Ισαβέλλα Βήτου (Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη): Μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στις ασφάλειες

Ο κλάδος έχει όλες τις προϋποθέσεις, τονίζει η Chief Strategy and Integration Officer της ασφαλιστικής. Οι μεγάλες ανάγκες ασφάλισης κατά των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής και ο εναρμονισμός της στρατηγικής με κέντρο τη βιωσιμότητα.

Ισαβέλλα Βήτου (Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη): Μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στις ασφάλειες

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά διανύει τα τελευταία χρόνια μία περίοδο ευρύτερου μετασχηματισμού που οδηγεί σε δομικές αλλαγές, υπογραμμίζει σε συνέντευξή της στο Euro2day.gr η Chief Strategy and Integration Officer της Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη, κα Ισαβέλλα Βήτου.

Το στέλεχος της Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη τονίζει ότι το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην Ελλάδα και αυτό αποτελεί στοιχείο εμπιστοσύνης τόσο στην ελληνική ασφαλιστική αγορά όσο και στην ελληνική οικονομία. 

Υπογραμμίζει δε ότι η εγχώρια ασφαλιστική αγορά, παρότι τα τελευταία χρόνια έχει και αυτή επηρεαστεί από εξωγενείς παράγοντες όπως η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων, έχει όλες τις προϋποθέσεις για σημαντική ανάπτυξη στο μέλλον. 

Κυρία Βήτου, πώς πιστεύετε ότι θα επηρεαστεί η ασφαλιστική αγορά μετά το κύμα των εξαγορών-συγχωνεύσεων που έλαβε χώρα κατά τα τελευταία χρόνια και που πολύ πιθανόν να συνεχιστεί και στο μέλλον; Η όλη διαδικασία θα αποβεί προς όφελος ή σε βάρος των ασφαλισμένων;

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά διανύει τα τελευταία χρόνια μία περίοδο ευρύτερου μετασχηματισμού, που οδηγεί σε δομικές αλλαγές. Ο κλάδος στο παρελθόν ήταν αρκετά κατακερματισμένος, κάτι που άλλαξε ως αποτέλεσμα των διαφορετικών συγχωνεύσεων αλλά και από το κλείσιμο μικρότερων εταιρειών που δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στα νέα νομοθετικά και ρυθμιστικά πλαίσια. Πλέον λειτουργούν λιγότερες εταιρείες και ο κλάδος χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη συγκέντρωση. Όσον αφορά τις εξαγορές και συγχωνεύσεις, παρατηρούμε ότι τα τελευταία χρόνια το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην Ελλάδα και αυτό αποτελεί στοιχείο εμπιστοσύνης τόσο στην ελληνική ασφαλιστική αγορά όσο και στην ελληνική οικονομία. Οι συναλλαγές αυτές έχουν προσδώσει μεγαλύτερη αξιοπιστία στο σύστημα, αφού κυριαρχούν εταιρείες, κατά κύριο λόγο πολυεθνικές, θυγατρικές πολύ μεγάλων εταιρειών με υψηλούς δείκτες φερεγγυότητας, με διεθνή αναγνώριση και επιβεβαιωμένη πορεία ετών.

Οι εταιρείες αυτές εκτός του ότι είναι πολύ ισχυρές και φερέγγυες, διαθέτοντας περισσότερα κεφάλαια από τα απαιτούμενα επίπεδα, έχουν και στρατηγικά πλάνα περαιτέρω ανάπτυξης και επενδύσεων. Ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών του κλάδου μόνο θετικό όφελος μπορεί να φέρει στον Έλληνα ασφαλισμένο, ο οποίος μπαίνει στο επίκεντρο και σταδιακά θα επωφελείται από έργα μετασχηματισμού που φέρνουν περισσότερες εφαρμογές και απλοποιήσεις, ποιοτικότερα και πιο εξειδικευμένα προϊόντα, καλύτερη εμπειρία και εξυπηρέτηση. Τα οφέλη θα αφορούν το ευρύτερο οικοσύστημα. Τους συνεργάτες που στη διάθεσή τους θα έχουν καλύτερα εργαλεία και απλούστερες διαδικασίες, τους εργαζόμενους που θα είναι σε έναν πιο ελκυστικό κλάδο με σύγχρονους ρόλους εργασίας και φυσικά την κοινωνία, όχι μόνο ως αποδέκτη της ασφαλιστικής υπηρεσίας αλλά και μέσω της μεγαλύτερης κοινωνικής συνεισφοράς.

