Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ν. Παπαθανασίου: Τι σχεδιάζει η ΕΛΤΟΝ μέσα στο 2016

Ο πρόεδρος του εισηγμένου ομίλου μιλά στο Euro2day.gr για την ανοδική πορεία του 2015 και τις προτεραιότητες της φετινής χρονιάς. Οι δραστηριότητες στο εξωτερικό, η επέκταση στην Τουρκία και οι σχέσεις με τις πιστώτριες τράπεζες.

Ν. Παπαθανασίου: Τι σχεδιάζει η ΕΛΤΟΝ μέσα στο 2016

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελτον Χημικά κ. Νέστωρ Παπαθανασίου μιλά στο Euro2day.gr για την ανοδική περυσινή πορεία του ομίλου και για το θετικό ξεκίνημα του 2016. Ωστόσο, αποφεύγει να προχωρήσει σε οποιαδήποτε πρόβλεψη για το σύνολο του έτους, επικαλούμενος το ιδιαίτερα αβέβαιο περιβάλλον που υπάρχει, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην εγχώρια αγορά.

Η εισηγμένη εταιρεία πάντως προτίθεται να ενδυναμώσει περαιτέρω τη θέση της στην Τουρκία μετά την περυσινή εξαγορά μικρής εμπορικής εταιρείας και θα αποφύγει επί του παρόντος άλλη επιθετική κίνηση, προτιμώντας να ακολουθήσει αμυντική πολιτική σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας.

Κύριε Παπαθανασίου, πώς εξελίχθηκε η περυσινή χρονιά για τον όμιλο ΕΛΤΟΝ;

Παρά το ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον, είχαμε αναμφίβολα μια καλή χρονιά. Καταφέραμε να ανεβάσουμε τους όγκους των πωλήσεών μας, τόσο στην Ελλάδα μέσα από σειρά κινήσεων στις οποίες προχωρήσαμε, όσο και στο εξωτερικό. Θα ήθελα να σημειώσω πως το 2015, γύρω στο 35% του συνολικού μας κύκλου εργασιών αφορούσε πωλήσεις στο εξωτερικό, γεγονός που δείχνει ότι έχουμε περιορίσει σημαντικά κατά τα τελευταία χρόνια την εξάρτησή μας από την εγχώρια αγορά. Από την άλλη πλευρά, η περυσινή μας κερδοφορία επηρεάστηκε από την όξυνση του ανταγωνισμού σε μια πολύ δύσκολη εσωτερική αγορά, αλλά και από την κίνησή μας να εγγράψουμε κάποιες προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων προκειμένου να έχουμε τακτοποιημένες όπως πρέπει τις λογιστικές μας καταστάσεις.

Από την επιβολή των capital controls πόσο επηρεαστήκατε;

Αναμφίβολα επηρεαστήκαμε αρνητικά, αλλά σε σαφώς μικρότερο βαθμό σε σχέση με τις περισσότερες άλλες επιχειρήσεις, γιατί είχαμε προετοιμαστεί έγκαιρα και κατάλληλα.

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για την πορεία του Ομίλου μέσα στο 2016;

Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι μέχρι τώρα πηγαίνουμε καλύτερα από πέρυσι τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Όμως είναι τόσο ασταθές το περιβάλλον -ιδιαίτερα στην εγχώρια αγορά- και τόσο χαμηλή η ορατότητα, ώστε να μου επιτρέψετε να μην προχωρήσω σε οποιαδήποτε πρόβλεψη. Εμείς πάντως από την πλευρά μας, αγωνιζόμαστε για το καλύτερο δυνατό.

