Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ευρώ παντός καιρού και το μέλλον!

Η αβεβαιότητα στην ιταλική πολιτική σκηνή συνεχίζεται, η τρόικα παρατείνει την παραμονή της στην Αθήνα, αλλά το ευρώ δείχνει χαρακτήρα. Τι προμηνύεται. Οι ελπίδες για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Το ευρώ παντός καιρού και το μέλλον!
Οι διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία συνεχίζονται μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, χωρίς το ενδεχόμενο επανάληψης να μπορεί να αποκλειστεί.

Στην Αθήνα, οι διαβουλεύσεις των επικεφαλής της τρόικας με την κυβέρνηση συνεχίζονται καθώς έχουν προκύψει διαφωνίες για κάποια ζητήματα που συνδέονται με το δημόσιο.

Δεν είναι ό,τι το καλύτερο για το ευρώ, ιδίως η ιταλική πολιτική αβεβαιότητα, παρά το γεγονός ότι αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζει τη γείτονα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα.

Όμως, η πτώση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου φαίνεται πως βρίσκει στήριξη λίγο κάτω από το επίπεδο του 1,30, προερχόμενη από το πρόσφατο υψηλό του 1,37.

Σημειώνεται ότι ο μεσοσταθμικός μέσος όρος των 200 ημερών της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου είναι κοντά στο 1,2840.

Υπό άλλες συνθήκες, το ευρώ θα είχε υποστεί μεγαλύτερες απώλειες, υποχωρώντας πιθανόν κάτω από το 1,25, όπως είχε κάνει κατά τη διάρκεια της αναζωπύρωσης της κρίσης χρέους στα μέσα του 2012 και του 2011.

Όμως, δεν υπέστη κάτι τέτοιο, επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα, γεγονός που οι περισσότεροι αποδίδουν στη γνωστή φράση του διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατέψει το ευρώ και στον νέο μηχανισμό παρέμβασης. (ΟΜΤ)

Το γεγονός ότι η άνοδος των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων είναι μετρημένη παρά το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων είναι συγκρατημένες, συνηγορεί επίσης υπέρ της ανωτέρω άποψης για τον ρόλο του ΟΜΤ.

Αν όμως ο... σούπερ Μάριο βάζει φρένο στη μεγάλη πτώση του ευρώ, κάποιοι άλλοι λόγοι δικαιολογούν την ανάκαμψή του τα επόμενα τρίμηνα.

Από την άλλη πλευρά, η εικόνα από τις νέες παραγγελίες του παγκόσμιου δείκτη PMI είναι καλή, παραπέμποντας σε ισχυρότερη ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας και της ευρωζώνης τα επόμενα τρίμηνα.

Επιπλέον, η άνοδος του δείκτη Down Jones σε επίπεδα ρεκόρ και τα κέρδη των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων δείχνουν ότι η διάθεση για ανάληψη ρίσκου των επενδυτών έχει αυξηθεί μετά από ένα διάστημα υποτονικότητας.

Αυτό προφανώς δεν θα συνέβαινε αν η επενδυτική κοινότητα θεωρούσε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα διάσπασης της ευρωζώνης.

Υπό αυτήν την έννοια, η άνοδος του Dow Jones και των άλλων χρηματιστηριακών δεικτών είναι καλό νέο για το ευρώ.

Πολλοί προβλέπουν μια περίοδο νηνεμίας, που θα χαρακτηρίζεται από την ταλάντωση της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου μεταξύ του 1,2840 και του 1,33 τις επόμενες εβδομάδες και πιθανόν έχουν δίκιο.

Αν όμως κοιτάξουμε λίγο πιο μακριά, οι προοπτικές για το ευρώ μοιάζουν καλύτερες.

Πόσο καλύτερα;

Ίσως πάνω από το 1,37, που ήταν το πρόσφατο υψηλό της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου.

Dr. Money

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v