Δ. Ποτουρίδης (Schneider Electric): Πώς μπορεί μια εταιρία να γίνει... digital

Τα μετρήσιμα αποτελέσματα του ψηφιακού μετασχηματισμού για μια επιχείρηση περιγράφει ο Διονύσης Ποτουρίδης, Services Director της Schneider Electric, σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr.

Δ. Ποτουρίδης (Schneider Electric): Πώς μπορεί μια εταιρία να γίνει... digital

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός απαιτεί συνεχή παρακολούθηση και προσαρμογή για να είναι αποτελεσματικός στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας μιας εταιρείας, τονίζει ο Διονύσης Ποτουρίδης, Services Director της  Schneider Electric, σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr.

Ο κ. Ποτουρίδης απαντά στο ερώτημα αν μπορεί μια εταιρία να... γεράσει, ενώ περιγράφει το μπουκέτο των υπηρεσιών που προσφέρει η Schneider Electric με στόχο τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. 

Ποιες κινήσεις πρέπει να κάνει μια εταιρεία για να γίνει digital; Πώς και πόσο μπορεί να βελτιωθεί η παραγωγικότητά της;

Αρχικά, προτού μια εταιρεία προβεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό της θα πρέπει να έχει αντιληφθεί τα οφέλη που έχει να αποκομίσει, από την ενίσχυση της λειτουργικότητάς της μέχρι τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατών της. Ο καθορισμός μιας ψηφιακής στρατηγικής που να περιλαμβάνει στόχους, προτεραιότητες και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα είναι μόνο η αρχή.

Παράλληλα, η επένδυση σε σύγχρονες τεχνολογίες όπως το cloud computing, τα big data analytics, το IoT (Internet of Things) και η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλουν στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών παραγωγής και τη μείωση του κόστους. Σε όλα τα παραπάνω σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η εκπαίδευση του προσωπικού σε νέες τεχνολογίες και δεξιότητες που απαιτούνται για να επιτευχθεί η ψηφιοποίηση.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός απαιτεί συνεχή παρακολούθηση και προσαρμογή για να είναι αποτελεσματικός στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας μιας εταιρείας. Η ανάλυση δεδομένων και η χρήση Business Intelligence εργαλείων μπορούν να βοηθήσουν στη λήψη αποφάσεων, βελτιώνοντας την απόδοσή της. Η τεχνολογία βρίσκεται στα χέρια μας και μπορούμε να την αξιοποιήσουμε σε μέγιστο βαθμό πάντα προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Με αυτόν τον τρόπο, εφαρμόζοντας δηλαδή προηγμένες λύσεις, είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τον θετικό αντίκτυπο και να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα.

Πώς η Schneider Electric μπορεί να βοηθήσει στην πράσινη μετάβαση μιας επιχείρησης, σβήνοντας το ενεργειακό της αποτύπωμα;

Στην Schneider Electric εξειδικευόμαστε στην παροχή λύσεων και υπηρεσιών που βοηθούν τις επιχειρήσεις να επιτύχουν μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος. Η βιωσιμότητα αποτελεί τη βάση της στρατηγικής της, τόσο από πλευράς επιχειρηματικότητας, όσο και σε επίπεδο δράσεων που αφορούν τους ανθρώπους και τις κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται.

Στο πλαίσιο αυτό, παρέχουμε ολοκληρωμένα πακέτα υπηρεσιών ενσωματώνοντας σε αυτά, τόσο τις ενεργειακές επιθεωρήσεις όσο και τη δόμηση δράσεων εξοικονόμησης πόρων, μειώνοντας έτσι δραστικά το ενεργειακό αποτύπωμα των εταιρειών. Δημιουργούμε σχέδια δράσης για επιχειρηματική επιτυχία, διαμορφώνουμε στρατηγικές για την επίτευξη αειφορίας, ενώ υιοθετούμε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, αντιμετωπίζοντας όλα τα ζητήματα των κτιρίων και των χώρων εργασίας. Επιπλέον, έχουμε αναπτύξει λύσεις για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, προωθώντας την ηλεκτροκίνηση και τη μείωση της ρύπανσης στις αστικές περιοχές, ενώ διαθέτουμε λύσεις αυτοματισμού κτιρίων που επιτρέπουν την παρακολούθηση και τον έλεγχο της κατανάλωσης ενέργειας.

Ποιες λύσεις προσφέρει η εταιρεία σας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων;

H Schneider Electric έχει αναπτύξει την πλατφόρμα EcoStruxure, μια ολοκληρωμένη λύση, χάρη στην οποία έχει βοηθήσει χιλιάδες πελάτες στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα συνδέει τις συσκευές, τα λογισμικά, τις εφαρμογές και τα δεδομένα, προσφέροντας ευελιξία και ευκολία στον έλεγχο και την αποδοτικότερη διαχείριση των διαδικασιών και των εγκαταστάσεων.

Με μια ποικιλία εφαρμογών, συμβάλλει στην εξοικονόμηση της κατανάλωσης της ενέργειας και τη βέλτιστη λειτουργικότητα των κτιρίων, αυξάνοντας την βιωσιμότητά τους. Ουσιαστικά, παρέχει συνεχή παρακολούθηση των συστημάτων και του εντοπισμού σφαλμάτων για την προληπτική αντιμετώπιση των ανεπαρκειών του κτιρίου.

Ενδεικτικά, μερικές από τις λύσεις που προσφέρει η εταιρεία για τα κτίρια μέσω του Ecostruxure, περιλαμβάνουν τα συστήματα ενεργειακής εποπτείας, BMS και KNX, έξυπνους πίνακες και υλικά διανομής ισχύος, καθώς επίσης και τα ψηφιακά εργαλεία (Artificial Intelligent , Analytics), διαδικτυακές εφαρμογές «Advisors».

Μπορεί μια εταιρεία να «γεράσει»; Πώς μπορεί η Schneider Electric να ενισχύσει τον κύκλο ζωής μιας επιχείρησης;

Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις καθημερινά λόγω του μεταβαλλόμενου οικονομικού περιβάλλοντος και είναι κρίσιμης σημασίας να προσαρμόζονται στις αλλαγές που πραγματοποιούνται στην αγορά, να διατηρούν την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών τους και να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τους πόρους τους, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών, των συνεργατών και των τελικών καταναλωτών. Για να συνεχίσουν οι επιχειρήσεις να ευδοκιμούν, έχοντας διάρκεια στο χρόνο, χρειάζεται να αφουγκράζονται τις τάσεις και τις νέες τεχνολογίες, να αναπτύσσουν μακροπρόθεσμες στρατηγικές και να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τους χρηματοοικονομικούς πόρους.

Σκοπός της Schneider Electric είναι να δώσει σε όλους τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν στο έπακρο την ενέργεια και τους πόρους, προσφέροντας έναν συνδυασμό προόδου και βιωσιμότητας. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και το πρόγραμμα Schneider Electric Sustainability Impact (SSI) για το 2021-2025 που επικεντρώνεται στην επίτευξη των στόχων για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση, καθώς και στην ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα. Το πρόγραμμα προσβλέπει, μέχρι το 2025, 1.000 κορυφαίοι προμηθευτές να έχουν μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στις δραστηριότητές τους κατά 50% και να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους εξοικονομώντας ταυτόχρονα ενέργεια.

* Ο κ. Διονύσης Ποτουρίδης είναι Services Director της  Schneider Electric και μέλος του Your Directors Club.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v