Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμετάβλητος ο ΡΜΙ ευρωζώνης

Η απότομη μείωση των δραστηριοτήτων στο γερμανικό ιδιωτικό κλάδο επισκιάζει την σταθερότητα που καταγράφεται στην ευρωζώνη. Αμετάβλητος το 46,5 ο συνολικός ΡΜΙ ευρωζώνης. Πτώση του ΡΜΙ Γερμανίας σε χαμηλό 5 μηνών.

Αμετάβλητος ο ΡΜΙ ευρωζώνης
Η απότομη μείωση των δραστηριοτήτων στο γερμανικό ιδιωτικό κλάδο επισκιάζει την σταθερότητα που καταγράφεται στην ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, ο συνολικός δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ έμεινε αμετάβλητος τον Απρίλιο στο 46,5. Ο κλάδος υπηρεσιών ανέκαμψε στο 46,6 από 46,4 τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο βιομηχανικός κλάδος εξακολουθεί να υποφέρει. Ο σχετικός δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για την ευρωζώνη μειώθηκε τον Απρίλιο στο 46,5 από 46,8 τον προηγούμενο μήνα.

Ο προβληματισμός όμως, εστιάζεται στη Γερμανία. Οι δραστηριότητες στον γερμανικό ιδιωτικό τομέα συρρικνώθηκαν τον Απρίλιο για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες. Συγκεκριμένα, ο συνολικός δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μειώθηκε τον Απρίλιο στο 48,8 από 50,6 τον προηγούμενο μήνα. Είναι η χαμηλότερη ένδειξη του δείκτη από τον Οκτώβριο και η πρώτη φορά από το Νοέμβριο που ο ΡΜΙ της Γερμανίας υποχωρεί κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη με τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

«Προηγουμένως, βλέπαμε ανάπτυξη στη Γερμανία και συρρίκνωση στις άλλες χώρες και κυρίως στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία» δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον της Μarkit και συμπλήρωσε: «Τώρα φαίνεται ότι η συρρίκνωση αυτή συνοδεύεται και από υποχώρηση στη μεγαλύτερη οικονομία, τη Γερμανία και πως αναμφίβολα θα επηρεαστεί η ανάπτυξη».

Επισημαίνεται ότι η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2012. Στελέχη της ΕΚΤ δηλώνουν τις τελευταίες ημέρες πως η υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων (ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 1,7%) ενδεχομένως να δικαιολογεί μείωση επιτοκίων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, ο μέσος όρος των προβλέψεων κάνει λόγο για μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v