Pharm24: Ανοίγει πεδίο επενδύσεων στα e-φαρμακεία

Για την πελατοκεντρική στρατηγική που ακολουθούν και τα πλεονεκτήματα που τους έχουν κάνει να ξεχωρίζουν στον χώρο των ηλεκτρονικών φαρμακείων μιλούν στο Euro2day.gr οι Κ. Νικόλαρος, CEO της Pharm24.gr και Κ. Βαβλιάκης, CTO της εταιρείας. Πώς το πρόγραμμα OΠΑΠ Forward συνέβαλε στην αναπτυξιακή πορεία.

Pharm24: Ανοίγει πεδίο επενδύσεων στα e-φαρμακεία

Στη ραγδαία άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου την εποχή της πανδημίας, που έδωσε ώθηση στα ηλεκτρονικά φαρμακεία, καθώς και στις συνθήκες που έχουν αρχίσει να ωριμάζουν προκειμένου να ξεχωρίσουν πλέον 2-3 market leaders σε μια υπερπληθώρα στον χώρο, αναφέρονται ο Κωνσταντίνος Νικόλαρος (φωτ. αριστερά), Co-Founder & CEO της Pharm24.gr, και ο Κωνσταντίνος Βαβλιάκης (φωτ. δεξιά), Co-Founder & CTO της εταιρείας.

«Αναμένουμε μέσα στην επόμενη τριετία να ξεχωρίσουν 2-3 market leaders οι οποίοι θα καταφέρουν να μεγαλώσουν πολύ γρήγορα, είτε με την βοήθεια κεφαλαίων από επενδυτές, είτε μέσω συγχωνεύσεων και θα καταφέρουν να εξελιχθούν και να βελτιώσουν τις κερδοφορίες τους», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Τα δυο στελέχη της Pharm24.gr αναφέρονται στην πορεία της εταιρείας, το οικονομικό της αποτύπωμα και τα πλάνα επέκτασης του δικτύου. Στέκονται, επίσης, στη συμβολή που είχε στην αναπτυξιακή πορεία και στον μελλοντικό σχεδιασμό η συμμετοχή της Pharm24.gr στο πρόγραμμα OΠΑΠ Forward.

Δραστηριοποιήστε στον χώρο του ηλεκτρονικού φαρμακείου, που έχει έντονο ανταγωνισμό από ελληνικές αλλά και διεθνείς επιχειρήσεις. Πώς κινείστε για να έχετε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα;

Το ηλεκτρονικό εμπόριο και ειδικά το ηλεκτρονικό φαρμακείο αποτελούν έναν από τους πιο ανταγωνιστικούς κλάδους της αγοράς. Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του Pharm24.gr έχουμε υιοθετήσει μία πελατοκεντρική στρατηγική, έχοντας ως γνώμονα την ικανοποίηση του πελάτη. Αιχμή του δόρατος αποτελεί το ηλεκτρονικό μας κατάστημα, το οποίο βελτιώνουμε καθημερινά σε επίπεδο UI/UX και από το οποίο προσφέρουμε περισσότερους από 20.000 κωδικούς προϊόντων σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές με τις αποστολές από την αποθήκη μας να γίνονται σε λιγότερο από 24 ώρες από τη λήψη της παραγγελίας, ενώ έχουμε εισάγει και ένα καινοτόμο πρόγραμμα πιστότητας πελατών. Παράλληλα προσπαθούμε να προσφέρουμε και συνολικά στην κοινωνία, έχοντας μία πολύ στενή και πολυετή συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού καθώς και στηρίζοντας πολυάριθμες εθελοντικές δραστηριότητες. Σημαντικό βαθμό στην επιτυχία μας έχει παίξει και η in-house τεχνογνωσία και κουλτούρα που έχουμε αναπτύξει ήδη από το 2012, καθώς η πλατφόρμα του ηλεκτρονικού καταστήματος, το πρόγραμμα διαχείρισης της αποθήκης, τα συστήματα επιχειρηματικής ευφυΐας και πλήθος άλλων υποσυστημάτων που χρησιμοποιούμε έχουν αναπτυχθεί και εξελιχθεί εσωτερικά από το τμήμα ΙΤ του Pharm24.gr. Το σημαντικότερο όμως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι οι εργαζόμενοι μας, καθώς όλα τα τμήματα μας στελεχώνονται από δεμένες ομάδες με εμπειρία στο αντικείμενο τους και διάθεση για εξέλιξη.

