Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πιστοποιητικό θανάτου για κλινικές το νέο κούρεμα»

Νομικές ενέργειες προαναγγέλλει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών Α. Καρταπάνης, σημειώνοντας ότι μετά από 5 μονομερείς αλλαγές συμβάσεων που επέβαλε το κράτος είναι θέμα επιβίωσης. Τι λέει για τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Ο ΕΟΠΥΥ φέρει ακέραια την ευθύνη για τα προβλήματα που προκαλούνται με τους παρόχους υγείας, τονίζει ο Ανδρέας Καρταπάνης σε συνέντευξή του στο Iatronet.gr του ομίλου της Media2day. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) ξεκαθαρίζει ότι αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην επιβολή του μέτρου του claw back, με τη μορφή που το εξαγγέλλει, ο κλάδος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε επίσχεση υπηρεσιών έναντι του ΕΟΠΥΥ.

Τονίζει ότι είναι θέμα επιβίωσης, καθώς αν αποδεχθούν οι κλινικές αυτό το μέτρο είναι σαν να υπογράφουν πιστοποιητικό θανάτου: «Δεν πιστεύω ότι κανένας θα σπάσει την κινητοποίηση γιατί θα είναι σαν να πεθαίνει. Και κανείς δεν θέλει να πεθάνει».

Σημειώνει ότι έχουν ήδη γίνει πέντε μονομερείς μεταβολές στους όρους των συμβάσεων που έχουν υπογράψει με την Πολιτεία που έχουν οι κλινικές με τον ΕΟΠΥΥ και για τον λόγο αυτό ο σύνδεσμος έχει δώσει εντολή στη νομική του υπηρεσία να κάνει τις προτάσεις της.

Ο κ. Καρταπάνης υποστηρίζει ότι το Claw back (επιβολή πλαφόν στις δαπάνες) δεν χρησιμοποιείται σε κανένα μέρος του κόσμου στην παροχή υπηρεσιών και έτσι όπως εξαγγέλλεται αποτελεί κούρεμα 40% για τις κλινικές. «Εμεις τι θα κάνουμε; Θα πληρώσουμε για τέσσερις μήνες τους εργαζομένους με claw back;», αναρωτιέται.

Ο κ. Καρταπάνης υπογραμμίζει ότι τα προβλήματα του ΕΟΠΥΥ έχουν προκληθεί από τις βίαιες μειώσεις των προϋπολογισμών του Οργανισμού: «Η εξίσωση που μας βάζουν δεν μπορεί να λυθεί. Το 2011, ο προϋπολογισμός για αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα Υγείας τεσσάρων από τα ταμεία που μετέχουν στον ΕΟΠΥΥ ήταν 750 εκατομμύρια ευρώ. Το 2012, το κονδύλι μειώθηκε στα 490 εκατομμύρια και ενώ προστέθηκαν στον ΕΟΠΥΥ όλα τα ταμεία.

Φέτος, προτίθενται να πληρώσουν για τις ίδιες υπηρεσίες 312 εκατομμύρια. Πώς μπορεί να λυθεί μαθηματικά αυτή η εξίσωση; Δεν μπορώ να καταλάβω…».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v