Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς μια ιδέα γίνεται... επιχείρηση!

Η... χημεία και το δέσιμο μιας ομάδας είναι τα βασικά συστατικά για την επιτυχία μιας επιχείρησης, τονίζει ο Σπύρος Λούρος της Cosmote. Κρίσιμη και η καινοτομία της ιδέας, σημειώνει. Το πρόγραμμα Cosmote Startup και τι προσφέρει στους συμμετέχοντες.

  • Συνέντευξη στη Μάρω Τσαντήλα
Πώς μια ιδέα γίνεται... επιχείρηση!

Το δύσκολο έργο της μετατροπής μιας καινοτόμου ιδέας σε πραγματική επιχείρηση στηρίζει η Cosmote με το πρόγραμμα Cosmote Startup. Πρόκειται για μια ενέργεια του προγράμματος «Ο κόσμος μας, εσύ» που στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ιδίως αυτής που στηρίζεται σε πρωτότυπες ιδέες.

Φέτος η εταιρεία επέλεξε να δώσει ζωή στην πρόταση του Ηρακλή Παπαδόπουλου, ο οποίος συμμετέχοντας στο πρόγραμμα ο «Ο κόσμος μας, εσύ» ζήτησε από την Cosmote να στηρίξει τους δημιουργικούς ανθρώπους και τις πρωτότυπες επιχειρηματικές ιδέες.

Με το COSMOTE StartUp, η θυγατρική του ομίλου ΟΤΕ δίνει τη δυνατότητα στις ομάδες οι ιδέες των οποίων θα ξεχωρίσουν και θα επιλεγούν να παρακολουθήσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών διάρκειας τριών μηνών και να έρθουν σε επαφή με ελληνικές επενδυτικές εταιρείες, ιδιώτες επενδυτές και επενδυτικά σχήματα από το εξωτερικό.

Οι ενδιαφερόμενες ομάδες μπορούν, μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου, να καταθέσουν την υποψηφιότητά τους συμπληρώνοντας τη φόρμα συμμετοχής στο www.cosmotestartup.gr. Οι επιλεγέντες θα πάρουν μέρος σε ένα ολοήμερο Selection Day από το οποίο θα προκύψουν τα δέκα γκρουπ που θα συμμετάσχουν στο εντατικό τριμηνιαίο πρόγραμμα.

Μέσα από τη διαδικασία αυτή ο στόχος κάθε ομάδας θα είναι, με την κατάλληλη βοήθεια, να κάνει την ιδέα της να εξελιχθεί και να καταφέρει να τη μετατρέψει σε αληθινή επιχείρηση.

Ο κ. Σπύρος Λούρος, Διευθυντής Επικοινωνίας Marketing και e-business σταθερής και κινητής του ομίλου ΟΤΕ, μας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η Cosmote επέλεξε να στηρίξει τη συγκεκριμένη ιδέα, πώς και με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή των ομάδων, αλλά και ποια θα είναι η εκπαίδευση που θα έχουν οι ομάδες που θα επιλεγούν.

-Κύριε Λούρο, τι ακριβώς είναι το startup; Γιατί η Cosmote επέλεξε να στηρίξει μια τέτοια δράση μέσω του προγράμματος «Ο κόσμος μας, εσύ»;

Startup ονομάζουμε οποιαδήποτε νέα, καινοτόμο επιχειρηματική δραστηριότητα που βρίσκεται στα πρώτα στάδια υλοποίησης και παρουσιάζει σημαντική προοπτική. Το COSMOTE StartUp, ειδικότερα, είναι μια πρωτοβουλία της COSMOTE που αποσκοπεί στο να προσφέρει ευκαιρίες σε ομάδες με νέες, ξεχωριστές ιδέες, να τις μετατρέψουν σε επιχείρηση. Υλοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), τον φορέα επιχειρηματικότητας Found.ation και την OTEAcademy.

Επιδίωξή μας, στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, είναι να προσφέρουμε μέσα από αυτό το πρόγραμμα αισιοδοξία και προοπτική. Να βοηθήσουμε να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος. Αυτός είναι άλλωστε ο στόχος της ενέργειας «Ο κόσμος μας, εσύ» της COSMOTE, να υλοποιεί ιδέες που μας δίνει το ευρύ κοινό για έναν καλύτερο κόσμο. Το COSMOTE StartUp είναι η τέταρτη ενέργεια που υλοποιείται.

Έχουν προηγηθεί άλλες τρεις, στο πλαίσιο των οποίων καλύψαμε σημαντικές ανάγκες του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος, στηρίξαμε σε συνεργασία με το ΚΥΑΔΑ οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη με το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύης στην Οικογένεια», και αλλάξαμε την καθημερινότητα σε ακριτικές περιοχές, ανακαινίζοντας πλήρως το Πατουλίδειο Αθλητικό Κέντρο και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λαιμού στις Πρέσπες, καθώς και το Πνευματικό Κέντρο στη Χώρα Σαμοθράκης.

