Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι μπορεί να πάει λάθος το 2024

Η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί λέει ο λαός. Ομως, στην οικονομία και τις αγορές, αυτό δεν είναι πάντοτε η περίπτωση. Το είδαμε το 2023 γιατί να μην επαναληφθεί και φέτος; Ποιος είναι ο αδύνατος κρίκος.

Τι μπορεί να πάει λάθος το 2024

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ

 

Το πρώτο κείμενο του Νέου ‘Ετους-αν και η στήλη εμπιστεύεται τον Αϊνστάιν ο οποίος λίγο καιρό πριν φύγει από το μάταιο τούτο κόσμο είχε γράψει ότι ο διαχωρισμός του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος είναι μια αυταπάτη, είθισται να είναι αισιόδοξο.

Θα ξεκινήσει λοιπόν με την αισιόδοξη διατύπωση ότι πράγματι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης για μια ακόμη χρονιά το 2024. Μ’ αυτό άλλωστε φαίνεται ότι συμφωνούν όσοι πλημμύρισαν τα μαγαζιά για το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν παρά τις τσουχτερές τιμές αλλά και τους δημοφιλείς εσωτερικούς και εξωτερικούς τουριστικούς προορισμούς, όπως π.χ. την Βιέννη, όπου άκουγες συχνά ελληνικά όπως μας έλεγαν.

Όμως, κάποια πράγματα μπορεί να μην πάνε κατ’ ευχή το 2024. Πριν από ένα-ενάμιση χρόνο, λίγοι θα περίμεναν ότι η Κίνα δεν θα ανέκαμπτε από την άρση των περιορισμών για την Covid και η αμερικανική οικονομία θα συνέχιζε να αναπτύσσεται με την Fed να προχωρά σε νέες αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Λίγοι θα περίμεναν επίσης ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας να μην έχει επίπτωση στις τιμές της ενέργειας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα καλύτερα trades του 2023 ήταν να σορτάρει κάποιος τις κινεζικές μετοχές (δείκτης CSI 300) που υποχώρησαν και να βάλλει τα λεφτά στο δείκτη των μετοχών των 7 αμερικανικών «μεγαλοπρεπών» εταιρειών δηλ. Alphabet, Amazon, Apple, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia και Tesla που υπερδιπλασιάσθηκε.

Ας έλθουμε όμως στο 2024. Οι αγορές έχουν κάνει ράλι μετά το σήμα από την Fed για μειώσεις επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κι αλλού υποχωρεί. Τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής FOMC «βλέπουν» σωρευτική μείωση επιτοκίων 75 μονάδων βάσης το Νέο Ετος και οι αγορές σχεδόν διπλάσιο. Το Δεκέμβριο του 2022, το περιβόητο “dot plan” των μελών της FOMC έδειχνε αυξήσεις επιτοκίων, αλλά οι αγορές είχαν άλλη άποψη. Θα έχουμε ένα ακόμη λάθος φέτος; Μια υπερεκτίμηση του ύψους των μειώσεων;

Η αμερικανική οικονομία δείχνει ότι ακολουθεί το σενάριο της «ομαλής προσγείωσης» με περαιτέρω αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων και θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2024. Ομως, από την εποχή που ο Πολ Βόλκερ τιθάσευσε τον πληθωρισμό μέχρι σήμερα, δηλ. τα τελευταία 43 χρόνια, είχαμε μόνο ένα περιστατικό «ομαλής προσγείωσης» της αμερικανικής οικονομίας το 1994-1995.

Ηταν η περίοδος που ο Αλαν Γκρίνσπαν ήταν πρόεδρος της Fed. Το 1994 έχει μείνει στην ιστορία για τη μεγάλη βουτιά των ομολόγων καθώς η Fed ανέβασε το βασικό επιτόκιο της στο 6% από 3% μέχρι τις αρχές του 1995. Όμως, το καλοκαίρι του 1995, η Fed μείωσε το επιτόκιο 25 μονάδες βάσης και το επανέλαβε τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς και τον Ιανουάριο του 1995. Οι τρείς μειώσεις έκαναν την δουλειά. Η επόμενη μείωση ήλθε την Ανοιξη του 1997.

Κατά σύμπτωση, οι τρείς μειώσεις επιτοκίων των 25 μονάδων βάσης -1 ποσοστιαία μονάδα ισούται με 100 μονάδες βάσης- του 1994-95 είναι ίσες με την σωρευτική μείωση των 75 μονάδων που προβλέπουν οι αρμόδιοι της επιτροπής FOMC σήμερα. Με δεδομένο ότι το Νέο Ετος είναι προεκλογική χρονιά στις ΗΠΑ, το έργο της Fed γίνεται πιο περίπλοκο. Ιδίως αν αναλογισθεί κάποιος ότι ο πρόεδρος Τζέρομ Πάουελ έχει διορισθεί στην Fed από τον Ντόναλντ Τράμπ. Δεν αποκλείεται λοιπόν να κινηθεί πιο γρήγορα η Fed για να μην εμπλακεί στην προεκλογική εκστρατεία αργότερα φέτος.

Σ’ αυτή την περίπτωση όμως, οι αγορές θα έχουν κάνει λάθος, υπερεκτιμώντας το ύψος των μειώσεων επιτοκίων από την Fed μέσα στο 2024.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v