Πόσο έχει διαφοροποιηθεί η αγορά μετά την πανδημία;

Ένα από τα αποτελέσματα του Covid-19 ήταν η ραγδαία άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου, μεγαλώνοντας αρκετά ηλεκτρονικά φαρμακεία και δημιουργώντας προσδοκίες οι οποίες δεν ικανοποιήθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις. Οι συνθήκες έχουν αρχίσει να ωριμάζουν, παρόλα αυτά υπάρχει ακόμα υπερπληθώρα ηλεκτρονικών φαρμακείων χωρίς κάποιο αυτά να αποτελεί ξεκάθαρο leader του χώρου. Για τον λόγο αυτό αναμένουμε μέσα στην επόμενη τριετία να ξεχωρίσουν 2-3 market leaders οι οποίοι θα καταφέρουν να μεγαλώσουν πολύ γρήγορα, είτε με την βοήθεια κεφαλαίων από επενδυτές, είτε μέσω συγχωνεύσεων και οι οποίοι έχοντας τον όγκο, εξειδικευμένο προσωπικό, δίκτυο καταστημάτων και τεχνογνωσία θα καταφέρουν να εξελιχθούν και να βελτιώσουν τις κερδοφορίες τους.

Ποιο είναι σήμερα το οικονομικό αποτύπωμα της εταιρείας;

Ο τζίρος της εταιρείας αναμένεται να ξεπεράσει τα 15 εκατομμύρια ευρώ το 2024 με το 80% των πωλήσεων να γίνονται online και απασχολούμε πάνω από 80 εργαζόμενους.

Δημιουργήσατε νέο flagship store στην Σπάρτη και δυο νέα φαρμακεία στη Λακωνία. Που αποσκοπεί αυτή η κίνηση; Ποιο είναι σήμερα το δίκτυό σας;

Το δίκτυο φυσικών φαρμακείων μας σήμερα αποτελείται από 3 φαρμακεία στον Ν. Λακωνίας, ενώ ακόμα άλλα 2 φαρμακεία αναμένεται να προστεθούν στο δίκτυο μέσα στους επόμενους μήνες, δημιουργώντας έτσι την πρώτη ολοκληρωμένη omni-channel αλυσίδα φαρμακείων (σε μικρή κλίμακα) στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε το concept αυτό και στην υπόλοιπη Ελλάδα δημιουργώντας μία σύγχρονη αλυσίδα φαρμακείων που προσφέρει καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες υγείας και ομορφιάς.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μέλλον του ηλεκτρονικού φαρμακείου; Πώς οραματίζεστε την εταιρεία και ποια τα επόμενα βήματα;

Το ηλεκτρονικό φαρμακείο θα συνεχίσει να αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια. Σίγουρα βαρόμετρο θα παίξουν και οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν σχετικά με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα αλλά και τα συνταγογραφούμενα μέσω της απομακρυσμένης ηλεκτρονικής εκτέλεσης συνταγών. Οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις (artificial intelligence, augmented reality, robotics) αναμένεται να μεταμορφώσουν το ηλεκτρονικό εμπόριο συνολικά και να αλλάξουν τον τρόπο που o καταναλωτής αλληλοεπιδρά με το διαδίκτυο. Για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις αναμένουμε στα επόμενα χρόνια συγχωνεύσεις, εξαγορές και επενδύσεις στον κλάδο, καθώς η αγορά έχει τόσες πολλές προκλήσεις που μόνο με αυξημένους όγκους και οικονομίες κλίμακος τα ηλεκτρονικά φαρμακεία θα καταφέρουν να παραμείνουν κερδοφόρα και ανταγωνιστικά.

Πώς αποφασίσατε τη συμμετοχή στο πρόγραμμα OΠΑΠ Forward; Ποια είναι η εμπειρία που αποκομίσατε από τη συμμετοχή σας σε αυτό;

Όταν γνωρίσαμε το πρόγραμμα OΠΑΠ Forward αμέσως αντιληφθήκαμε την αξία που μπορεί να δώσει στην εταιρεία μας. Μόλις κλείσαμε ένα έτος στο πρόγραμμα και η εμπειρία μας έως τώρα είναι εξαιρετική, το πρόγραμμα πραγματικά αποτελεί ένα αναπτυξιακό εργαλείο και είμαστε σίγουροι πως η καθοδήγηση που λαμβάνουμε σε θέματα στρατηγικής, διαχείρισης οικονομικών και ανθρώπινου δυναμικού, marketing και πωλήσεων συμβάλουν στην ανάπτυξη του Pharm24.gr.

Πόσο σας βοήθησε η συμμετοχή στο πρόγραμμα για να σχεδιάσετε τα επόμενα βήματα της εταιρείας;

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα βοήθησε ιδιαιτέρως στη βελτίωση του επιχειρηματικού μας πλάνου. Μέσω του προγράμματος αποκτήσαμε πρόσβαση σε εργαλεία και ανθρώπους που μας βοηθούν να βελτιώσουμε τη στρατηγική μας και να επιταχύνουμε την υλοποίηση του οράματος μας. Παράλληλα, τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που οργανώνονται δίνουν την ευκαιρία στα στελέχη μας να εκπαιδευτούν αλλά και να αποκτήσουν επαφές με άλλα στελέχη καινοτόμων εταιρειών, να ανταλλάξουν ιδέες και να συζητήσουν συνέργειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v