Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ταύροι έχουν έναν ακόμη σύμμαχο!

Οι χρηματιστηριακές αγορές δεν μπόρεσαν να καταγράψουν κέρδη για 7η εβδομάδα στη σειρά, όμως αυτό δεν ανησυχεί τους ταύρους που διαπιστώνουν ότι έχουν έναν ακόμη σύμμαχο στο πλευρό τους.

Οι ταύροι έχουν έναν ακόμη σύμμαχο!
Η Σοφοκλέους υποχώρησε πάνω από 2% την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά παρέμεινε πάνω από τις 1.900 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχώρησε κάπου 0,6%, ενώ ανάλογη πτώση κατέγραψαν επίσης ο S&P 500 και ο Dow Jones στις ΗΠΑ, διακόπτοντας το σερί των 6 συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων.

Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει η αίσθηση πως το χρηματιστηριακό ράλι τελείωσε, παρότι πολλοί το χαρακτηρίζουν προσωρινό ή ράλι ανακούφισης, όπως είναι η καθιερωμένη έκφραση.

Αν η πορεία των κερδών είναι ο καθοριστικός παράγοντας για τις μετοχές, τότε μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι τα μέχρι στιγμής οικονομικά αποτελέσματα του α΄ τριμήνου των αμερικανικών εταιριών δικαιολογούν το ράλι. Οι θετικές εκπλήξεις είναι πολύ περισσότερες από τις αρνητικές.

Η ίδια τάση δεν διαφαίνεται στην Ευρώπη αφού οι αρνητικές εκπλήξεις υπερτερούν προς το παρόν.

Όμως, η πορεία των κερδών εξαρτάται από την κατάσταση της οικονομίας, η οποία προσδιορίζει τις πωλήσεις, και επιπρόσθετα η προσπάθεια μείωσης του κόστους κάθε επιχείρησης.

Ως γνωστόν, η οικονομία πλήττεται όταν κλείνουν εργοστάσια, όταν αυξάνεται η ανεργία και μειώνεται η βιομηχανική παραγωγή. Αν όμως η ζήτηση υποχωρήσει συγκριτικά λιγότερο από την παραγωγή, τότε οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ικανοποιήσουν την κατανάλωση από τα αποθέματά τους.

Αυτό ακριβώς έχει συμβεί θεωρούν πολλοί, με τα αποθέματα προϊόντων να υποχωρούν συνεχώς από το περυσινό φθινόπωρο.

Όμως, το ύψος των αποθεμάτων είναι δεδομένο κι από ένα σημείο και πέρα οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αυξήσουν την παραγωγή τους για να ανταποκριθούν στη ζήτηση.

Αυτό πιθανώς συμβαίνει τους τελευταίους έναν - δύο μήνες.

Η παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 11% από τον Ιούλιο του 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2009.

Όμως, η βιομηχανική παραγωγή, η οποία έφτασε στο ναδίρ τον περασμένο Φεβρουάριο υποχωρώντας 24% σε σχέση με τον ίδιο μήνα έναν χρόνο πριν, με βάση τα στοιχεία της Credit Suisse, εμφανίζει τάσεις ανάκαμψης, ξεκινώντας από τις αναδυόμενες αγορές και επεκτεινόμενη στις πιο ανεπτυγμένες.

Η πορεία των δεικτών PΜΙ για εντολές βιομηχανικών παραγγελιών στις κυριότερες χώρες δείχνουν προς την ίδια ανοδική κατεύθυνση.

Αν λοιπόν η σημερινή τάση συνεχιστεί, τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή να εμφανίσει αύξηση σε ετήσια βάση μέσα στο καλοκαίρι.

Πρόκειται για μια ελπιδοφόρα εξέλιξη, αν και θα πρέπει να επισημανθούν αφενός ότι απέχουμε ακόμα πολύ από την επάνοδο του βιομηχανικού παραγωγικού δυναμικού παγκοσμίως σε επίπεδα πλήρους απασχόλησης και αφετέρου ότι η αύξηση θα πρέπει να θεωρηθεί πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει να διατηρηθεί η αύξηση της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη και μετά την επάνοδο των αποθεμάτων σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Αν η βελτίωση της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής βοηθήσει στη βελτίωση των προσδοκιών των επιχειρήσεων και των καταναλωτών και ενισχύσει την τελική ζήτηση για τέτοιου είδους προϊόντα, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για διατηρήσιμη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας ασχέτως αποθεματικών.

Όλα αυτά είναι σημάδια στα οποία ποντάρουν οι ταύροι που διαβλέπουν στο ότι η μεγάλη μείωση των αποθεμάτων ευνοεί την ανάκαμψη της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής από το β΄ τρίμηνο του 2009 και μετά.

Γι’ αυτόν τον λόγο, η βιομηχανική παραγωγή θεωρείται σύμμαχος παρά αντίπαλος πλέον από πολλούς ταύρους.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v