Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Η ΕΕ πρέπει να στραφεί στην ανάπτυξη

Ο Ντέιβιντ Λίπτον προειδοποιεί για επικίνδυνες επιπτώσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην ευρωζώνη. Ζητά από τους Ευρωπαίους "να δράσουν τώρα για να ενισχυθούν οι προοπτικές ανάπτυξης" και αντισυμβατικά μέτρα από ΕΚΤ.

ΔΝΤ: Η ΕΕ πρέπει να στραφεί στην ανάπτυξη
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλεί τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να δράσουν άμεσα ώστε να υπάρξει ανάκαμψη στην ευρωζώνη. Ο Ντέιβιντ Λίπτον, πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, προειδοποιεί ότι η πρόβλεψη του Ταμείου για επιστροφή της ευρωζώνης στην ανάπτυξη από το 2014 διακυβεύεται και τονίζει ότι η κυβερνητική πολιτική πρέπει να στραφεί πλέον στην ώθηση της ανάπτυξης.

«Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος ότι η Ευρώπη θα πέσει σε στασιμότητα, η οποία θα επιφέρει πολύ σοβαρές επιπτώσεις για νοικοκυριά, επιχειρήσεις, τράπεζες και άλλους βασικούς θεσμούς», αναφέρει ο κ. Λίπτον σε ομιλία του, αποσπάσματα της οποίας παρουσιάζει το πρακτορείο Reuters. «Έτσι, για να αποτραπεί αποφασιστικά αυτή η επικίνδυνη εξέλιξη, οι αξιωματούχοι πρέπει να δράσουν τώρα για να ενισχύσουν τις προοπτικές ανάπτυξης».

Αναφέρθηκε μάλιστα και στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λέγοντας ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα εμπόδια που παρουσιάζονται στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο κ. Λίπτον κάλεσε μάλιστα την ΕΚΤ να στοχεύσει εάν μπορεί με την πολιτική της σε προβλήματα σε συγκεκριμένα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

«Η παραδοσιακή νομισματική πολιτική, όμως, αποδείχθηκε ότι δεν είναι αρκετή. Η νομισματική ένωση της Ευρώπης είναι πιο κατακερματισμένη καθώς σε ορισμένες χώρες νοικοκυριά και επιχειρήσεις πληρώνουν επιτόκια πολύ υψηλότερα από ό,τι στις χώρες του πυρήνα, τα κανάλια χρηματοδότησης έχουν κλείσει και δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση στις παραδοσιακές κινήσεις της ΕΚΤ», δήλωσε ο κ. Λίπτον και συμπλήρωσε: «Και η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε έκτακτες κινήσεις για να προστατεύσει τη νομισματική ένωση, με τα LTRO και τα ΟΜΤ, αλλά πιθανότατα θα χρειαστούν επιπλέον αντισυμβατικά μέτρα από την ΕΚΤ και κινήσεις σε ό,τι αφορά την τραπεζική ένωση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v