Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία Plaza 2.0 για την αποδυνάμωση του δολαρίου στον ορίζοντα; 

Το δολάριο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2022 στον απόηχο των σχετικών δηλώσεων του προέδρου Τραμπ, ρίχνοντας νερό στο μύλο όσων πιστεύουν ότι μπορεί να ξαναδούμε επανάληψη της συμφωνίας του Πλάζα του 1885 για την αποδυνάμωση του δολαρίου.

Συμφωνία Plaza 2.0 για την αποδυνάμωση του δολαρίου στον ορίζοντα;
Πρόσφατο άρθρο του περιοδικού Forbes με τίτλο «Donald Trump has the chance to do what Ronald Reagan  wished he had» ανέφερε ότι αεί μνηστος συντηρητικός σχολιαστής Ρόμπερτ Νόβακ είχε δηλώσει το 2004, όταν πέθανε ο Ρήγκαν, ότι ο τελευταίος είχε εκπληρώσει όλες τις υποσχέσεις του εκτός από μία. 

Να επιστρέψει στον κανόνα του χρυσού. «Κανένα έθνος στην ιστορία δεν έχει επιβιώσει με παραστατικά λεφτά, λεφτά που δεν έχουν την υποστήριξη πολύτιμου μετάλλου» φέρεται να είπε ο Ρήγκαν στη προεκλογική εκστρατεία του 1980. 

Σύμφωνα με τον συγγραφέα του άρθρου, ο πρόεδρος Τραμπ έχει την ευκαιρία να το κάνει πραγματικότητα. Προς το παρόν, ο Τραμπ έχει πιο άμεσες προτεραιότητες. 

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος φρόντισε να επιταχύνει την διολίσθηση του δολαρίου, δηλώνοντας ότι (το νόμισμα) τα πάει περίφημα ενώ η τιμή του χρυσού ακούμπησε σχεδόν τις 5200 δολάρια η ουγκιά.  

Προφανώς, ο Τραμπ δίνει μεγαλύτερο βάρος στην εγχώρια παραγωγή προϊόντων και  στις εξαγωγές που το αδύναμο δολάριο διευκολύνει.  Όμως, το τίμημα είναι ο υψηλότερος πληθωρισμός που τα ομόλογα μισούν.  

Ως γνωστόν, ο Τραμπ θέλει χαμηλότερα επιτόκια που ευνοούν την διολίσθηση του δολαρίου.  

Η φημολογούμενη συγχρονισμένη παρέμβαση της Fed και της Τράπεζας της Ιαπωνίας στις αγορές για την στήριξη του γιεν οδηγεί επίσης στο ίδιο αποτέλεσμα. Είτε γίνει πραγματικότητα, είτε όχι. Την αποδυνάμωση του δολαρίου. 

Οι αγορές αντέδρασαν γιατί γνωρίζουν τι σημαίνει συντονισμένες παρεμβάσεις και γι’ αυτό δεν πάνε κόντρα στις κεντρικές τράπεζες σε τέτοιες περιπτώσεις.  

Αυτό το έργο το έχουν δει ξανά στο παρελθόν με αποκορύφωμα την συμφωνία στο ξενοδοχείο Πλάζα της Ν. Υόρκης το 1985 για την αποδυνάμωση του δολαρίου μεταξύ των ΗΠΑ από την μια πλευρά και των Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Ιαπωνία από την άλλη. 

Εκείνη την εποχή,  οι ΗΠΑ εμφάνιζαν μεγάλα ελλείμματα στο εμπορικό ισοζύγιο τους με την Ευρώπη και την Ιαπωνία και υπήρχαν φωνές στο Κογκρέσο που υποστήριζαν την επιβολή δασμών. 

Μέσα σε 3 χρόνια από εκείνη την συμφωνία, ο δείκτης του δολαρίου, ο οποίος  μετρά την ισχύ του δολαρίου έναντι 6 κύριων νομισμάτων- έχασε το 50% της αξίας του. Επίσης, ο χρυσός και τα εμπορεύματα έκαναν ράλι.   

Αν συγκρίνει κάποιος εκείνη την εποχή με την σημερινή θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν κάποιες ομοιότητες. Γι’ αυτό οι κλήσεις από την Fed σε ντίλερς αυτή την εβδομάδα για να τσεκάρουν τιμές της ισοτιμίας δολαρίου/γιέν λειτούργησαν ως προειδοποίηση ότι υπάρχει κίνδυνος παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών. 

Δεν αποκλείεται ο Τραμπ να έχει υπόψη του να αλλάξει το σύστημα του 1971 με τα παραστατικά νομίσματα σε κάποιο σημείο. Όμως, μια νέα συμφωνία τύπου Plaza 2.0 ίσως συγκεντρώνει μεγαλύτερες πιθανότητες όσο το δολάριο δεν «υπακούει» στις επιθυμίες του Τραμπ.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο