Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολίτης: Το νέο μπουμ στο «πλαστικό χρήμα» έρχεται και με... λεωφορείο

Μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης παρουσιάζουν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, τονίζει ο διευθυντής Καρτών και Προϊόντων Καταναλωτικής Πίστης της Alpha Bank, μιλώντας στο Euro2day.gr. Οι νέες τεχνολογίες, η συνεργασία με ΟΑΣΑ και το «ψηφιακό πορτοφόλι» της τράπεζας.

Πολίτης: Το νέο μπουμ στο «πλαστικό χρήμα» έρχεται και με... λεωφορείο

Παρά την πολύ μεγάλη αύξηση της χρήσης των καρτών στις καθημερινές αγορές που έχει πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, η χρήση των μετρητών εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα μεγάλη στην ελληνική αγορά.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι αναλήψεις στα ATM των τραπεζών ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ τον χρόνο, έναντι περίπου 14 δισ. ευρώ της χρήσης καρτών ως μέσου πληρωμών στις επιχειρήσεις. Επομένως, φαίνεται ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης του πλαστικού χρήματος, ώστε να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (25%).

Στην Ελλάδα, η χρήση των καρτών ως ποσοστού της καταναλωτικής δαπάνης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 11-12% το 2016, έναντι μόλις 5% προ διετίας. Η τάση αυτή θα συνεχισθεί και ο τζίρος των καρτών τα επόμενα 3-4 χρόνια εκτιμάται ότι θα διπλασιασθεί.

Ο κ. Γρηγόρης Πολίτης, Διευθυντής της Διευθύνσεως Καρτών και Προϊόντων Καταναλωτικής Πίστεως της Alpha Bank, εκτιμά ότι η χρήση των καρτών που έχουν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες θα ανέλθει φέτος στα 15 δισ. ευρώ έναντι περίπου 7 δισ. ευρώ προ διετίας. Οι συναλλαγές αυτές αφορούν κατά περίπου 10% αγορές στο εξωτερικό, όπου ένα σημαντικό ποσοστό είναι μέσω e-commerce και κατά περίπου 90% συναλλαγές στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνει, οι κάρτες πληρωμών παρουσιάζουν μία αναπτυσσόμενη δυναμική, η οποία αφενός θα διευκολύνει την καθημερινότητα των συναλλασσομένων (αμεσότητα, ευχέρεια, ασφάλεια) και αφετέρου θα συμβάλει στη μείωση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής.

Συναλλακτική συμπεριφορά και κρίση

Ρωτήσαμε τον κ. Πολίτη πώς κινήθηκε το συναλλακτικό κοινό το τελευταίο διάστημα μετά την επιβολή των capital controls. Ένα ερώτημα που προβάλλει διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία για τη συμπεριφορά του ελληνικού κοινού, ειδικά ενόψει σύνδεσης αγορών με κάρτες για περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά και ενόψει της υποχρεωτικής εγκατάστασης POS στις νέες επιχειρήσεις, πιθανότατα από 1.1.2017.

«Ήδη στην αγορά έχουν εγκατασταθεί περίπου 300.000 POS. Η επέκταση της αποδοχής καρτών θα ωφελήσει και τους κατόχους των καρτών, οι οποίοι θα διευκολυνθούν στις συναλλαγές τους, και τις επιχειρήσεις διότι δεν θα συλλέγουν και δεν θα διαχειρίζονται τόσο υψηλά ποσά μετρητών, με ό,τι ρίσκο και κόστος αυτό συνεπάγεται.

Επιπλέον, θα ωφελήσει γενικότερα την οικονομία, διότι θα συμβάλει στη μείωση της φοροδιαφυγής. Είναι γεγονός ότι οι χρήστες των καρτών, όσο περνάει ο καιρός, εξοικειώνονται και αυξάνουν τη χρήση τους. Εάν μάλιστα εξετάσουμε το πλήθος των συναλλαγών με κάρτες, η αύξηση είναι ακόμα μεγαλύτερη. Ενδεικτικά, ο μέσος όρος συναλλαγής σήμερα είναι περίπου 50 ευρώ, έναντι περίπου 65 ευρώ παλαιότερα, ενώ αναμένεται να πέσει περαιτέρω. Στόχος των τραπεζών, άλλωστε, είναι να αυξηθούν περισσότερο οι συναλλαγές και για μικρά ποσά, ώστε η χρήση της κάρτας να γίνει καθημερινή συνήθεια του κοινού», απαντά ο κ. Πολίτης.