Θεωρώ πως η ασφαλιστική αγορά παρότι τα τελευταία χρόνια έχει και αυτή επηρεαστεί από εξωγενείς παράγοντες όπως η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων, έχει όλες τις προϋποθέσεις για σημαντική ανάπτυξη στο μέλλον. Ήδη η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων για το 2022 ήταν αυξημένη κατά 4,2%, ξεπερνώντας τα €4,83 δισ. Αντίστοιχο θετικό πρόσημο δείχνουν τα στοιχεία και για το πρώτο εξάμηνο του 2023 και θεωρώ πως θα συνεχίσει να ευνοείται από τη θετική αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας αλλά και από το σημαντικό ορόσημο της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα, που θα προσελκύσει περισσότερα διεθνή και θεσμικά κεφάλαια. Ο κλάδος έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς για τις φερέγγυες επιχειρήσεις και να αυξήσει τα ποσοστά ασφαλιστικής διείσδυσης.

Σε ποιους παράγοντες αποδίδετε τη χαμηλή διείσδυση του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας; Πώς πιστεύετε ότι θα πρέπει να δράσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση;

Το 2022 η ασφαλιστική διείσδυση, ο λόγος δηλαδή της ετήσιας παραγωγής προς το ΑΕΠ, ήταν ελαφρώς υψηλότερη από το 2021, φτάνοντας περίπου το 2,5%. Ωστόσο συνεχίζει να παραμένει χαμηλή, και πολύ χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που κυμαίνεται περίπου στο 7%, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να διατηρεί ακόμη την τελευταία θέση στην Ευρώπη. Οι λόγοι είναι διάφοροι. Κατ' αρχάς η οικονομία βίωσε μία μεγάλη κρίση, η οποία έχει επηρεάσει τα οικονομικά του ελληνικού νοικοκυριού, μειώνοντας το ποσό που μπορεί να διαθέσει για ασφάλιση. Επίσης ο πληθωρισμός, η γενικότερη αύξηση των τιμών, έχει μειώσει και αυτή το διαθέσιμο εισόδημα εις βάρος του ασφαλιστικού προϊόντος. Όσον αφορά την ασφαλιστική μας κουλτούρα, παρατηρείται η έλλειψη της αντίληψης ότι ο κίνδυνος δεν κάνει διακρίσεις καθώς και η άρνηση να αποδεχτούμε ότι ένα ατυχές συμβάν μπορεί να συμβεί σε εμάς.

Τέλος, ένας ακόμα παράγοντας που αφορά κυρίως το παρελθόν είναι και η έλλειψη εμπιστοσύνης στο ασφαλιστικό σύστημα αλλά και τα ψιλά γράμματα των συμβολαίων, που δημιουργούσαν αντιπαραθέσεις και χρόνιες τριβές μεταξύ εταιρειών και πελατών. Υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης μέσω διαφορετικών δράσεων από τα διάφορα μέλη του ασφαλιστικού οικοσυστήματος για να ενισχυθεί η ασφαλιστική συνείδηση και να αυξηθεί το ποσοστό της ιδιωτικής ασφάλισης. Σε επίπεδο εκπαίδευσης θα βοηθούσε η καλύτερη ενημέρωση από τους φορείς ασφάλισης τόσο για τα οφέλη όσο και την κατανόηση των κινδύνων. Εκτός από την καλύτερη αντίληψη του ρόλου της ασφάλισης, χρειάζεται καλύτερη ενημέρωση και για τον ευρύτερο ρόλο που μπορεί να παίξει ένα ασφαλιστικό προϊόν, για παράδειγμα αποταμιευτικό.

Οι ασφαλιστικές, επίσης, οφείλουμε να κατανοούμε καλύτερα τις διαφορετικές ανάγκες των πελατών, να δημιουργούμε απλά και σύγχρονα προϊόντα και να ενσωματώνουμε όσο γίνεται ταχύτερα τις τεχνολογικές εξελίξεις σε όλο το φάσμα των λειτουργιών μας. Αλλά και με το κοινωνικό μας αποτύπωμα, προσδίδοντας αξία και εμπιστοσύνη. Πολύ κρίσιμο και κομβικό ρόλο μπορεί και οφείλει να παίξει η Πολιτεία. Κυρίως σε νομοθετικό επίπεδο, με τη χορήγηση φορολογικών κινήτρων αλλά και τη μείωση του φόρου ασφαλίστρων σε κάποιες κατηγορίες, ώστε η αγορά να γίνει πιο ελκυστική και η ιδιωτική ασφάλιση να μη θεωρείται ένα αγαθό που απευθύνεται σε λίγους. Επίσης σημαντικό όφελος θα υπάρξει και με τη νομοθετική ρύθμιση που αφορά τον ρόλο της ΑΑΔΕ στο πρόβλημα με τα ανασφάλιστα Ι.Χ.

Προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση, η σχέση μεταξύ της Πολιτείας και ασφαλιστικών εταιρειών θα πρέπει να είναι συμπληρωματική, με κοινή κατεύθυνση το όφελος των πολιτών και των δημόσιων οικονομικών. Είναι σημαντικό να αναφερθώ και στον καίριο ρόλο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, το θεσμικό μας όργανο εκπροσώπησης το οποίο παρακολουθεί τις νομοθετικές αλλαγές, ενημερώνει τα μέλη και διασφαλίζει έναν κοινό διάλογο μεταξύ των μελών και της Πολιτείας, προάγοντας τα συμφέροντα του κλάδου.

Γίνεται ολοένα και φανερότερο πως το σύνολο των επιχειρήσεων, αλλά και ειδικότερα οι ασφαλιστικές εταιρείες, θα πρέπει να δώσουν μεγάλη έμφαση στο μέτωπο του ESG. Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες της Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη στο συγκεκριμένο μέτωπο;

Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο έντονα παρατηρούμε αύξηση της συχνότητας και σφοδρότητας ακραίων καιρικών φαινομένων, αύξηση της θερμοκρασίας και αύξηση της στάθμης νερού. Το μέγεθος του προβλήματος και οι δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον ορατά και αυτά καθιστούν την έννοια της βιωσιμότητας εξαιρετικά σημαντική για τους σύγχρονους οργανισμούς. Είναι δύο οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι ασφαλιστικές οφείλουν να διαδραματίσουν έναν πρωταρχικό ρόλο στα θέματα της βιωσιμότητας και να συμβάλουν ενεργά στην επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής αλλά και σε μία πιο βιώσιμη κοινωνία. Αφενός, λόγω της φύσης των παρεχόμενων υπηρεσιών που προσφέρει ο τομέας της ιδιωτικής ασφάλισης, με την πρωτογενή τους δηλαδή ιδιότητα να παρέχει ασφάλεια, αφού είναι πλέον μεγαλύτερη η ανάγκη για ασφάλιση κατά των κινδύνων λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αφετέρου, λόγω του μεγέθους τους και του θεσμικού τους ρόλου ως μέλος του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κατευθύνοντας κεφάλαια σε πιο βιώσιμες επενδύσεις, διαμορφώνοντας μία πιο σταθερή και πράσινη οικονομία, αφήνοντας παράλληλα ένα σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα, όπως οφείλουν να κάνουν όλοι οι μεγάλοι οργανισμοί.

Η Allianz παγκοσμίως είναι εξαιρετικά ενεργή στα θέματα βιωσιμότητας και δεσμεύεται για τη θετική της επίδραση στον κόσμο και στην κοινωνία, κάτι που αποτυπώνεται και στον σκοπό του ομίλου “We secure your future”. Όπως δηλώνει και ο Group CEO Oliver Bäte, «o τρόπος που ένας οργανισμός αντιμετωπίζει τα θέματα βιωσιμότητας επηρεάζει και την ικανότητά του να αναπτύσσεται, να προσελκύει ταλέντα και κεφάλαια, να βελτιώνει τη σχέση του με τον πελάτη και να ενδυναμώνει την πιστότητά του. Δημιουργεί ένα αίσθημα εμπιστοσύνης σε εποχές έντονης κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής μεταβλητότητας». Αντίστοιχα, για την Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη, τα θέματα βιωσιμότητας αποτελούν προτεραιότητα και επιθυμούμε να είμαστε καταλύτης μίας βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτή την περίοδο επανασχεδιάζουμε τη στρατηγική μας για τη συγχωνευμένη εταιρεία με κεντρικό άξονα την πολύ μεγάλη εμπειρία της Allianz παγκοσμίως αλλά και το επιτυχημένο κοινωνικό έργο της Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη.

Πέραν των υποχρεωτικών αλλαγών ως υποχρέωση στους πυλώνες του Sustainable Finance, που είναι το βασικό ευρωπαϊκό νομοθέτημα, δεν επιθυμούμε να περιοριστούμε μόνο στο περιβάλλον και το κλίμα. Προτεραιότητά μας είναι να σχεδιάσουμε την επιχειρησιακή μας στρατηγική, τη διακυβέρνησή μας και τη διαδικασία διαχείρισης κινδύνων, λαμβάνοντας υπόψη περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς κινδύνους. Να σχεδιάσουμε μία ολιστική στρατηγική και να εμπλουτίσουμε την κουλτούρα μας, σκεπτόμενοι βιώσιμα στην καθημερινότητα, σε κάθε δραστηριότητά μας και σε κάθε απόφαση που λαμβάνουμε. Στόχος μας είναι να προάγουμε μία βιώσιμη κοινωνία σε όλα τα επίπεδα χωρίς διακρίσεις, ξεκινώντας από ορθή εταιρική διακυβέρνηση, δίκαια, κατανοητά και βιώσιμα προϊόντα, μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα, φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες, πολιτικές για τα δικαιώματα των εργαζομένων και εναντίον της κοινωνικής ανισότητας και ανισότητας των φύλων, ενέργειες που προάγουν τη διαφορετικότητα και συμπερίληψη, προσεκτικότερη επιλογή των προμηθευτών ή εξωτερικών συνεργατών, καθώς και διάφορες δράσεις που αφορούν την κοινωνική προβολή της εταιρείας.

 

* Η κυρία Ισαβέλλα Βήτου είναι Chief Strategy and Integration Officer της Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη και μέλος του Your Directors Club.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v