Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aγορές: Ψάχνοντας τον... ”πάτο”

Για πολλούς ειδήμονες δεν έχουμε δει ακόμη το χαμηλότερο σημείο της αγοράς. Πότε και σε ποια επίπεδα θα τo δούμε είναι ένα ερωτηματικό. Κάποιοι όμως πιστεύουν ότι έχουν την απάντηση.

Aγορές: Ψάχνοντας τον... ”πάτο”
Η αναζήτηση του πάτου της αγοράς δεν είναι σίγουρα πολύ δημοφιλής έπειτα από μία ή δύο ανοδικές χρηματιστηριακές συνεδριάσεις που δημιουργούν προσδοκίες για καλύτερες μέρες.

Όμως, η πλειονότητα των στρατηγικών αναλυτών και άλλων ειδημόνων της αγοράς εκτιμά ότι πιθανόν ακόμη δεν έχουμε δει τα χειρότερα.

Η ομάδα των στρατηγικών αναλυτών της Morgan Stanley προσδιόρισε χρονικά χθες το επόμενο ράλι διαρκείας των ευρωπαϊκών αγορών σε κάποιο σημείο μέσα στο 2009, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση για μία ακόμη φορά στην ανάκαμψη των κερδών των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Ο Ντράισμα και οι υπόλοιποι περιμένουν πτώση των κερδών ανά μετοχή της τάξης του 16% φέτος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έναντι ανόδου 7% που περιμένει το consensus της αγοράς.

Αν χρησιμοποιούσε κανείς την ίδια αναλογία στην Ελλάδα θα έπρεπε να συμπεράνει ότι τα φετινά κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εταιριών θα κυμαίνονταν στα ίδια περίπου επίπεδα με τα περυσινά ή και λίγο χαμηλότερα.

Όμως, η αναλογία δεν πείθει ούτε τους πιο απαισιόδοξους που βλέπουν στη χειρότερη περίπτωση μονοψήφιο ρυθμό αύξησης κερδών για τις 20 - 40 σημαντικές ελληνικές εταιρίες.

Από την άλλη πλευρά, δεν συμμερίζονται όλοι την άποψη ότι η κερδοφορία των επιχειρήσεων, αν και σημαντικός παράγοντας, θα προσδιορίσει από μόνη της πού είναι ο πάτος της καθοδικής αγοράς.

Διαφορετική άποψη έχουν αυτοί που δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην τεχνική ανάλυση.

Η Mary Ann Bartels και ο Walter Murphy της Merrill Lynch ανήκουν σ’ αυτήν την κατηγορία.

Οι ίδιοι επικεντρώνονται κυρίως στον αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500.

Παρακολουθώντας την κίνηση του δείκτη S&P 500 εδώ και καιρό και συγκρίνοντάς την με αντίστοιχες κινήσεις στο παρελθόν, οι δύο προαναφερθέντες κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα όπου έχουν καταλήξει κι άλλοι συνάδελφοί τους.

Ο δείκτης S&P 500 βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο τον Οκτώβριο κι από τότε έχει εισέλθει σε καθοδική τροχιά που τον έφερε στο χαμηλότερο επίπεδο τον Ιανουάριο.

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που οι δείκτες για τη δυναμική και το εύρος της αμερικανικής αγοράς ξαναβρέθηκαν σε τόσο χαμηλά επίπεδα.

Όμως, η σύγκριση της συμπεριφοράς του S&P 500 με ανάλογες περιπτώσεις καθοδικών αγορών του παρελθόντος δείχνει ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ξαναδοκιμάσει τα χαμηλά επίπεδα του Ιανουαρίου και ίσως βρεθεί ακόμη χαμηλότερα.

Πότε θα συμβεί αυτό; Μέχρι τον Μάρτιο - Απρίλιο, απαντούν.

Σε αντίθεση όμως με άλλους συναδέλφους τους, αυτοί βλέπουν τον πάτο ως το εφαλτήριο για το δεύτερο μέρος του ράλι που ξεκίνησε το 2003 και το οποίο θα φέρει τον S&P 500 και τους άλλους χρηματιστηριακούς δείκτες σε νέα ιστορικά υψηλά.

Αιχμή του δόρατος για το δεύτερο μέρος του ράλι θα αποτελέσουν οι μεγάλες αμερικανικές πολυεθνικές εταιρίες και όχι οι μετοχές των μικρομεσαίων εταιριών, ισχυρίζονται.

Ο χρόνος θα δείξει ποιος έχει δίκιο.

Καλό θα είναι όμως να έχουμε υπόψη μας κι αυτή την άποψη αφού οι αγορές είναι πλέον συγκοινωνούντα δοχεία.



Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v