Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απογοητεύει ο γερμανικός Ifo στο 104,4

Απότομη επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία. Ο δείκτης Ifo μειώθηκε τον Απρίλιο στο 104,4 από 106,7 τον προηγούμενο μήνα.

Απογοητεύει ο γερμανικός Ifo στο 104,4
Σημαντική ήταν η επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, σε τέτοιο σημείο μάλιστα ώστε να πυροδοτήσει και σημαντική υποχώρηση του ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo υποχώρησε τον Απρίλιο στο 104,4 από 106,7  τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν μικρότερη υποχώρηση στο 106,2.

Η είδηση αυτή, σε συνδύασμο με την αιφνιδιαστική συρρίκνωση του δείκτη δραστηριοτήτων ΡΜΙ που ανακοινώθηκε χθες για τη Γερμανία, έχει επηρεάσει σημαντικά τις αγορές. Αναλυτές προεξοφλούν μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς γίνεται σαφές ότι η κρίση επηρεάζει πλέον και τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Το ευρώ υποχωρεί κάτω από τα $1,30 αγγίζοντας συγκεκριμένα τα 1,2954 δολ. που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο τριών εβδομάδων.

"Ο δείκτης Ifo δείχνει για μία ακόμη φορά ότι προς το παρόν, τα δέντρα δεν υψώνονται προς το γερμανικό ουρανό. Η γερμανική οικονομία που στηρίζεται στις εξαγωγές, υποφέρει από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, επειδή για την ώρα ακόμη και οι ασιατικές οικονομίες και κυρίως η κινεζική, οδηγούν με το πόδι στο φρένο" δήλωσε ο Τhomas Gitzel της VP Bank.

"Φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οδηγείται σε μείωση επιτοκίων. Μία μείωση των 25 μονάδων βάσης όμως, δεν θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές" προειδοποιεί ο Ντέβιντ Μπράουν, της New View Economics.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v