Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιος βάζει την Ελλάδα στο QE από το 2020

Από αλλού το περιμένεις κι από αλλού σού έρχεται καμιά φορά. Η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ από το 2020 είναι εφικτή, αν η κ. Λαγκάρντ βάλει το χέρι της.

Ποιος βάζει την Ελλάδα στο QE από το 2020

Την προηγούμενη Παρασκευή συνέβη κάτι που ελάχιστοι πήραν είδηση.

Ο μοναδικός ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης, γερμανικής προέλευσης Scope αναβάθμισε την Ελλάδα στην κατηγορία «ΒΒ» με θετικές προοπτικές (positive outook). Πρόκειται για την καλύτερη αξιολόγηση που έχει λάβει η χώρα από ξένο οίκο μέχρι στιγμής. Ο οίκος Scope  τοποθετεί τη χώρα μόλις δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική.

Όμως, οι θετικές προοπτικές προϊδεάζουν για νέα αναβάθμιση την Άνοιξη με καλοκαίρι του 2020, αν η ελληνική οικονομία συνεχίσει να αναπτύσσεται, τα δημόσια οικονομικά είναι υπό έλεγχο και ο όγκος των «κόκκινων» δανείων μειώνεται ταχέως. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό ο Scope να βάλει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα πριν από τους άλλους οίκους εντός του 2020.

Σημειώνεται ότι οι Fitch και DBRS την έχουν στην κατηγορία «ΒΒ-», δηλαδή ένα σκαλί χαμηλότερα από τον Scope.   

Όμως, ο Scope, παρότι είναι ευρωπαϊκός οίκος με έδρα τη Γερμανία, δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των οίκων αξιολόγησης που η ΕΚΤ λαμβάνει υπόψη. Η ΕΚΤ είχε φτιάξει μια λίστα με τους οίκους αξιολόγησης που εμπιστεύεται πριν από χρόνια. Η λίστα με τις S&P, Moody’s, Fitch και DBRS δεν έχει ανανεωθεί από τότε. Όλοι είναι πλέον αμερικανικών συμφερόντων.   

Επιπλέον, η ΕΚΤ δεν έχει ανακοινώσει τα κριτήρια που θα έπρεπε να τηρούν οι οίκοι αξιολόγησης για να μπουν στη λίστα της.

Με άλλα λόγια, ο Scope δεν συμμετέχει γιατί η ΕΚΤ δεν έχει κάνει κάτι που θα έπρεπε να είχε κάνει. Κι όλα αυτά παρά τις έντονες διαμαρτυρίες αρκετών ευρωπαϊκών κρατών στις αρχές της κρίσης για την αντικειμενικότητα των γνωστών, αμερικανικών οίκων αξιολόγησης.    

Το γεγονός ότι ο Scope είναι ευρωπαϊκός οίκος και μάλιστα γερμανικός ευνοεί την ένταξή του στη λίστα της ΕΚΤ. Λογικά, ούτε η γερμανική κυβέρνηση θα έχει αντίρρηση, ούτε η κ. Λαγκάρντ που ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας τη δύσκολη περίοδο της κρίσης.

Η Ελλάδα έχει συμφέρον στην προκειμένη περίπτωση και θα ήταν εύλογο να βοηθήσει τον οίκο Scope να πάρει τη σχετική διαπίστευση από την ΕΚΤ. Σημαντικό ρόλο θα μπορούσε να παίξει ο πρόεδρος της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τον ΥΠΟΙΚ κ. Σταϊκούρα στο Eurogroup. Το θέμα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας, από τη στιγμή που η ΕΚΤ προχωρά εκ νέου σε καθαρές αγορές τίτλων (QE), ύψους 20 δισ. ευρώ, από την 1η Νοεμβρίου.

Η στήλη επιχειρηματολογούσε πριν λίγο καιρό υπέρ της άποψης ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να επικεντρωθεί στην DBRS, που κράτησε την Πορτογαλία στην επενδυτική βαθμίδα και στο QE τα χρόνια της κρίσης. Η DBRS έχει την Ελλάδα στη βαθμίδα «ΒΒ-» και αναμένεται να αναθεωρήσει τη στάση της προς το καλύτερο, αναβαθμίζοντας τη χώρα την 1η Νοεμβρίου. Η αρκετά θετική πρόσφατη έκθεση που έβγαλε για το σχέδιο «Ηρακλής» θεωρείται από μερικούς προάγγελος. Στα συν φυσικά, η επιθυμία της DBRS να είναι ο ένας από τους δύο οίκους που θα αξιολογήσουν τα χαρτοφυλάκια των δανείων στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων με κρατική εγγύηση του «Ηρακλής». Αυτό εξακολουθεί να ισχύει. 

Όμως, ο οίκος Scope μπορεί να κρατά το διαβατήριο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο QE νωρίτερα και συγκεκριμένα το 2020. Με την εκπλήρωση φυσικά των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v