Η μορφή των αγροτικών κινητοποιήσεων δυσχεραίνει την ανάπτυξη των εργασιών σας;

Αναμφίβολα, ναι. Μόλις πριν από λίγο αναφέρθηκα στο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην εσωτερική αγορά και η περίπτωση των κλειστών δρόμων και των μπλοκαρισμένων συνόρων λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων αποτελεί μόνο ένα παράδειγμα. Κατά την εκτίμησή μου, ζούμε την επανάληψη ενός δράματος. Πρόκειται για πρακτικές «παλαιάς κοπής» που βλάπτουν όχι μόνο το κοινωνικό σύνολο, αλλά και τους ίδιους τους αγρότες, καθώς πολλά από τα φορτηγά που είναι μπλοκαρισμένα στα τελωνεία περιέχουν αγροτικά προϊόντα. Τι να πω;

Πέρυσι, προχωρήσατε στην εξαγορά μιας μικρής εμπορικής εταιρείας στην Τουρκία, προκειμένου να αναπτύξετε περαιτέρω τις εργασίες σας στη γείτονα χώρα. Ποια είναι τα φετινά σας σχέδια;

Οι μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξής μας στην Τουρκία είναι μεγάλες. Πέραν όμως αυτού, ο στόχος για μια σημαντική άνοδο των εργασιών μας είναι άμεσος. Προχωρούμε σε μια πλήρη αναδιοργάνωση της εξαγορασθείσας εταιρείας, ενισχύοντας το ανθρώπινο δυναμικό της και διευρύνοντας την γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων της. Επιθυμία μας είναι οι φετινές της πωλήσεις να ανεβούν τουλάχιστον κατά 30%.

Να περιμένουμε και άλλες επεκτατικές κινήσεις από τον Όμιλο σε σύντομο χρονικό διάστημα;

Θα έλεγα όχι. Σε ένα τόσο αβέβαιο περιβάλλον που βιώνουμε στην Ελλάδα, προτιθέμεθα να ακολουθήσουμε αμυντική πολιτική. Έχουμε θέσει ως προτεραιότητα να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο την εταιρεία και να την καταστήσουμε ικανή να αντέχει σε ακόμη πιο δύσκολες καταστάσεις.

Ποια η σχέση του ομίλου με τις τράπεζες;

Θα έλεγα από... εξαίρετες έως καταπληκτικές. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα δανεισμού και αυτό πιστεύω ότι είναι αποτέλεσμα της ισχυρής κεφαλαιακής μας βάσης, της κερδοφορίας μας και της συνετής διαχειριστικής πολιτικής που ακολουθούμε. Οι σχέσεις μας είναι άριστες.

O Όμιλος Eλτον Χημικά

Ο όμιλος εταιριών Ελτον (η Ελτον ΑΕΒΕ και οι θυγατρικές της στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία) δραστηριοποιείται στη διανομή βιομηχανικών Α' υλών, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλες τις βαλκανικές αγορές.

Στόχος του ομίλου είναι η κάλυψη του συνόλου των επαγγελματικών αναγκών των πελατών του. Από τα 6 κέντρα διανομής σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βουκουρέστι, Κλουζ, Σόφια και Βελιγράδι, συνολικής δυναμικότητας 22.000 m2, διατίθενται ετοιμοπαράδοτα πάνω από 6.000 προϊόντα που καλύπτουν μεγάλο εύρος της βιομηχανικής δραστηριότητας, τόσο ειδικά προϊόντα όσο και με κοινές Α' ύλες.

Παράλληλα, ο όμιλος προσφέρει πλήρη τεχνική υποστήριξη και επιστημονική ενημέρωση, με σκοπό τη βελτιστοποίηση του αποτελέσματος για τον κάθε πελάτη.

Οι κυριότεροι τομείς τους οποίους καλύπτει ο Όμιλος εταιριών Eλτον είναι:

• Τρόφιμα, Ποτά
• Καλλυντικά
• Φάρμακα
• Απορρυπαντικά
• Χρώματα, κόλλες και δομικά υλικά
• Κλωστοϋφαντουργία
• Αντιδραστήρια και όργανα Χημείου
• Αγροχημικά, λιπάσματα
• Ζωική διατροφή
• Επεξεργασία νερού
• Επεξεργασία μετάλλων
• Επεξεργασία χάρτου
• Κεριά, λιπαντικά, πλαστικά, ελαστικά
• Α' Ύλες ελαστικών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v