Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι μετακλητοί μετανάστες στη γεωργία και το γρηγορόσημο στις ελληνικές πρεσβείες

Επιχειρηματίες και άλλοι στον πρωτογενή τομέα τονίζουν ότι δεν έχουν αρκετούς εργάτες. Υπουργοί λένε ότι τα προγράμματα μετάκλησης αλλοδαπών καθυστερούν και εξετάζουν τη νομιμοποίηση 300 χιλ. παράνομων μεταναστών. Όμως, η λύση ίσως βρίσκεται αλλού.

Οι μετακλητοί μετανάστες στη γεωργία και το γρηγορόσημο στις ελληνικές πρεσβείες

Ως γνωστόν, εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης συνέρρευσαν στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1990 και τις αρχές του 21ου αιώνα. Όλοι αυτοί κάλυψαν τις ανάγκες της χώρας σε χειρωνακτικό εργατικό δυναμικό, σε κλάδους όπως οι κατασκευές, η γεωργία και ο τουρισμός, και αιμοδότησαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Επιπλέον, τόνωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία και αυγάτισαν τα κέρδη των εργοδοτών τους καθώς ήταν φθηνό εργατικό δυναμικό.

Όμως, η δεκαετής περίπου οικονομική κρίση ανάγκασε πολλούς από αυτούς είτε να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, είτε να μεταναστεύσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας ήταν καλύτερες. «Από τους Αλβανούς, Βούλγαρους και Ρουμάνους εργάτες που απασχολούσα, το 60% μου έχει φύγει για Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο κ.λπ.», μας ανέφερε χθες επιχειρηματίας του γεωργικού τομέα από την Πελοπόννησο.

Ο ίδιος και άλλοι συνάδελφοί του επισημαίνουν ότι υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών στη γεωργία και την κτηνοτροφία, καθώς ελάχιστοι Έλληνες πάνε να δουλέψουν εκεί. Αυτό έχει αρνητική επίπτωση στην εγχώρια γεωργική παραγωγή. Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την έλλειψη εργατικού δυναμικού με προγράμματα αλλοδαπών εργαζομένων από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, την Ινδία και την Αίγυπτο. 

Είναι ομολογουμένως παράδοξο ότι η Ελλάδα δεν επικεντρώνεται στην Ινδία, με την οποία έχουμε κοινά συμφέροντα και η οποία έχει μεγάλη δεξαμενή εργαζομένων λόγω πληθυσμού, και απευθύνεται σε μη φιλικές μουσουλμανικές χώρες όπως το Πακιστάν.     

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, τα προγράμματα μετάκλησης αλλοδαπών εργαζομένων συχνά καθυστερούν λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων. Γι’ αυτό, τονίζει, είναι επιτακτική ανάγκη να προσληφθούν παράνομοι μετανάστες που βρίσκονται ήδη στη χώρα και δουλεύουν στην παραοικονομία.

Επιχειρηματίες με θερμοκήπια αναφέρουν σχετικά: «Κάλεσα 80 από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές και μου ήρθαν 20,» τονίζει ένας εξ αυτών. Όμως, δίνει μια άλλη εξήγηση στο φαινόμενο «των γραφειοκρατικών κωλυμάτων» και έχει όνομα. Γραφειοκρατία και Διαφθορά.

Σύμφωνα με τους συνομιλητές μας, οι ίδιοι κάνουν αίτηση στο υπουργείο Εσωτερικών για τον αριθμό των εργατών που θέλουν, ενημερώνεται η Εργάνη, κατόπιν το αίτημα πάει στο υπουργείο Εξωτερικών και από εκεί στις κατά τόπους πρεσβείες μας. «Όπως μου έχουν πει αλλοδαποί εργάτες οι οποίοι ήλθαν μέσω του προγράμματος, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για εργασία στην Ελλάδα από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές», αναφέρει άλλος επιχειρηματίας του αγροτικού τομέα. «Οι συνθήκες στις χώρες τους είναι πολύ κακές και θέλουν να έλθουν στη Δύση. Δεν θέλουν να πάνε σε Ανατολικές χώρες, γιατί εκεί θα τους κόψουν τα πόδια».

Όμως, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα καθυστέρησης, με αποτέλεσμα οι μετακλητοί να μην καλύπτουν τις ανάγκες τους. Γιατί; «Κατ' αρχάς υπάρχει γραφειοκρατία. Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να τσεκάρουν το ποινικό μητρώο του αιτούντος, μήπως είναι πράκτορας ξένων μυστικών υπηρεσιών κ.λπ. Τόσοι εμπρησμοί γίνονται…» συμπλήρωσε.  

Όμως, οι εποχικοί μετανάστες οι οποίοι είχαν ξανάρθει στη χώρα μας για να δουλέψουν παλαιότερα, και έχουν ήδη ελεγχθεί από τις ελληνικές αρχές, δεν θα έπρεπε να έχουν πρόβλημα. Δεν φαίνεται να είναι έτσι, αν τον πιστέψουμε. Υπάρχει γρηγορόσημο. «(Οι εποχικοί μετανάστες) θα πρέπει να λαδώσουν συμπατριώτες τους που έχουν  κονέ με κάποιον στην ελληνική πρεσβεία για να πάρουν πιο γρήγορα την έγκριση» τονίζει, προσθέτοντας ότι εργαζόμενος του είχε πει πως πλήρωσε 3.000 ευρώ.

Ίσως, λοιπόν, η λύση στις καθυστερήσεις του προγράμματος μετάκλησης εποχικών εργαζομένων και στην έλλειψη εργατικών χεριών στη γεωργία να βρίσκεται εκεί. Στην ψηφιοποίηση του συστήματος αιτήσεων και έγκρισης στις ελληνικές πρεσβείες κεντρικά, ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία, να υπάρξει διαφάνεια και να εξαλειφθεί το γρηγορόσημο το συντομότερο δυνατόν.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα για τους αρμόδιους υπουργούς. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v