Κι οι μισθωτοί έχουν ψυχή

Το πολιτικό σύστημα θεωρεί χαράτσι την ασφαλιστική εισφορά 20% επί του εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, κρίνοντας από την κριτική στον κ. Κατρούγκαλο, αλλά όχι για τους μισθωτούς. Για λόγους ισότητας οφείλει λοιπόν να το καταργήσει και γι’ αυτούς.

Κι οι μισθωτοί έχουν ψυχή

Δεν είναι δίκαιο και σωστό να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Όμως, αυτό ακριβώς συμβαίνει με τη φορολογία εισοδήματος και τις ασφαλιστικές εισφορές στην Ελλάδα. Η μισθωτή εργασία πληρώνει τη νύφη αλλά άλλοι διαμαρτύρονται.

Το θυμηθήκαμε μετά τον θόρυβο και τις πολιτικές αναταράξεις που προκάλεσε η τοποθέτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου, πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βάζοντας φωτιά στο πολιτικό σκηνικό λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές της Κυριακής.

Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι είναι λογικό να συνδέεται η ασφαλιστική εισφορά με το εισόδημα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους εκπροσώπους των ελεύθερων επαγγελματιών.  

Ας θυμηθούμε κάποια βασικά πράγματα. Ως γνωστόν, πάνω από το 75% των εισοδημάτων που δηλώνονται κάθε χρόνο προέρχονται από μισθούς και συντάξεις. Κάπου 60 δισ. ευρώ πέρυσι, έναντι 80 δισ. που ήταν το σύνολο πέρυσι. Τα εισοδήματα των μισθωτών αυξήθηκαν αλλά όχι και των υπολοίπων. Η μεγάλη πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και επιχειρηματιών δηλώνουν φτωχοί. Οι πολιτικοί γνωρίζουν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των πραγματικών και των δηλωθέντων εισοδημάτων τους, αλλά κάνουν τα στραβά μάτια.

Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 250.000 αυτοαπασχολούμενοι σε σύνολο 615.000 δηλώνουν ζημίες σε μόνιμη βάση. Ακόμη, δηλώνουν έσοδα 39 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη μόλις 3,3 δισ. ευρώ. Επίσης, οι μισές περίπου από τις 101.000 ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες εμφανίζουν ζημιές σε σταθερή βάση. Αυτές έχουν έσοδα 29 δισ. ευρώ περίπου και εμφανίζουν καθαρά κέρδη 2 δισ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, η πλειοψηφία των υπολοίπων, εκτός μισθωτών, έχουν φροντίσει να πάρουν φοροαπαλλαγές από μόνοι τους όπως λέει ένας γνωστός.

Ας έλθουμε τώρα στις ασφαλιστικές εισφορές. Παρά τη μείωση των εισφορών από την τωρινή κυβέρνηση παραμένουν πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.  Όμως, κι εδώ δεν υπάρχει ενιαία μεταχείριση των ασφαλιστικών εισφορών. Οι μισθωτοί πληρώνουν ασφαλιστική εισφορά 20% επί του εισοδήματός τους ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι πληρώνουν χαμηλότερες εισφορές. Ανάμεσα στους τελευταίους, άτομα, π.χ. δικηγόροι, μηχανικοί, με εξαρτημένη εργασία που δηλώνονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Από τις τοποθετήσεις των κομμάτων στις δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου προκύπτει ότι θεωρούν απαράδεκτο να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές ως ποσοστό του εισοδήματός τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Όμως, αυτό ακριβώς συμβαίνει με τους μισθωτούς που πληρώνουν 20% εισφορά στον ΕΦΚΑ. Μόνο που οι πολιτικοί δεν δείχνουν να ενοχλούνται, εφαρμόζοντας πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Το αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνονται τα εισοδήματα από εργασία με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και υψηλές ασφαλιστικές εισφορές. Αν όμως οι μισθωτοί που είναι πολλοί περισσότεροι και έχουν περισσότερες ψήφους ήταν οργανωμένοι, είμαστε βέβαιοι ότι τα κόμματα θα κρατούσαν διαφορετική στάση.    

Φυσικά, αν οι μισθωτοί πλήρωναν εισφορές όπως οι αυτοαπασχολούμενοι, τα ασφαλιστικά έσοδα θα μειώνονταν σημαντικά και προφανώς το ξέρουν.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v