-Γίνεται λόγος για ομάδες. Δεν μπορεί κάποιος να συμμετάσχει στη διαδικασία μεμονωμένα;

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ομάδες 2 έως 4 ατόμων. Αυτό γίνεται διότι θεωρούμε ότι η συνεργασία και η ομαδικότητα οδηγούν την εξέλιξη. Ουσιαστικά, μέσα σε μια δεμένη ομάδα, ο ένας βοηθάει, εμπνέει και παρακινεί τον άλλον και, όλοι μαζί, δουλεύουν δυναμικά για έναν κοινό στόχο.

Ακόμη, σε μία ομάδα συνδυάζονται τα ταλέντα διαφορετικών ανθρώπων, πολλαπλασιάζοντας τις πιθανότητες για ένα θετικό αποτέλεσμα.

-Ποια είναι τα βασικά κριτήρια με τα οποία η Επιτροπή θα κάνει την τελική επιλογή των ομάδων που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα σπουδών;

Το σημαντικότερο κριτήριο είναι η καινοτομία της ιδέας. Κατά πόσο, δηλαδή, αποτελεί δημιουργική πρόταση που μπορεί να κάνει τη διαφορά στο σημερινό επιχειρηματικό τοπίο. Παράλληλα, βέβαια, πρέπει να εξεταστεί και η προοπτική εξέλιξης της ιδέας. Αν, δηλαδή, εκτός από καινοτόμος είναι και υλοποιήσιμη και μπορεί, με τη σωστή καθοδήγηση, να αποτελέσει βιώσιμη επιχείρηση.

Σημαντικό κριτήριο, επίσης, είναι το δέσιμο και η χημεία των ατόμων που αποτελούν τις ομάδες. Κάθε ομάδα πρέπει να μπορεί να σκέφτεται με ένα μυαλό και φυσικά να έχει όρεξη για δουλειά και αφοσίωση που απαιτούνται για το πρόγραμμα.

-Στους ενδιαφερόμενους επενδυτές θα παρουσιαστούν οι επιχειρηματικές ιδέες και των δέκα ομάδων που θα επιλεγούν κατά την αρχική φάση ή θα υπάρξει περαιτέρω επιλογή στη συνέχεια;

Και οι 10 ομάδες που θα προκριθούν, μετά το τρίμηνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα ολοκληρωμένα πλέον business plans τους, στο πλαίσιο του Investors Day (ημέρα επενδυτών). Μέσα την παρουσίαση αυτή, θα έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν την ιδέα τους σε υποψήφιους ιδιώτες επενδυτές και επενδυτικά σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιπλέον, θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν networking με σημαντικά άτομα από την αγορά, και στην ουσία να μπουν στον επιχειρηματικό χάρτη.

-Τι θα περιλαμβάνει η εκπαίδευση που θα παρακολουθήσουν οι ομάδες που θα επιλεγούν;

Οι ομάδες που θα προκριθούν θα συμμετάσχουν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο, πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που θα τους δώσει δίπλωμα σε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικότητα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα mini-MBA μικρής διάρκειας, το οποίο διοργανώνεται και προσφέρεται από την ΕΔΕΕ. Αυτό θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να εκσυγχρονίσουν τις επαγγελματικές τους γνώσεις και να πάρουν τα εφόδια που θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν τη δική τους επιχείρηση.

Σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος, οι 10 ομάδες θα μπορούν να αναπτύξουν την ιδέα τους σε έναν σταθερό χώρο εργασίας που έχει δημιουργήσει η Cosmote ειδικά για το πρόγραμμα αυτό, και θα υποστηρίζονται διαρκώς από έμπειρους coaches - στελέχη και επιχειρηματίες της αγοράς που θα τις καθοδηγούν και θα τις εμπνέουν σε κάθε στάδιο εξέλιξης του business plan τους. Πρόκειται για ανθρώπους με σημαντική πείρα από την αγορά, καταξιωμένους στους τομείς τους, οι οποίοι καλύπτουν διαφορετικούς κλάδους όπως Διοίκηση Επιχειρήσεων, Μάρκετινγκ, Επιχειρησιακές Λειτουργίες, Χρηματοοικονομικά, Επενδύσεις, Νομικά κ.ά.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα παρακολουθούν "Evening Talks" για τα StartUps και την επιχειρηματικότητα, με αξιόλογους ομιλητές, διακεκριμένους για τις γνώσεις και την πείρα τους. Αυτές οι διαλέξεις, μάλιστα, θα είναι ανοικτές στο κοινό, για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τα StartUps.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v