Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας

Η ευφορία από τις μειώσεις των φόρων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα της κυβέρνησης για το επόμενο 12μηνο δεν θα πρέπει να μας κάνει να παραβλέψουμε αυτά που έρχονται.

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας

Στην ανακοίνωση που έβγαλε το υπουργείο Οικονομικών για τα στοιχεία της Eurostat, που έδειξαν πως το εκτιμώμενο έλλειμμα του ΦΠΑ (VAT gap) στην Ελλάδα ξεπέρασε τα 7 δισ. ευρώ το 2018 έναντι 4,5 δισ. το 2014, αποδίδει τα χαμένα έσοδα στην αύξηση της φορολογίας.

Υπό αυτή την έννοια, οι μειώσεις φόρων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για το 2020 και αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες εξηγούνται.

Από την άλλη πλευρά, κάποιοι άλλοι διαφωνούν καθώς τις εκλαμβάνουν ως ανταμοιβή για την επικρατούσα κουλτούρα της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής (ΦΠΑ).

Ωφελημένοι εμφανίζονται επίσης οι μισθωτοί με παιδιά και όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Το συνολικό πακέτο των κυβερνητικών δεσμεύσεων εκτιμάται σε 1,2 δισ. ευρώ και άνω.

Από αυτά, σημαντικό μέρος αποτελούν τα περίπου 500 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στις εκτιμώμενες απώλειες εσόδων από τον μειωμένο φορολογικό συντελεστή επί των επιχειρηματικών κερδών.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, η οποία αφορά τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης, πρόκειται να μπει σε εφαρμογή το καλοκαίρι.

Όμως, το νούμερο είναι μάλλον μικρό, αν θεωρήσουμε ότι αφορά τους μισούς περίπου ασφαλισμένους.

Για να υλοποιηθούν όλα αυτά, θα πρέπει να πεισθούν οι εκπρόσωποι των θεσμών που θα έλθουν στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα πως τα ανακοινωθέντα μέτρα δεν απειλούν τον δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2020.

Υπενθυμίζεται ότι η «ευλογία» του προϋπολογισμού του 2020 από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης.

Οι ιδιωτικοποιήσεις, οι τράπεζες και τα υπόλοιπα θέματα ακολουθούν.

Χωρίς συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2020, η αξιολόγηση θα κριθεί ανεπιτυχής και η επιστροφή των 650-700 εκατ. ευρώ από τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που αποκόμισε το ευρωσύστημα δεν θα γίνει.

Τυχόν μπλόκο στην επιστροφή των κερδών θα έστελνε κακό σήμα στις αγορές για την Ελλάδα και θα σταματούσε εξαρχής οποιαδήποτε συζήτηση στο Euroworking Group και στο Eurogroup για δημοσιονομική χαλάρωση τα επόμενα χρόνια.

Ο καθένας μπορεί να καταλάβει τις συνέπειες.

Επομένως, τίποτε ακόμη δεν έχει τελειώσει.

Είναι πιθανόν αλλά όχι ακόμη σίγουρο ότι οι θεσμοί θα πεισθούν από τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς σχετικά με την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου το 2020, παρά τις μειώσεις φόρων που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Αλλωστε, το σημερινό κλίμα δεν έχει καμία σχέση με εκείνο που επικρατούσε στις διαβουλεύσεις των δύο πλευρών για αντίστοιχα θέματα επί της εποχής των μνημονίων και ιδιαίτερα του 1ου και 2ου μνημονίου.

Γι’ αυτούς τους λόγους, τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

Τουλάχιστον, δεν είναι ανυπέρβλητα.

Dr. Money



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v