Ο Στουρνάρας, οι προγραμματικές και οι εβδομάδες μέχρι την αναβάθμιση

Κάποιες επενδύσεις υπεραποδίδουν γρήγορα. Μια τέτοια φαίνεται πως είχε στο νου του ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, όταν ανέφερε προ ημερών ότι η αναβάθμιση είναι θέμα ημερών ή εβδομάδων μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Ο Στουρνάρας, οι προγραμματικές και οι εβδομάδες μέχρι την αναβάθμιση

Τι μπορεί να αποδώσει μια έξυπνη επένδυση της τάξης των 45.000 ευρώ ετησίως εντός διετίας; Μερικά δισ. ευρώ, μπορεί να είναι η απάντηση.

Προφανώς, ο αξιωματούχος ο οποίος εισηγήθηκε θετικά στους ανωτέρους του και στον πρώην ΥΠΟΙΚ κ. Σταϊκούρα την ένταξη του γερμανικού οίκου αξιολόγησης Scope στη λίστα των οίκων που χρησιμοποιεί η Ελληνική Δημοκρατία έναντι πινακίου φακής (για τα διεθνή στάνταρ) θα πρέπει να το πιστωθεί. Κι αυτό γιατί εκτίμησε σωστά ότι η Scope θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη στο θέμα της αναβάθμισης αργότερα, γιατί η ΕΚΤ θα έπρεπε αργά ή γρήγορα να εγκρίνει κι ένα ευρωπαϊκό και δη γερμανικό οίκο αξιολόγησης εκτός από τους αμερικανικούς.  

Εκτιμάται ότι άλλοι οίκοι όπως η Moody’s εισπράττουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ ετησίως από το ελληνικό κράτος για τις υπηρεσίες τους. Η Scope συμβιβάσθηκε με 45.000 ευρώ περίπου, γιατί ήταν σημαντικότερο γι’ αυτή να φαίνεται πως κράτη-μέλη της ευρωζώνης την αποδέχονται και τη χρησιμοποιούν, στην προσπάθεια που έκανε για αποδοχή από την ΕΚΤ. 

Αυτή είχε κυρίως στο μυαλό του ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, όταν, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg από το οικονομικό φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας πριν μια εβδομάδα περίπου, ανέφερε: «Αυτή η κυβέρνηση θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις, επομένως είμαι σίγουρος ότι μετά τις δηλώσεις που θα κάνει η κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο, η επενδυτική βαθμίδα θα είναι θέμα λίγων εβδομάδων, αν όχι ημερών». Ως γνωστόν, o πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης θα προβεί στις καθιερωμένες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης σήμερα.

Η ετυμηγορία των μεγάλων οίκων αξιολόγησης ξεκινά από τον Σεπτέμβριο και μετά με DBRS, Moody’s, S&P και Fitch κατά σειρά. Όμως, η ετυμηγορία του γερμανικού οίκου Scope είναι προγραμματισμένη για τις 4 Αυγούστου. Φυσικά, η Scope εξακολουθεί να μη συμπεριλαμβάνεται στους οίκους αξιολόγησης που αποδέχεται μέχρι σήμερα η ΕΚΤ. Όμως, έχει υποβάλει αίτηση αποδοχής στην ΕΚΤ εδώ και καιρό και αναμένει την απάντηση εντός του καλοκαιριού όπως επικοινωνούν στελέχη της. 

Η υποψηφιότητά της έχει ενισχυθεί περαιτέρω καθώς στον φάκελο της υποψηφιότητας έχει εντάξει επιπλέον υπερεθνικούς οργανισμούς όπως η ESMA που είναι πελάτες της. Προφανώς, ο διοικητής της ΤτE γνωρίζει τις διαθέσεις της ΕΚΤ απέναντι στη Scope, που είναι πολύ θετικές. Υπενθυμίζουμε ότι η Scope είναι ένας από τους οίκους που έχουν την Ελλάδα στον προθάλαμο της αναβάθμισης με βαθμολογία ΒΒ+ και θετικές προοπτικές. Επομένως, θα μπορούσε κάλλιστα να αναβαθμίσει την Ελλάδα στις αρχές Αυγούστου, δίνοντας το έναυσμα στους άλλους οίκους να ακολουθήσουν. Συνήθως, οι οίκοι περιμένουν κάποιον άλλο να κάνει το πρώτο βήμα.  

Μια μικρή επένδυση προ διετίας περίπου θα μπορούσε να αποσβεσθεί πολύ γρήγορα και να αποδειχθεί χρυσός για τη χώρα προσεχώς. Αν μάλιστα ήταν να ποντάρουμε, θα συμφωνούσαμε με τον κ. Στουρνάρα στο χρονοδιάγραμμα.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v