Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η υπόθεση των υποκλοπών αυξάνει το ρίσκο της χώρας

Η πολιτική σταθερότητα ήταν ένα από τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας στα μάτια των ξένων επενδυτών. Με τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές να αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και να τροφοδοτούν την πόλωση στο εσωτερικό, τα πράγματα περιπλέκονται.

Η υπόθεση των υποκλοπών αυξάνει το ρίσκο της χώρας

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να πάει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά καλύτερα από τις περισσότερες χώρες στην ευρωζώνη με το ΑΕΠ να ξεπερνά τα επίπεδα του 2019.  Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης έχουν μετακινηθεί πιο κοντά στο 5% από 4% λόγω των ενθαρρυντικών στοιχείων από τον τουρισμό παρά το εμπόδιο του υψηλού πληθωρισμού. Οι συνέπειες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για το δημόσιο χρέος, το κρατικό έλλειμμα και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ως προς το ΑΕΠ. Με ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 4% και 6% και τον μέσο πληθωρισμό στο εύρος 7%-9% για το 2022, ο ονομαστικός ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ μπορεί να ξεπεράσει το 14%.

Εκτός από τον προβλεπόμενο υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και την στήριξη της ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα,   αναλυτές ξένων οίκων δεν παραλείπουν να αναφερθούν στην ύπαρξη πολιτικής σταθερότητας. Όμως, η τελευταία δεν μπορεί να θεωρηθεί πλέον δεδομένη. Όχι τόσο γιατί η χώρα μπορεί να πάει νωρίτερα σε εθνικές εκλογές που εμπεριέχουν, έτσι κι αλλιώς, σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας. Άλλωστε, ο κυριότερος λόγος που δεν πήγε η χώρα σε εκλογές δεν έχει εκλείψει. Αυτός είναι η απαίτηση-παράκληση αμερικανών και ευρωπαίων αξιωματούχων να μην πάει η Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο με το μέτωπο της Ουκρανίας ανοικτό.

Η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και υποκλοπών του προέδρου του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και δημοσιογράφου έχει αρχίσει και παίρνει διαστάσεις στο εξωτερικό, πλήττοντας την εικόνα της χώρας,  ενώ τροφοδοτεί την πόλωση στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Αν και δεν έχουν δει ακόμη σφυγμομετρήσεις το φως της δημοσιότητας μετά τις αποκαλύψεις, η εύλογη υπόθεση είναι πως: 1) Είναι πιθανόν να καταγράφουν απώλειες για την ΝΔ. 2) Μειώνονται οι πιθανότητες μετεκλογικής συνεργασίας της ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ μετά την παρακολούθηση του κ.Ανδρουλάκη.

Αυτό αργά ή γρήγορα θα μεταφρασθεί σε αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας και του ρίσκου της χώρας καθώς ο καιρός περνά και οδεύουμε προς τις εκλογές. Τα αρνητικά δημοσιεύματα για τις υποκλοπές και τους θεσμούς στην Ελλάδα που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας στο εξωτερικό και όσα επιπλέον προκύψουν τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα από όσους ψηφίζουν με τα λεφτά τους. Ιδίως, αν η υπόθεση παραμείνει στη δημοσιότητα και ενδεχομένως υπάρξουν νέες αποκαλύψεις  για πρόσωπα και πράγματα. Είναι κάτι που μερικοί  θεωρούν  σίγουρο.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v