Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βοτσαρίδης: Eτοιμη για το Solvency II η ασφαλιστική Ιnterlife

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιάννης Βοτσαρίδης μιλά στο Euro2day.gr για τις εξελίξεις και τις προοπτικές του ασφαλιστικού κλάδου ενόψει Solvency II, καθώς και για την πολιτική που θα ακολουθήσει η Interlife το 2016.

Βοτσαρίδης: Eτοιμη για το Solvency II η ασφαλιστική Ιnterlife

Η Interlife πληροί τα κριτήρια του Solvency II εδώ και πολύ καιρό, λόγω των θετικών της αποτελεσμάτων και της έμφασης που δίδει σε ζητήματα κεφαλαιακής επάρκειας. Μάλιστα, σε μια δύσκολη χρονιά όπως το 2016, προχωρώντας με προσεκτικά βήματα, θα προσπαθήσει να παραμείνει στα ίδια επίπεδα και να διατηρήσει την κερδοφορίας της.

Αυτά δηλώνει στο Euro2day.gr ο CEO της εταιρείας κ. Γιάννης Βοτσαρίδης, ο οποίος σχολιάζει και τα τεκταινόμενα στον ασφαλιστικό κλάδο, όπου για το 2016 προβλέπει πως θα συνεχιστεί η ήδη η υπάρχουσα τάση συγχωνεύσεων μικρών και μεγάλων «παικτών», ώστε να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας και να μειωθούν οι δαπάνες.

Όσο για την πορεία της οικονομίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Interlife εμφανίζεται συγκρατημένος: Αναμένει άρση των capital controls... «από το 2017 και βλέπουμε», ενώ για την επόμενη χρονιά εκτιμά πως η μέση καταναλωτική δύναμη του Έλληνα δεν αναμένεται να αυξηθεί και πως η πιστωτική ασφυξία δεν πρόκειται να χαλαρώσει.

ΕΡ: Κύριε Βοτσαρίδη, πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα στο χώρο των επιχειρήσεων μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων στις 28 Ιουνίου; Διαπιστώνετε το τελευταίο διάστημα κάποιες τάσεις σταθεροποίησης;

ΑΠ: Οι συνέπειες των Κεφαλαιακών Ελέγχων ήταν πολύ σοβαρές για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Πολλές δεν άντεξαν και διέκοψαν τη λειτουργία τους, άλλες υπέστησαν μεγάλες και μη αναστρέψιμες ζημιές.
Η κατάσταση δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμη, παρά την αρχική χαλάρωση των μέτρων. Η αγορά, και κυρίως το εμπόριο, δεν έχουν συνέλθει, με όλες τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που αυτό συνεπάγεται. Η ρευστότητα είναι το μεγάλο ζητούμενο και, φοβούμαι, ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις, οι περιορισμοί δεν πρόκειται να αρθούν το επόμενο δωδεκάμηνο. Από το 2017, και βλέπουμε...

ΕΡ: Ποιες είναι οι πρώτες εκτιμήσεις σας για την πορεία του ασφαλιστικού κλάδου και της παραγωγής μέσα στο 2016; Προβλέπετε εξαγορές και συγχωνεύσεις μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και μεταξύ διαμεσολαβούντων;

ΑΠ: Από 01/01/2016, όπως είναι γνωστό, τρέχει η οδηγία Solvency II που αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών εταιριών. Το τοπίο δεν είναι ευοίωνο. Κάποιες εταιρίες θα συγχωνευτούν ή θα εξαγοραστούν, άλλες απλώς θα κλείσουν, και ορισμένες, ίσως ξένες εταιρίες μπορεί να εγκαταλείψουν τη χώρα μας.
Δυστυχώς η μέση καταναλωτική δύναμη του Έλληνα δεν αναμένεται να αυξηθεί και η πιστωτική ασφυξία δεν πρόκειται να χαλαρώσει. Μεταξύ διαμεσολαβούντων πιστεύω ότι θα συνεχιστεί η ήδη η υπάρχουσα τάση συγχωνεύσεων μικρών και μεγάλων χαρτοφυλακίων, ώστε να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας, να μειωθούν οι δαπάνες κ.λπ. Πρόκειται, σίγουρα, για κάτι θετικό.

