Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βογιατζόγλου: Πώς «χρύσωσε» τους μετόχους

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Βογιατζόγλου Systems περιγράφει την «επόμενη μέρα» της εισηγμένης εταιρείας μετά την πώληση του ακινήτου στα Οινόφυτα και την επιστροφή κεφαλαίου μαμούθ στους μετόχους.

Βογιατζόγλου: Πώς «χρύσωσε» τους μετόχους

H πώληση του ακινήτου της Βογιατζόγλου Systems όχι μόνο θα οδηγήσει σε μια πολύ μεγάλη -για τα μεγέθη της- επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους (0,92 ευρώ ανά μετοχή, ή 5,8 εκατ. ευρώ), αλλά επιπλέον φαίνεται πως θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητά της, σε μια περίοδο ξεκαθαρίσματος στις αγορές όπου δραστηριοποιείται.

Επιπρόσθετα, η μετοχή της εταιρείας ανέβηκε κατά 61% στο ταμπλό του Χ.Α. τον τελευταίο μήνα.

«Δεν είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της συνολικής αγοράς, ωστόσο πιστεύουμε ότι θα είμαστε σε εκείνους που θα επιβιώσουν διευρύνοντας τα μερίδιά μας. Και κάποια στιγμή, όταν η οικονομία ανακάμψει, θα μπορέσουμε να πάμε ακόμη καλύτερα. Η κρίση οδηγεί την αγορά σε ξεκαθάρισμα και όσο και αν αυτό είναι δυσάρεστο, κάποιες εταιρείες θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν». Αυτά δήλωσε κατά τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης εισηγμένης Νικόλαος Βογιατζόγλου.

Αναλύοντας περαιτέρω την κατάσταση, ο κ. Βογιατζόγλου σημείωσε: «Η αγορά μάλλον μικραίνει, αλλά εμείς προσπαθούμε να κερδίζουμε μερίδια. Δεν αφήνουμε τίποτε να πέσει κάτω. Δεν έχουμε την πολυτέλεια σε τέτοιες εποχές να επικεντρωνόμαστε σε ένα μόνο τμήμα των δραστηριοτήτων μας (εξοπλισμοί καταστημάτων-αποθηκών, εμπορία και διανομή τεχνικών προϊόντων, cash and carry κατάστημα εξοπλισμού-διακόσμησης για επαγγελματικούς χώρους). Αντίθετα, κυνηγάμε τα πάντα».

Στο ερώτημά μας για το πώς βλέπει το 2014, ο κ. Βογιατζόγλου ανέφερε τα εξής: «Η χρονιά ξεκίνησε σχετικά καλά σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις. Το ευχάριστο ωστόσο είναι ότι με τις κινήσεις που έχουμε κάνει, μια σταθεροποίηση των πωλήσεών μας μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένο τελικό αποτέλεσμα. Έχουμε ελέγξει τα κόστη γραμμή προς γραμμή, φτάνοντας έως και το κόκαλο.

Επιπλέον, η κίνησή μας να πουλήσουμε το ακίνητό μας στα Οινόφυτα και να ενοικιάσουμε ένα μικρότερο στη Μαγούλα θα μας επηρεάσει θετικά όχι μόνο στο μέτωπο της ρευστότητας, αλλά και στα αποτελέσματα, γιατί το σύνολο των αποσβέσεων και των εξόδων συντήρησης που θα αποφύγουμε είναι μεγαλύτερο από το ενοίκιο που θα καταβάλλουμε.

Στόχος της Βογιατζόγλου Systems είναι να διαθέτει την απαιτούμενη ευελιξία, έτσι ώστε ανάλογα με το πόσο διευρύνεται ή συρρικνώνεται η ζήτηση, αυτή να φουσκώνει ή να μαζεύεται. Η εταιρεία δεν πρέπει να χάνει ίδια κεφάλαια».

Πώληση ακινήτου-επιστροφή κεφαλαίου

Ο κ. Βογιατζόγλου θεωρεί ιδιαίτερα εύστοχη κίνηση την πώληση του ακινήτου των Οινοφύτων (έχει υπογραφεί σχετικό προσύμφωνο) και τη μετεγκατάσταση των εκεί εργασιών σε ενοικιαζόμενο χώρο στη Μαγούλα. Η εισηγμένη βέβαια θα περιμένει πρώτα την οριστικοποίηση της πώλησης προκειμένου να ανακοινώσει το τελικό τίμημα (θα προκύψει πιθανότατα κάποια λογιστική ζημία, καθώς είναι αποτιμημένο στις λογιστικές καταστάσεις της 30ής Σεπτεμβρίου προς 13 εκατ. ευρώ).

Η κίνηση πάντως αυτή οδήγησε όχι μόνο σε πολύ μεγάλη επιστροφή κεφαλαίου (0,92 ευρώ ανά μετοχή) προς τους μετόχους που ψηφίστηκε κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση, αλλά και στην άντληση επιπλέον κεφαλαίων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν είτε για τη μείωση του δανεισμού (σημερινό μέσο κόστος δανεισμού μεταξύ 6,5% και 7%), είτε για ανάπτυξη εργασιών, είτε για έναν συνδυασμό αυτών των δύο.

Η διοίκηση της εισηγμένης δεν απάντησε στο πώς προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα κεφάλαια, με το αιτιολογικό ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η πώληση, ωστόσο παραδέχτηκε πως μια ενδεχόμενη επέκταση των δραστηριοτήτων σε περιφερειακά αντικείμενα -κάτι που εξετάζει η διοίκησή της- θα απαιτούσε κυρίως κεφάλαια κίνησης που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από τη λειτουργία της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v