Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Metavallon: Πώς μια κοινωνική εταιρία στηρίζει την καινοτομία

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που, με ιδιωτικές χορηγίες, εκπαιδεύει και υποστηρίζει επίδοξους επιχειρηματίες. Η χρηματοδότηση έως 40.000 ευρώ και το... ταξίδι στη Silicon Valley. Ποιες ιδέες «καρποφορούν» ήδη.

Metavallon: Πώς μια κοινωνική εταιρία στηρίζει την καινοτομία

Συνδυάζουν την κοινωνική επιχειρηματικότητα με τη στήριξη της καινοτομίας με ένα μοντέλο διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει. Απέφυγαν την προσφυγή σε κρατική χρηματοδότηση και επικεντρώθηκαν στην αναζήτηση ιδιωτών υποστηρικτών εξασφαλίζοντας τη στήριξη του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Πρόκειται για τη Metavallon που θέλει να είναι κάτι περισσότερο από «θερμοκοιτίδα» (incubator) και «επιταχυντής» (accelerator) ιδεών, σε μια περίοδο όπου η αγορά κατακλύζεται από κοινοτικά και κρατικά κονδύλια στήριξης της καινοτομίας, με αμφίβολη αποτελεσματικότητα.

Η Αλεξάνδρα Χολή, που ίδρυσε και κατέχει τη θέση της Εκτελεστικής Διευθύντριας στη Metavallon, και οι συνεργάτες της, Αιμιλία Ναθαναήλ, Μηνάς Σαραντίδης και Δημήτρης Αξιώτης, θέλουν να κάνουν τη διαφορά στις υπηρεσίες που προσφέρουν στους νέους (ή όχι και τόσο νέους) επιχειρηματίες, στις συνεργασίες με εγχώριους και ξένους ειδικούς, στα εργαλεία χρηματοδότησης νέων ιδεών (με τη συνδρομή επενδυτών), αλλά και στη διαφάνεια όσον αφορά τη διαχείριση των πόρων.

Υποστηρίζουν πως αποφάσισαν με βάση διεθνή παραδείγματα να δημιουργήσουν έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με στόχο την προώθηση της επιχειρηματικότητας αρχικών σταδίων μέσω της παροχής «υψηλού επιπέδου υπηρεσιών εκπαίδευσης, υποστήριξης και ενδυνάμωσης επίδοξων επιχειρηματιών». Επιδιώκουν «τη δημιουργία επιχειρήσεων με ποιοτικά, καινοτόμα, εξωστρεφή χαρακτηριστικά».

Από το τρίπτυχο πρόγραμμα της Metavallon (The Lab, The Accelerator και The Hub) αυτήν την περίοδο τρέχει το δεύτερο στάδιο, αν και η ομάδα εξετάζει διάφορες αλλαγές, κυρίως όσον αφορά τη σκοπιμότητα του «The Hub», δηλαδή της δημιουργίας θερμοκοιτίδας για στέγαση νέων σχημάτων ή επιχειρήσεων. Από το 2011 μέχρι σήμερα, πάντως, η εταιρία έχει βοηθήσει περί τους 140 επιχειρηματίες να υλοποιήσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες.

Το ενδιαφέρον είναι πως στο πρώτο στάδιο (The Lab) δε συμμετείχαν μόνο νέοι σε ηλικία άνθρωποι που θέλουν να αναπτύξουν μια ιδέα, αλλά και υποψήφιοι επιχειρηματίες μεγαλύτερης ηλικίας. Ακόμα και άνθρωποι που ήδη εργάζονται και αναζητούν βοήθεια για να υλοποιήσουν μια άλλη ιδέα, άσχετη με το σημερινό επαγγελματικό τους αντικείμενο.

Όπως υποστηρίζει η ομάδα της Metavallon, από τις περίπου 140 ιδέες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του «The Lab», σχεδόν 20 «αποφοίτησαν» και ορισμένες είναι έτοιμες να ενταχθούν στο δεύτερο στάδιο, στο «The Accelerator».

Πρόκειται για επιχειρηματικές ιδέες από τομείς όπως οι εφαρμογές για φορητές συσκευές, άλλες εφαρμογές λογισμικού, ο τουρισμός κ.λπ. Στο συγκεκριμένο στάδιο εντάσσονται πιο προχωρημένες ιδέες (π.χ. κάποιες που έχουν φτάσει στη δημιουργία προϊόντος ή υπηρεσίας). Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 2 Ιουνίου και θα διαρκέσει ως τις αρχές Νοεμβρίου. Αυτο το χρονικό διάστημα περιλαμβάνει και ταξίδι ενός μήνα στη Silicon Valley.

Επιπλέον, σε συνεργασία με την εταιρία επιχειρηματικών συμμετοχών Odyssey Venture Partners, οι συμμετέχοντες θα λάβουν χρηματοδότηση 25.000 ευρώ καθώς και επιπλέον στήριξη ύψους 15.000 ευρώ για υπηρεσίες όπως το hosting (η φιλοξενία δικτυακού τύπου κ.λπ.), νομικά, και χρηματοοικονομικά θέματα.

Η ομάδα της Metavallon ευελπιστεί πως θα συνεχίσει να εξασφαλίζει στήριξη από ιδιώτες χρηματοδότες, ενώ προωθεί και ορισμένες διεθνείς συνεργασίες προκειμένου να ενισχυθεί και να εξαπλώσει τις δράσεις της. Είναι δύσκολο να δεσμευτεί πως δεν θα πέσει στην ανάγκη των κοινοτικών κονδυλίων, αλλά η ομάδα δεσμεύεται για τη διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων που τους εμπιστεύονται.

Οι υπηρεσίες της Metavallon για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «The Accelerator» εμπλουτίστηκαν πρόσφατα μέσω συνεργασίας με την Ολλανδική Πρεσβεία η οποία προωθεί το πρόγραμμα «Orange Grove» για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Ετσι οι ομάδες των startups έχουν τη δυνατότητα μέσω του «Orange Grove» για φιλοξενία επί έξι μήνες σε χώρους του τελευταίου, για ειδικά σημεία συναντήσεων και συνεργασιών κ.λπ.

Όπως επισημαίνουν στη Metavallon «πρόκειται για την άρτια οργανωμένη πρωτοβουλία που έχει συστήσει η Ολλανδική Πρεσβεία για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Επιλέξαμε τη συνεργασία μαζί τους γιατί κάνουν εξαιρετική και πολύ σοβαρή δουλειά προωθώντας αποτελεσματικά την καινοτομία και την εξωστρέφεια». Έτσι θεωρούν πως ενισχύουν, αντί να ανταγωνίζονται «τις αξιόλογες προσπάθειες (και ιδιωτικές αλλά και δημόσιες επενδύσεις) που έχουν γίνει σχετικά με στέγαση νέων εταιριών και startup» στην Ελλάδα.

Η συνεργασία με την Ολλανδική Πρεσβεία είναι η τελευταία από μια σειρά συνεργασίες της Metavallon, στις οποίες περιλαμβάνονται το Alba Graduate Business School, το Αμερικανικό Κολέγιο, η πρεσβεία των ΗΠΑ, ο όμιλος Ιντεάλ κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v