δηλώνει ότι ο εξαναγκασμός των αμερικανικών τραπεζών να διακρατούν περισσότερα κεφάλαια απειλεί την εναρμόνιση της παγκόσμιας ρύθμισης του κλάδου και αποτελεί «αντίδραση προστατευτισμού».

Ο Μ. Μπαρνιέ προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα προειδοποιώντας τον Μπεν Μπερνάνκε ότι τα σχέδια της Fed για επιβολή μεγαλύτερων κεφαλαιουχικών απαιτήσεων στις αμερικανικές θυγατρικές ευρωπαϊκών τραπεζών μπορεί να οδηγήσουν σε αντίποινα εναντίον του αμερικανικού τραπεζικού κλάδου.

Οι προειδοποιήσεις αυτές περιλαμβάνονται σε επιστολή του Μ. Μπαρνιέ προς τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που αποκαλύπτουν οι Financial Times. Σε αυτήν, ο Ευρωπαίος επίτροπος χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα, χαρακτηρίζοντας τα σχέδια της Fed «ριζική ανατροπή» της προηγούμενης αμερικανικής πολιτικής, που θα μπορούσε να ανατρέψει τη διεθνή οικονομική ανάκαμψη. Προειδοποίησε μάλιστα ότι η πιθανή αντεκδίκηση θα μπορούσε «να οδηγήσει σε κατακερματισμό της παγκόσμιας τραπεζικής αγοράς».

«Το διατλαντικό ρήγμα δείχνει τη μεγάλη διάσταση απόψεων μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών διεθνώς», σχολιάζουν οι Financial Times και συμπληρώνουν: «Οι προσπάθειες για να προστατευθούν τα χρήματα των φορολογουμένων εγκυμονούν κινδύνους οπισθοχώρησης της διεθνούς τραπεζικής στα εθνικά σύνορα».

Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας στους Financial Times, σχολίασε ότι οι Βρυξέλλες ορισμένες φορές ανησυχούν περισσότερο για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών παρά για την ασφάλεια του χρηματοοικονομικού συστήματος. Η Fed απάντησε ότι προτείνει «στοχευμένες ρυθμίσεις» στους κανονισμούς, οι οποίες απευθύνονται σε «νέους κινδύνους» που έχουν δημιουργηθεί από «τη σημαντικά μεγαλύτερη εξάρτηση σε πιθανώς ασταθή χρηματοδότηση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v