Στο πλαίσιο αυτό, το ηλεκτρονικό εισιτήριο που υλοποιεί ο ΟΑΣΑ σε συνεργασία με τις τράπεζες θα διευκολύνει την καθημερινότητα του χρήστη και θα οδηγήσει παράλληλα σε περαιτέρω αύξηση της χρήσης καρτών. Με το ηλεκτρονικό εισιτήριο, από τις αρχές του 2017 το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να προπληρώνει και να "γεμίζει" μία κάρτα (είτε με μετρητά, είτε χρεώνοντας πιστωτική ή χρεωστική κάρτα), την οποία μετά θα χρησιμοποιεί "ανέπαφα" και χωρίς τη χρήση χάρτινου εισιτηρίου στις μεταφορές του με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό λεωφορεία, τραμ κ.λπ). Βέβαια, σε ένα επόμενο βήμα, όπως γίνεται ήδη στο εξωτερικό, θα ήταν σημαντικό να προστεθεί και η δυνατότητα απευθείας χρήσης της κάρτας πληρωμών (χρεωστικής, πιστωτικής ή προπληρωμένης) για την είσοδο και μετακίνηση στα Μέσα αυτά, χωρίς την ανάγκη απόκτησης της επιπλέον κάρτας.

Εξελίξεις που θα καθορίσουν το μέλλον της αγοράς

Το ψηφιακό πορτοφόλι

Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, οι νέες τεχνολογίες, όπως είναι το ψηφιακό πορτοφόλι, αποτελούν το μέλλον στον χώρο των πληρωμών και θα παίξουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια, επισημαίνει ο κ. Πολίτης.

Βάσει της ψηφιακής της στρατηγικής, η Alpha Bank δημιούργησε πρόσφατα το "my Alpha wallet", το πρώτο ολοκληρωμένο ψηφιακό πορτοφόλι στην ελληνική αγορά. Με το my Alpha wallet o Πελάτης συγκεντρώνει όλες τις υπηρεσίες καρτών του σε ένα σημείο μέσω της σχετικής εφαρμογής και μπορεί να πραγματοποιεί όλες τις συναλλαγές του εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια, μέσω της κάρτας του.

Με το ψηφιακό πορτοφόλι ο χρήστης μπορεί να κάνει πληρωμές στο e-commerce ή να πραγματοποιεί πληρωμές λογαριασμών (Εφορία, Δήμοι, κινητή τηλεφωνία, ασφάλειες κ.α). Σύντομα, από το ίδιο πορτοφόλι θα υποστηρίζονται και συναλλαγές σε φυσικά σημεία, στα τερματικά των επιχειρήσεων (π.χ. στο super market).

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον έχουν απελευθερωθεί πολλές συναλλαγές στο e-commerce που είχαν περιοριστεί λόγω των capital controls (π.χ. συναλλαγές σε ηλεκτρονικές επιχειρήσεις για ρούχα, ηλεκτρονικές συσκευές, καλλυντικά κ.α. στο εξωτερικό).

Η απόκτηση του my Alpha wallet γίνεται πολύ απλά από τον κάτοχο της κάρτας, ηλεκτρονικά μέσω της σχετικής εφαρμογής (app) για IOS και Android ή μέσω internet.

Ανταγωνισμός

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο στην αγορά των καρτών και εν γένει στην αγορά των ηλεκτρονικών πληρωμών για τα επόμενα χρόνια είναι η είσοδος νέων παικτών στην αγορά, μη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (π.χ. Αpple, Samsung, Google ή/και μικρότερων FinTech εταιριών), υπογραμμίζει το στέλεχος της Alpha Bank. Βέβαια, οι εταιρίες αυτές σε ένα σημαντικό βαθμό θα συνεργαστούν με τις τράπεζες για την παροχή των υπηρεσιών τους.

Εφόσον τα περιθώρια διεύρυνσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι πολύ μεγάλα, υπάρχει χώρος για όλους στην πίτα της νέας αγοράς, επισημαίνει.

Όσο περισσότερο το κοινό θα εκπαιδεύεται στα νέα μέσα πληρωμών και παράλληλα η συγκεκριμένη αγορά θα μεγαλώνει, τόσο πιο ωφέλιμη θα καθίσταται η αγορά αυτή για όλους, και για τον πάροχο και για τον καταναλωτή και για την οικονομία εν γένει, καταλήγει ο κ. Πολίτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v