Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι ”θεολόγοι” της Εθνικής Τράπεζας

Μπορεί μια τράπεζα να στηρίζει εν μέρει την ανάπτυξή της στις ετερόκλητες ειδικότητες των ανθρώπων της; Δεν είμαστε σίγουροι. Όμως, κάποιες τράπεζες αισθάνονται υποχρεωμένες να το κάνουν για να αποφύγουν τα χειρότερα.

Oι ”θεολόγοι” της Εθνικής Τράπεζας
Το ποσοστό του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας είναι ένα πελώριο μηδενικό από το 2004 που η ΔΕΚΑ πούλησε τις τελευταίες μετοχές της.

Σήμερα, η έμμεση συμμετοχή του Δημοσίου μέσω των διαφόρων ταμείων ανέρχεται στο 17% του συνόλου των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού της Εκκλησίας.

Η Εθνική Τράπεζα δεν έχει λοιπόν κανέναν λόγο ούτε την υποχρεώνει ο νόμος να προσλαμβάνει κόσμο μέσω ΑΣΕΠ.

Παρ’ όλα αυτά το κάνει για να αποφύγει τα χειρότερα.

Κοινώς, για να μην αρχίσουν να λένε διάφοροι καλοθελητές ότι κάνει ρουσφέτια είτε σε πολιτικούς είτε σε φίλους και συγγενείς υψηλόβαθμων στελεχών του μάνατζμεντ, κάτι διόλου απίθανο στο ελληνικό επιχειρηματικό και πολιτικό γίγνεσθαι.

Από την άλλη πλευρά, η διαδικασία του ΑΣΕΠ έχει τα καλά της αφού βοηθά τη διοίκηση να αποφεύγει τέτοιους πειρασμούς και να έχει πολύ λιγότερες οχλήσεις από πολιτικά πρόσωπα.

Όμως, η διαδικασία πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ βασίζεται στη βαθμολογία που κάποιος παίρνει στα διαγωνίσματα για την έκθεση, τα μαθηματικά κ.τ.λ.

Είναι επόμενο λοιπόν να πετυχαίνουν άτομα που θέλουν μεν να εργαστούν για βιοποριστικούς λόγους, αλλά δεν έχουν τα προσόντα τα οποία απαιτούν οι θέσεις, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν σε εργασία στα υποκαταστήματα του δικτύου.

Δεν εκπλήσσει, λοιπόν, που προσλαμβάνονται άτομα τα οποία έχουν την ειδικότητα του θεολόγου, του μαθηματικού, του καθηγητή γυμναστικής κ.ά., όπως παραδέχονται στελέχη της Eθνικής.

Είναι επομένως φυσικό ορισμένοι από αυτούς τους ανθρώπους να παραιτούνται από τις θέσεις τους και να πηγαίνουν να αναλάβουν το πόστο τους όταν έπειτα από λίγα χρόνια διοριστούν.

Άρα, αν το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο μιας τράπεζας είναι οι άνθρωποί της, σίγουρα αυτού του είδους το σύστημα προσλήψεων δεν είναι το καλύτερο, αφού δεν δίνει τη δυνατότητα επιλογής ατόμων που συγκεντρώνουν κάποια μίνιμουμ απαραίτητα προσόντα για τη θέση.

Όλα αυτά, σωρευτικά, έχουν επίδραση στην παραγωγικότητα και στην ανταγωνιστικότητα μιας τράπεζας και η λογική υπαγορεύει ότι μόνο θετική δεν μπορεί να είναι.

Ευτυχώς, τέτοιου είδους πρακτικές προσλήψεων δεν υφίστανται στις θυγατρικές εκτός Ελλάδος, οπότε κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι η επίδραση θα μειώνεται όσο περνούν τα χρόνια και όσο περισσότερα έσοδα προέρχονται από το εξωτερικό.

Η ανταγωνιστικότητα μιας εταιρίας ή μιας τράπεζας είναι συνάρτηση της ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού της.

Είναι σαφές ότι το σύστημα προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, έτσι όπως είναι δομημένο, πάσχει. Ακόμη περισσότερο, όμως, πάσχει το σύστημα που βασίζεται σε κομματικές προσλήψεις.

Εν έτει 2008 θα περίμενε κάποιος να έχουμε διδαχτεί αρκετά από τη δική μας εμπειρία και από την εμπειρία του εξωτερικού, ώστε να υιοθετήσουν και οι δικές μας τράπεζες και εταιρίες σύγχρονα συστήματα προσλήψεων, με διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια.

Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα οι ”θεολόγοι” της Εθνικής ή τα κομματόσκυλα κάποιας άλλης ή άλλων να έχουν τον πρώτο λόγο. Κρίμα!

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v