Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οταν η Λαγκάρντ κόστισε 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι της ΕΚΤ εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ σε σχετική έρευνα. Δεν φαντάζονται πόσο πιο δυσαρεστημένοι θα έπρεπε να είναι οι ευσυνείδητοι Έλληνες φορολογούμενοι, αν ήξεραν ότι τους χρέωσε με 1 δισ. ευρώ. 

Οταν η Λαγκάρντ κόστισε 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Το προσωπικό της ΕΚΤ έχει λόγους, π.χ. χαμηλότερες αυξήσεις μισθών από τις επιδιωκόμενες, για  να βαθμολογεί χειρότερα την Κριστίν Λαγκάρντ από τους προκατόχους της, σύμφωνα με έρευνα που ανέδειξε το Politico.

Η Ελλάδα έχει σοβαρότερο λόγο να έχει παράπονα.     

Όταν η κα Κριστίν Λαγκάρντ, δικηγόρος στο επάγγελμα και πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, διαδέχθηκε τον παραιτηθέντα συμπατριώτη της Ντομινίκ Στρος Καν για το σκάνδαλο με την απόπειρα βιασμού της καμαριέρας σε ξενοδοχείο της Ν. Υόρκης, στη θέση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ το καλοκαίρι του 2011, κανένας δεν εξεπλάγη.

Ήταν παράδοση, κατά κάποιο τρόπο, η ανωτέρω θέση να πηγαίνει σε Γάλλο ή Γαλλίδα στη συγκεκριμένη περίπτωση, με τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ, της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών. 

Από εκείνη τη θέση η κα Λαγκάρντ έμελλε να παίξει σημαντικό ρόλο στην ελληνική κρίση χρέους που απειλούσε το ευρώ. Αλλωστε, η ίδια συμμετείχε σε συνεδριάσεις του Eurogroup ενώ το ΔΝΤ είχε εκπρόσωπο στην τρόικα και γραφείο αντιπροσωπείας στην Αθήνα. 

Η ίδια είχε δεχθεί έντονη κριτική από μη ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Βραζιλία, επειδή το ΔΝΤ χορήγησε στην Ελλάδα μεγάλο ποσό χαμηλότοκων δανείων εκείνη την περίοδο. Αυτά τα κράτη ισχυρίζονταν ότι η ευρωζώνη είχε τη δυνατότητα να δώσει περισσότερα δάνεια στην Ελλάδα και όχι να τα χορηγεί το ΔΝΤ, στερώντας τα δυνητικά από άλλες χώρες.

Όμως, η κα Λαγκάρντ έμελλε επίσης να κάνει ένα λάθος που κόστισε στην Ελλάδα πάνω από 1 δισ. ευρώ., δηλ. τις μισές περίπου συντάξεις ενός έτους. 

Τι εννοούμε;     

Εξερχόμενη από μια συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) προς το τέλος  Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου του 2012 και στο οποίο είχε συζητηθεί το θέμα της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων από την αγορά, με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους, η κ. Λαγκάρντ ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους.

Η απάντηση της επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν απλοϊκή και χαρακτηριστική ενός πολιτικού που δεν κατανοεί πώς λειτουργούν οι αγορές παρά τη θητεία της ως ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας και επικεφαλής του ΔΝΤ. 

Η κα Λαγκάρντ τόνισε πως είχε συμφωνηθεί να δοθούν 10 δισ. ευρώ για να μειωθεί το ελληνικό χρέος κατά 20 δισ. ευρώ, αποκαλύπτοντας στην αγορά ότι τα ομόλογα επρόκειτο να επαναγορασθούν στο 33% περίπου της ονομαστικής αξίας τους. Όπως ήταν αναμενόμενο, η αγορά έσπρωξε τις τιμές των ελληνικών ομολόγων υψηλότερα και κατέληξε η Ελλάδα να δανεισθεί πάνω από 11 δισ. ευρώ αντί των 10 δισ. για την επαναγορά και να μειώσει το χρέος της κατά 20 δισ. ευρώ.

Το ποσό των 11 δισ. ευρώ συμπεριλαμβάνεται στα δάνεια που πήρε η Ελλάδα από το EFSF.  

Φυσικά, θα ήταν λάθος να κριθεί η νυν πρόεδρος της ΕΚΤ από εκείνο το λάθος-γκάφα, καθώς δεν πιστεύουμε ότι υπήρχε σκοπιμότητα.

Στις αρχές της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020, οι υπηρεσίες της ΕΚΤ εισηγήθηκαν στην κα Λαγκάρντ να μη συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία (PEPP). Η ίδια εφέρετο έτοιμη να το κάνει πράξη, παρότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είχαν πάρει την ανηφόρα, με το 10ετές πάνω από το 4%, όταν των άλλων εταίρων έπεφταν. Όμως, το τηλεφώνημα του Ελληνα πρωθυπουργού και τα επιχειρήματα του κ. Στουρνάρα της TτΕ την έκαναν να αλλάξει άποψη και να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο PEPP, παρότι δεν είχαν τότε επενδυτική βαθμίδα.

Το πολιτικό αισθητήριο της κ. Λαγκάρντ για το οποίο επικρίνεται από το προσωπικό της ΕΚΤ  στη σχετική έρευνα φαίνεται πως λειτούργησε θετικά σ’ αυτή την περίπτωση. 

Αν αυτό δεν συνέβαινε, η ελληνική οικονομία θα περνούσε πιθανόν δύσκολες μέρες την περίοδο 2020-2021 και η ίδια το πιστώνεται καθώς πήγε κόντρα στις εισηγήσεις.  

Παρ’ όλα αυτά είναι δύσκολο να καταπιεί κάποιος το  λάθος-γκάφα του 1 δισ. ευρώ.        


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v