Εμπορική: Το μεγάλο πείραμα

Η Credit Agricole δεν είναι μια συνηθισμένη τράπεζα. Στη Γαλλία έχει την εικόνα μιας τράπεζας που κινείται αργά σαν οδοστρωτήρας. Ίσως γι’ αυτό η κίνηση να βάλει ένα μη τραπεζικό στέλεχος στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εμπορικής δεν είναι συνηθισμένη.

Εμπορική: Το μεγάλο  πείραμα
Η διαρροή της είδησης ότι η Credit Agricole (CASA) επέλεξε τον κ. Αντώνη Κροντηρά για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εμπορικής Τράπεζας πριν από μία-δύο εβδομάδες εξέπληξε πολλούς για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής δεν προερχόταν ούτε από τον τραπεζικό κλάδο, ούτε καν από τον γενικότερο χρηματοοικονομικό, αλλά από τον κλάδο των τροφίμων.

Δεν είναι μυστικό ότι η μη επιλογή κάποιου υψηλόβαθμου τραπεζικού στελέχους με εμπειρία από την ελληνική αγορά για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της 5ης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας ερμηνεύθηκε από πολλούς στην τραπεζική αγορά ως δείγμα αδυναμίας.

Στις συζητήσεις μεταξύ κορυφαίων τραπεζιτών, η κυρίαρχη άποψη ήθελε την Credit Agricole να μην προσφέρει το πακέτο και την ελευθερία κινήσεων που θα ήθελε κάποιος από το κλαμπ για να αναλάβει τη θέση.

Δεν είναι επίσης μυστικό ότι οι ίδιοι θεωρούσαν πρόχειρη τη διαδικασία ανεύρεσης διευθύνοντος συμβούλου λόγω της μεγάλης, κατ΄ αυτούς, διάρκειας που είχε και των διαρροών που τη συνόδευσαν.

Η αλήθεια όμως είναι ότι διαρροές από την Credit Agricole δεν υπήρξαν. Αντίθετα, διαρροές υπήρχαν είτε από συνεντευξιαζόμενους είτε από άλλους που φιλοδοξούσαν να είναι υποψήφιοι για να ανέβουν οι μετοχές τους είτε από τρίτους που είχαν ιδίαν γνώση της διαδικασίας.

Ακόμη και στο θέμα της διάρκειας, οι Γάλλοι δεν ήταν ασυνεπείς. Εκτιμούσαν μεν τον Αύγουστο ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος θα ήταν στη θέση του μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, είχαν όμως αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να γινόταν τον Οκτώβριο, όπως και έγινε.

Η ενασχόληση της ομάδας διεθνούς ανάπτυξης της Credit Agricole στις διαπραγματεύσεις με την ιταλική τράπεζα Intessa από τα τέλη Αυγούστου μέχρι σχετικά πρόσφατα έπαιξε προφανώς τον ρόλο της.

Επί της ουσίας όμως η Credit Agricole δεν έχασε χρόνο. Με την εποπτεία του Christian Jacques, αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Εμπορικής, οι Γάλλοι συνέχισαν να δουλεύουν μεθοδικά στην Αθήνα για να καταγράψουν την υπάρχουσα κατάσταση, να βάλουν τις υποδομές και να στελεχώσουν διάφορες θέσεις.

Είναι σαφές ότι δίνουν έμφαση στην ομαλή ενσωμάτωση της Εμπορικής στον Όμιλο της Credit Agricole. Είναι όμως εξίσου σαφές ότι θέλουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην ελληνική αγορά.

Ο ρόλος του διευθύνοντος συμβούλου μπορεί να μην είναι κρίσιμος σ’ ένα όμιλο που η συλλογική εργασία έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από την ατομική, παραμένει όμως σημαντικός.

Το έργο του κ. Κροντηρά θα είναι ασφαλώς δυσκολότερο γιατί δεν προέρχεται από τον τραπεζικό κλάδο και ως εκ τούτου θα αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη δυσπιστία για κάποιο διάστημα.

Η προϋπηρεσία του σε διεθνείς ομίλους την οποία προέταξε ο Jean-Frederic de Leusse σε συνέντευξή του στην ”Καθημερινή της Κυριακής” δεν πρόκειται να το αλλάξει αυτό. Mόνο ο ίδιος μπορεί.

Δεν θα πρέπει πάντως να παραπονιέται. Το ίδιο συνέβη αρχικά με τον κ. Αλέξανδρο Γεωργίτση, γενικό διευθυντή λιανικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας που επίσης προερχόταν από τον κλάδο των τροφίμων. Όμως, ο κ. Γεωργίτσης τα έχει πάει αρκετά καλά, αν κρίνει κανείς από το αποτέλεσμα που κανείς δεν το θυμάται.

Ο νυν αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Christian Jacques είχε αναφέρει σε ανύποπτο χρόνο ότι ”περιμένω να με κρίνετε εκ του αποτελέσματος σε 2 χρόνια”. Δεν θα είναι μόνος. Το ίδιο ισχύει για τον κ. Κροντηρά.

Ο κ. Κροντηράς και ο εκ της βροχερής Βρετάνης προερχόμενης Jacques θα δώσουν εξετάσεις από το αποτέλεσμα των οποίων θα κριθεί η επιτυχία ή όχι του ”πειράματος” της CASA με την Εμπορική.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v