Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Sony Kapoor: Η τρόικα πρέπει να διαλυθεί

Δημόσια ευρωπαϊκή επιτροπή πρέπει να εξετάσει το ρόλο της τρόικας, δηλώνει στο Euro2day.gr ο Sony Kapoor, ανερχόμενος αστέρας στο χώρο των think tank. Πρώιμη η αισιοδοξία των αγορών για την Ελλάδα. Το OSI, η πολιτική αδυναμία της ΕΕ και η Μέρκελ.

H ελληνική οικονομία παραμένει σε ιδιαίτερα εύθραυστη ισορροπία, εκτιμά ο Sony Kapoor, managing director του Re-Define Think Tank, σε συζήτηση που είχαμε στο πλαίσιο του 4ου σεμιναρίου Friends of Europe, το οποίο για πρώτη φορά έλαβε χώρα στην Αθήνα στο Athens Intercontinental. 

"Όλοι ελπίζουν ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν και η ανάπτυξη θα ξεκινήσει, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που περιμένουν αυτό να συμβεί, αλλά είμαστε κολλημένοι σε αυτήν την παγίδα του αβγού και της κότας", συνεχίζει ο Kapoor. Ο ίδιος χαρακτηρίζει την πρόσφατη αισιοδοξία των αγορών για την Ελλάδα πολύ πρώιμη και αδικαιολόγητη, αφού η αντιστροφή στην οικονομία είναι τουλάχιστον 1-2 έτη μακριά.

Επίσης εξηγεί ότι, αν με κάποιο μαγικό τρόπο υπάρξουν θετικές εκπλήξεις (για παράδειγμα, από το μέτωπο του τουρισμού ή των επενδύσεων) και αλλαγές σε μια σειρά θέματα, τότε η ψυχολογία θα αλλάξει και αυτό θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο και ίσως τελικά μας οδηγήσει σε μια καλύτερη κατάσταση. Μέχρι τότε, όμως, η τρέχουσα εικόνα είναι πραγματικά άσχημη, με τα ελλείμματα να παραμένουν, τις επενδύσεις ουσιαστικά μηδενικές και το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας μπροστά μας.

Για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, σημειώνει ότι αν και χρήσιμη και απαραίτητη από μόνη της δεν είναι αρκετή, καθώς το βασικό ερώτημα που παραμένει είναι τι θα κάνουν οι τράπεζες αφού ανακεφαλαιοποιηθούν και αν θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας αναλαμβάνοντας το ρίσκο να χρηματοδοτήσουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στους τυφλούς κυριάρχησε ο... μονόφθαλμος 

Ο S. Kapoor δηλώνει, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ότι η τρόικα είναι μια δυσλειτουργική οντότητα, στην οποία πείρα είχε μόνο το ΔΝΤ και όπως είναι λογικό κυριάρχησε στη λήψη των αποφάσεων ως ο μονόφθαλμος μέσα στους τυφλούς. Η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχουν καμιά προγενέστερη πείρα σε θέματα διαχείρισης κρίσεων και η λειτουργία αυτού του θεσμού είναι άκρως προβληματική. Πέρα από τη σημαντική έλλειψη  δημοκρατίας στη λειτουργία της τρόικας, καταγράφει και μεγάλη έλλειψη ταλέντου, γεγονός που επίσης είναι πρόβλημα.

Αυτό λοιπόν που προτείνει ο managing director του Re-Define είναι η διάλυση της τρόικας όπως τη γνωρίζουμε. Θέτει ως απαραίτητο επόμενο βήμα τη δημιουργία μιας δημόσιας ευρωπαϊκής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τι έγινε κατά τη διάρκεια της διαχείρισης της κρίσης και ποιο μέρος της τρόικας δεν απέδωσε.

Οι αποφάσεις της τρόικας έχουν πραγματικές επιδράσεις στις ζωές των ανθρώπων και δεν είναι απλώς ένα λάθος υπολογισμού όταν μιλάμε για τις ζωές των Ευρωπαίων πολιτών και των Ελλήνων, τονίζει τοποθετούμενος στο mea culpa του ΔΝΤ.

Για το θέμα του OSI, η άποψή του είναι άκρως ρεαλιστική. Είναι αυτό που πραγματικά συμφέρει τη χώρα μας, η οικονομικά άριστη λύση δηλαδή, αλλά δεν είναι πολιτικά εφικτή, και εξηγεί ότι κάτι παρόμοιο έγινε και με το PSI. Δεν αποφασίστηκε όταν το χρέος ήταν κατά κύριο λόγο στα χέρια ξένων -άρα το κόστος για την Ελλάδα μικρότερο-, αλλά όταν στο μεγαλύτερο κομμάτι του είχε περάσει σε ελληνικά χέρια. Οπότε το OSI δεν προβάλλει ως η λύση για τη χώρα μας.

Για το θέμα της Κύπρου, εκτιμά πως, παρότι η τελική λύση ήταν καλύτερη από το αρχικό πλάνο, η πρώτη απόφαση η οποία παραβίασε το πνεύμα της ασφάλειας των καταθέσεων έθεσε το ερώτημα κατά πόσον αυτό είναι πραγματικά αξιόπιστο ή όχι. «Περάσαμε την κόκκινη γραμμή με τη λύση που αρχικά δόθηκε».

Κατά τον ίδιο, το πρόβλημα δεν είναι ότι ένας πολιτικός ή ένας θεσμός είναι καλός ή κακός, αλλά το γεγονός ότι πρωτίστως κοιτά το συμφέρον του. Η Ευρώπη, σημειώνει, χρειάζεται ένα πολιτικό σοκ και η μόνη που μπορεί να το προκαλέσει είναι η Άγκελα Μέρκελ, όμως δεν θα το κάνει.

Τέλος, για τον αν η FED ολοκληρώνει την πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης και για το εάν η ΕΚΤ επηρεάζεται από αυτό και πώς τελικά οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα μας βγάλουν από τη δύσκολη θέση, ο S. Kapoor απαντά αποκαλυπτικά: "Δυστυχώς, σας έχω μόνο άσχημα νέα!".

 

Παρακολουθείστε ολόκληρη τη συζήτηση του Sony Kapoor με τον Γιώργο Σαββάκη στα αγγλικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v