Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: Ο Ενρίκο Λέτα εντολοδόχος πρωθυπουργός

Είναι 47χρονών, ανιψιός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αλλά κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος. Έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και ξεκινά τις διαπραγματεύσεις την Πέμπτη.

Ιταλία: Ο Ενρίκο Λέτα εντολοδόχος πρωθυπουργός
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Ενρίκο Λέτα από τον πρόεδρο της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Ο Λέτα, 47 ετών, είναι ανιψιός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος. Πτυχιούχος νομικής με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο, από το 1991 μέχρι το 1995 ήταν πρόεδρος των νέων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Από το 1998 μέχρι το 1999 ανέλαβε υπουργός κοινοτικών θεμάτων της κυβέρνησης Ντ' Αλέμα και στην συνέχεια υπουργός βιομηχανίας της κυβέρνησης του Τζουλιάνο Αμάτο.

Από το 2000 εκλέγεται συνεχώς βουλευτής και ευρωβουλευτής. Από το 2006 μέχρι το 2008, διετέλεσε υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης, επί πρωθυπουργίας Ρομάνο Πρόντι. Από τα ιδρυτικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, το 2007 έλαβε το 11% των ψήφων στις εσωτερικές εκλογές των μελών και φίλων για την ανάδειξη του γραμματέα.

Ο κ. Λέτα αναλαμβάνει τώρα το δύσκολο έργο σχηματισμού κυβέρνησης εν μέσω ενός κατακερματισμένου πολιτικού συστήματος. Στις πρώτες του δηλώσεις, ο κ. Λέτα τόνισε πως κυβέρνηση θα σχηματιστεί μόνο εάν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις και «όχι με κάθε κόστος». Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα ξεκινήσουν αύριο Πέμπτη.

«Η χώρα χρειάζεται απαντήσεις για την ανεργία, τη φτώχια και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις» δήλωσε και συμπλήρωσε πως οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να ανακτήσουν την αξιοπιστία τους για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Δήλωσε επίσης ότι θα πρέπει να αλλάξει το εκλογικό σύστημα της χώρας ώστε να εξασφαλίζεται μια λειτουργική βουλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v