Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σμάγκι: Πρέπει να αποδυναμωθεί το ευρώ

Η ΕΚΤ πρέπει να αντιδράσει στην επιθετική νομισματική πολιτική άλλων χωρών και να αποδυναμώσει το νόμισμά της, σύμφωνα με τον Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι. Η ΕΚΤ πρέπει να είναι έτοιμη να λάβει επιπλέον μέτρα αν χρειαστεί.

Σμάγκι: Πρέπει να αποδυναμωθεί το ευρώ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αντιδράσει στην επιθετική νομισματική πολιτική που εφαρμόζεται σε άλλες περιοχές του κόσμου, δήλωσε στο CNBC το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι.

«Αν πάρεις την Ασία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, η Ευρώπη είναι το πιο αδύναμο σημείο. Έτσι, θα περίμενε κανείς η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ να είναι πιο αδύναμη απ’ ότι οι άλλες, όμως δεν το βλέπουμε αυτό λόγω της πολύ επιθετικής νομισματικής πολιτικής σε άλλα σημεία του κόσμου, σε σύγκριση με την Ευρώπη. Έτσι, πιθανότατα, η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει σ’ αυτό», σημείωσε ο κ. Σμάγκι.

Τα σχόλια του Σμάγκι έρχονται με τη πτώση 25% που εμφάνισε το γεν έναντι του δολαρίου από τα μέσα Νοεμβρίου, καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας δεσμεύτηκε να «ρίξει» 1,4 τρισ. δολάρια στην οικονομία μέσα σε λιγότερο από δυο χρόνια και να διπλασιάσει την νομισματική της βάση.

Ο Σμάγκι δήλωσε πως οι πολιτικές της Τράπεζας της Ιαπωνίας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα μελλοντικά.

«Τι κάνουν οι Ιάπωνες με τα χρήματα που λαμβάνουν από την κεντρική τράπεζα ως αντάλλαγμα για assets; Αγοράζουν ξένα assets, και έτσι η ισοτιμία μειώνεται δραματικά και αυτό έχει επίπτωση στις άλλες οικονομίες του κόσμου. Αγοράζουν νέα assets, νέα ρίσκα, και αυτό έχει μεγάλη επίπτωση και δεν είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στη συνέχεια», δήλωσε.

Οι προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στην συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα, αυξάνονται. Και έρχονται μετά την ανακοίνωσης μιας σειράς απογοητευτικών στοιχείων από την ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων ενδείξεων ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, επιβραδύνεται. Η ΕΚΤ αντιστέκεται στην μείωση των επιτοκίων από τον Ιούλιο του 2012.

«Δεν θα ήταν αντιπαραγωγικό σίγουρα, έτσι δεν νομίζω ότι θα έβλαπτε. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο βήμα ώστε να επιχειρηθεί η ευθυγράμμιση των νομισματικών συνθηκών με αυτά που συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο και με αυτά που χρειάζεται η Ευρώπη», σημείωσε.

Κατά τον Σμάγκι, η ΕΚΤ πρέπει να κάνει περισσότερα από το να μειώσει απλώς τα επιτόκια. «Θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα – θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές συνθήκες όμως είναι ξεκάθαρο ότι το γεγονός πως άλλες κεντρικές τράπεζες λαμβάνουν επιπλέον μέτρα, αποτελεί πρόκληση για την ΕΚΤ. Δεν μπορείς να είσαι η πιο συντηρητική κεντρική τράπεζα, διαφορετικά θα υπάρξει επίπτωση στην ισοτιμία και αυτό θα είναι υφεσιακό για την Ευρώπη… Δεν θα πρέπει να αποκλείεται τίποτα μελλοντικά εάν η κατάσταση επιδεινωθεί», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v