O χρόνος ”δουλεύει” για τη Σοφοκλέους!

Η Σοφοκλέους άφησε στην άκρη τους ενδιασμούς της και πήρε μέρος στο διεθνές χρηματιστηριακό πάρτι που έχει στηθεί εδώ και καιρό αυτόν τον μήνα. Ακόμη όμως κι αν το πάρτι δεν συνεχισθεί με την ίδια ορμή, το Χ.Α. μπορεί να ποντάρει στον χρόνο.

O χρόνος ”δουλεύει” για τη Σοφοκλέους!
Μετά τη μέτρια απόδοση του 3ου τριμήνου, όταν βρέθηκε στην 9η θέση της γενικής κατάταξης της MSCI (Morgan Stanley Capital International) μεταξύ 23 ανεπτυγμένων χρηματιστηριακών αγορών παγκοσμίως, το Χ.Α. αποφάσισε να πάρει το αίμα του πίσω τον μήνα που διανύουμε.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης MSCI-Ελλάδα κατέγραφε την υψηλότερη απόδοση με 5,82% από την αρχή Οκτωβρίου μέχρι και την Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου, στον χάρτη των ανεπτυγμένων αγορών, ανεβάζοντας την απόδοσή του στο 13,2% από την αρχή της χρονιάς.

Είναι μια βελτίωση, αν σκεφθεί κανείς ότι πρόσφερε απόδοση 7% περίπου στα τέλη Σεπτεμβρίου, καταλαμβάνοντας τη 16η θέση, ενώ σήμερα παλεύει για την 8η θέση και δεν χρειάζεται παρά μόνο επιπρόσθετα κέρδη της τάξης του 3% με 4% για να βρεθεί στην πεντάδα των κορυφαίων σε απόδοση αγορών στον κόσμο.

Σημειώνεται ότι ο ελληνικός δείκτης της MSCI κέρδιζε 16% περίπου, καταλαμβάνοντας την 3η θέση παγκοσμίως, στις 8 Μαΐου που ξεκινούσε η μεγάλη διόρθωση του διμήνου Μαΐου - Ιουνίου.

Τι άλλαξε από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα; Πρακτικά, παρουσιάσθηκε μια σημαντική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στις διεθνείς αγορές, που οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη σημαντική πτώση της τιμής του πετρελαίου που άμβλυνε τις ανησυχίες για αναζωπύρωση του πληθωρισμού και μια νέα αύξηση επιτοκίου από τη Fed.



H βελτίωση του κλίματος συνοδεύθηκε από μια μικρή σχετικά αύξηση της επιθυμίας των θεσμικών επενδυτών διεθνώς να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο με αποτέλεσμα να ευνοηθούν αγορές αυξημένου κινδύνου και υψηλών ρυθμών ανάπτυξης όπως η ελληνική και η αυστριακή.

Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα στις διεθνείς αγορές είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς.

Παρά το μικρό δείγμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, τα επιχειρηματικά κέρδη που ανακοινώνουν οι περισσότερες εταιρίες στις ΗΠΑ και στην ευρωζώνη για το 3ο τρίμηνο συνεχίζουν να δείχνουν αξιοσημείωτη αύξηση.

Επιπλέον, πολλοί από τους συμμετέχοντες στην αγορά δείχνουν να συμμερίζονται την άποψη ότι θα έχουμε επανάληψη του χρηματιστηριακού ράλι στο τέλος της χρονιάς όπως το 2004 και το 2005.

Το γεγονός είναι ότι η προϊστορία των αμερικανικών εκλογών στο μέσον της δεύτερης θητείας ενός Αμερικανού προέδρου ευνοεί επίσης το σενάριο της χρηματιστηριακής ανόδου.

Όμως, οι αγορές μπορούν να εκπλαγούν δυσάρεστα αν η Fed αναγκασθεί να αυξήσει ξανά το παρεμβατικό της επιτόκιο ή συμβεί κάποιο γεγονός που θα ενίσχυε την τάση για φυγή προς πιο ασφαλείς κινητές αξίες.

Αναμφίβολα, η Σοφοκλέους παραμένει ευάλωτη στην αλλαγή των διαθέσεων των ξένων θεσμικών που τοποθετούνται σε αγορές με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Αλλωστε, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης αποτελούν το όπιο των ξένων θεσμικών που αγοράζουν στο Χ.Α., γνωρίζοντας ότι είναι ακριβότερο σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Όμως, η Σοφοκλέους μπορεί να ποντάρει σ’ έναν ακόμη παράγοντα. Τον χρόνο. Σε λίγο καιρό οι εισηγμένες εταιρίες θα αρχίσουν να δημοσιεύουν αποτελέσματα 3ου τριμήνου.

Αν λοιπόν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αποδειχθούν σωστές και δεικτοβαρείς μετοχές, όπως π.χ. οι τράπεζες, παρουσιάσουν μεγάλη διψήφια αύξηση κερδών για ένα ακόμη τρίμηνο δύο τινά θα συμβούν.

Πρώτον, οι αποτιμήσεις τους θα γίνουν ελκυστικότερες και δεύτερον, θα εδραιωθεί περισσότερο η πεποίθηση των ξένων θεσμικών στην ικανότητά τους να ”παραδίδουν” τα κέρδη που υπόσχονται σε βάθος χρόνου.

Επομένως, η εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας θα ενισχυθεί, καθιστώντας την τιμολόγηση των μετοχών τους σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου εφικτή. Εξυπακούεται ότι το τελευταίο μεταφράζεται σε μεγαλύτερα μελλοντικά κέρδη που προεξοφλούνται σήμερα, αποφέροντας υψηλότερες τιμές μετοχών.

Με άλλα λόγια, ο χρόνος θα γίνει ακόμη περισσότερο σύμμαχος των εισηγμένων εταιριών στην προσπάθεια τους να μεγιστοποιήσουν την αξία των μετοχών τους.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v