Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Μειώνεται το "σφίξιμο" εταιρικού δανεισμού

Οι επιπτώσεις της κρίσης χρεών στον δανεισμό συνέχισαν να εκτονώνονται αισθητά στο α΄ τρίμηνο, σύμφωνα με ΕΚΤ, που εντοπίζει αποκλιμάκωση στο "στένεμα" του δανεισμού επιχειρήσεων.

ΕΚΤ: Μειώνεται το σφίξιμο εταιρικού δανεισμού
Το «στένεμα» των πιστωτικών συνθηκών στις τράπεζες της ευρωζώνης όσον αφορά τον δανεισμό των επιχειρήσεων μειώθηκε στο α΄ τρίμηνο του 2013 (στο 7% σε σύγκριση με 13% στο προηγηθέν τρίμηνο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το συμπέρασμα της έρευνας της ΕΚΤ από την έρευνα που πραγματοποίησε σε 135 τράπεζες της κοινότητας, είναι ότι οι επιπτώσεις της κρίσης χρεών στον δανεισμό συνέχισαν να εκτονώνονται αισθητά στο α΄ τρίμηνο.

Στην τελευταία της τριμηνιαία έκθεση για τον τραπεζικό δανεισμό, η ΕΚΤ αναφέρει ότι οι τράπεζες έβαλαν αυστηρότερους όρους για την παροχή δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά το πρώτο τρίμηνο, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι θα υπάρξει περαιτέρω αυστηροποίηση των όρων παροχής δανείων τους επόμενους μήνες, αν και οι όροι χρηματοδότησης των τραπεζών έχουν βελτιωθεί ακόμα περισσότερο, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΚΤ.

Το ρίσκο των δανειοληπτών και η μακροοικονομική αβεβαιότητα παραμένουν οι βασικές ανησυχίες των τραπεζών της ευρωζώνης, σε ότι αφορά τον καθορισμό της πολιτικής τους για τα δάνεια, σημειώνεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, καθαρό ποσοστό 7% (που σημαίνει ότι οι θετικές απαντήσεις στο ερώτημα αν εκδηλώθηκε σύσφιξη των πιστώσεων υπερτερούσαν 7% έναντι των αρνητικών) των τραπεζών, παρατήρησαν στένεμα της δανειοδότησης προς επιχειρήσεις κατά το α΄ τρίμηνο. Το μέγεθος είναι μικρότερο από το 13% που εμφανίστηκε στην έρευνα του δ΄τριμήνου.

Κατά το ίδιο ποσοστό, 7%, υπερτερούν οι τραπεζίτες που περιμένουν περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών στο Q2, ενώ στην προηγούμενη έρευνα οι καθαρές αρνητικές προβλέψεις ήταν 15%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v