ΕΡ: Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί μια εντεινόμενη δυσφορία των διαμεσολαβούντων σε σχέση με μια σειρά πρακτικών πώλησης που υιοθετούν οι εταιρείες. Ποια είναι η άποψή σας επί του συγκεκριμένου θέματος;

ΑΠ: Φαντάζομαι ότι αναφέρεστε στις ασύμμετρες πρακτικές πώλησης ασφαλιστικών προϊόντων από τις τράπεζες, που είτε προωθούν τις θυγατρικές τους είτε έχουν συνάψει ειδικές συμφωνίες με ασφαλιστικές και έχουν φτάσει πια σε σημείο μη αποδεκτό. Πρόκειται για μεθόδους άκρως επιθετικές που προκαλούν αγανάκτηση. Ειδικότερα στις ασφαλίσεις του κλάδου αυτοκινήτων οι παρενοχλήσεις των πελατών με δέλεαρ το χαμηλότερο ασφάλιστρο γίνονται από μη ειδικευμένους υπαλλήλους των τραπεζών. Το γεγονός αυτό συνιστά παραβίαση προσωπικών δεδομένων, διότι οι τράπεζες έχουν προνομιακή πρόσβαση σε αρχεία πελατών. Παρ' όλα αυτά ορισμένοι διαμεσολαβούντες συνεχίζουν να συνεργάζονται με τις προαναφερόμενες ασφαλιστικές.

ΕΡ: Πώς «κλείνει» το 2015 η Interlife από πλευράς οικονομικών επιδόσεων; Πληροί τα κριτήρια του Solvency II;

ΑΠ: Η εταιρία πληροί τα κριτήρια του Solvency II, όχι μόνον από 01/01/2016, αλλά εδώ και πολλά χρόνια, δεδομένου ότι η φιλοσοφία της Interlife βασίζεται στην υψηλή φερεγγυότητα και στα υπερεπαρκή αποθεματικά. Από πλευράς οικονομικών επιδόσεων το 2015 κλείνει για την Interlife θετικά, παρά την κρίση και τα αρνητικά αποτελέσματα του Κλάδου.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρία κατέγραψε μεγάλη αύξηση κατά 29,45% στην παραγωγή εγγεγραμμένων ασφαλίστρων το α' εξάμηνο του 2015 έναντι του αντίστοιχου α' εξαμήνου του 2014, παρά την μείωση που υπέστη ο Κλάδος κατά 9,1% την αντίστοιχη περίοδο. Τα δεδουλευμένα ασφάλιστρα αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 17,92%. Άνοδος σημειώθηκε επίσης και στα υπόλοιπα μεγέθη της εταιρίας με το σύνολο του ενεργητικού να αυξάνεται κατά 7,25%, το σύνολο των επενδύσεων & διαθεσίμων κατά 6,19% ανερχόμενο στο ποσό των 125,77 εκατ. €, ενώ τα 'ιδια κεφάλαια παρέμειναν στα ίδια επίπεδα λόγω και της διανομής μερίσματος στους μετόχους ποσού 0,03€ ανά μετοχή σύμφωνα με την απόφαση της τακτικής γενικής συνέλευσης. Η εταιρία κατέγραψε για μία ακόμα περίοδο κέρδη προ φόρων ύψους 1,27 εκατ. € όπως ανελλιπώς κάνει τα τελευταία επτά χρόνια.
Ο περιορισμός των κερδών, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 οφείλεται, κυρίως, στην τοποθέτηση της εταιρίας σε υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης χρηματοοικονομικά προϊόντα με ελαχιστοποιημένο κίνδυνο. Η επιλογή αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη και λόγω του επερχόμενου την 1/1/2016 νέου θεσμικού πλαισίου στον ασφαλιστικό κλάδο (Solvency II).

ΕΡ: Ποια είναι τα σχέδια της Interlife για την επόμενη χρονιά; Σχεδιάζει επεκτατικά ανοίγματα και αν ναι, προς ποια κατεύθυνση θα είναι αυτά;

ΑΠ: Δεν υπάρχουν ειδικά επεκτατικά σχέδια για την επόμενη χρονιά. Παρά την ύφεση, θα προσπαθήσουμε να παραμείνουμε στα ίδια επίπεδα και να διατηρήσουμε την κερδοφορία μας. Προχωρούμε με προσεκτικά και σταθερά βήματα και αναμένουμε τις εξελίξεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v