Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ορίζων Ασφαλιστική: Δεν μας φοβίζει το Solvency II

Ο εκτελεστικός σύμβουλος διοίκησης της Ορίζων κ. Χρήστος Αχής μιλά στο Euro2day.gr για τους νέους στόχους της ιστορικής ασφαλιστικής εταιρείας, αλλά και για μια σειρά καυτών ζητημάτων που αφορούν τον κλάδο.

Ορίζων Ασφαλιστική: Δεν μας φοβίζει το Solvency II

Με παρουσία 53 ετών στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά, η Ορίζων παραμένει ελληνική, οικογενειακή και κερδοφόρος.

Και παρά την όλη φιλολογία που αναπτύσσεται και θέλει τις μικρές εταιρείες των γενικών κλάδων να μην έχουν μέλλον σε περιβάλλον Solvency II, η διοίκησή της δηλώνει πως εδώ και πολλά χρόνια υιοθετεί τις αρχές του νέου Εποπτικού Πλαισίου και δεν είναι τυχαίοι οι τόσο υψηλοί δείκτες φερεγγυότητας που διαθέτει.

Ο κ. Χρήστος Αχής, εκτελεστικός σύμβουλος διοίκησης της Ορίζων Ασφαλιστικής μιλά στο Euro2day.gr για το πώς η εταιρεία αντιμετώπισε με επιτυχία την οικονομική κρίση, για την επέκτασή της στη λιανική αγορά, αλλά και για τα προσεκτικά βήματα που κάνει προκειμένου να αποφεύγει κινδύνους και περιπέτειες.

Ο κ. Αχής μιλάει επίσης για τον κλάδο του αυτοκινήτου, υποστηρίζοντας πως η συγκεκριμένη αγορά εξακολουθεί να προκαλεί προβληματισμούς, πλην όμως έχει ξεκαθαρίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Κύριε Αχή, περιγράψτε μας περιληπτικά το αντικείμενο δραστηριότητας και την ιστορία της Ορίζων Ασφαλιστικής

Η Ορίζων Ασφαλιστική συμπληρώνει φέτος 53 χρόνια ζωής, έχοντας ιδρυθεί το 1964 από τον συνονόματο παππού μου Χρήστο Αχή. Ακολούθησε η δεύτερη γενιά με τα παιδιά Θόδωρο και Γιώργο που είναι ο πατέρας μου.

Παρά τη μακρά ιστορία της, η εταιρεία δεν έγινε ίσως γνωστή στο ευρύ κοινό, λόγω του τρόπου με τον οποίον λειτουργούσε κατά το μεγαλύτερο διάστημα της παρουσίας της στην αγορά.

Ειδικότερα, η Ορίζων Ασφαλιστική ασχολείται από την ίδρυσή της έως και σήμερα με την κάλυψη μεγάλων εμπορικών και βιομηχανικών κινδύνων, αποκτώντας εκλεκτό πελατολόγιο στο συγκεκριμένο χώρο.

Υπάρχουν και μικρότεροι τομείς της αγοράς στους οποίους δραστηριοποιούμαστε, όπως για παράδειγμα ο κλάδος των μεταφερόμενων εμπορευμάτων στον οποίον κατέχουμε ένα σημαντικό μερίδιο.

Στη λιανική αγορά (καλύψεις αυτοκινήτου και όχι μόνο) εισήλθαμε μόνο κατά την τελευταία δεκαετία, κυρίως λόγω της μεγάλης αποβιομηχάνισης που παρατηρήθηκε στη χώρα μας.

Υπάρχει και ένας ακόμη λόγος για τον οποίον δεν έχουμε γίνει γνωστοί στο ευρύ κοινό. Η εταιρεία είναι οικογενειακή. Δεν υπάρχει κάποιος άλλος χρηματοδότης από πίσω πλην της οικογένειας. Και ό,τι χτίσαμε μέχρι σήμερα, το καταφέραμε μέσα από κόπο και μεράκι. Έτσι ποτέ δεν είδατε και ποτέ δεν θα δείτε σε μας κινήσεις πολύ επιθετικές, οι οποίες κάνουν μεν θόρυβο, αλλά ταυτόχρονα είναι και επικίνδυνες.

Είστε μια ασφαλιστική εταιρεία με υψηλούς δείκτες φερεγγυότητας και κερδοφόρα αποτελέσματα επί σειρά ετών. Ωστόσο, το ερώτημα είναι το αν σε περιβάλλον Solvency II που ευνοούνται τα μεγάλα μεγέθη, έχει νόημα η αυτόνομη πορεία της εταιρείας σας;

Κατά τη γνώμη μας, έχει νόημα και μάλιστα μεγάλο. Με βάση τους δείκτες Solvency II που δημοσιεύτηκαν φέτος, είμαστε η δεύτερη εταιρεία στην αγορά με ένα δείκτη κοντά στο 235%. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε χρηστή διοίκηση και κερδοφόρος πορεία.

Σίγουρα το Solvency II έχει επιφέρει μεγάλες αλλαγές στον ασφαλιστικό κλάδο, ωστόσο πιστεύω ότι θα έπρεπε να είχε αρχίσει να εφαρμόζεται δεκαετίες πιο πριν, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις βασικές αρχές του.

Είναι λυπηρό πράγματα που θεωρούνταν δεδομένα σε άλλες χώρες, στην Ελλάδα να έρχεται το Solvency II να μας τα επιβάλλει.

Αν εξαιρέσουμε κάποιες γραφειοκρατίες και αγκυλώσεις τις οποίες μάλιστα τις μεγεθύνουμε στην αγορά μας, οι αρχές του Solvency II είναι πολύ σωστές. Από την πλευρά μας, ακολουθούσαμε σε συντριπτικό ποσοστό αυτές τις αρχές και γι αυτό όλα αυτά τα χρόνια είμαστε τόσο καλά τοποθετημένοι στην αγορά και σήμερα διαθέτουμε τόσο υψηλό δείκτη.

Με ποιο τρόπο η Ορίζων Ασφαλιστική αντιμετώπισε την κρίση, καθώς η παραγωγή ιδίως στους γενικούς κλάδους επηρεάζεται από την εκάστοτε πορεία της οικονομίας;

Η πρώτη αντίδρασή μας είναι να εισέλθουμε στο κομμάτι της λιανικής που δεν ήταν κομμάτι της καθημερινότητάς μας κατά το παρελθόν.

Επιπλέον, αλλάξαμε κάποιες δομές εσωτερικά και επενδύσαμε σε σημαντικό βαθμό στη μηχανογράφησή μας (παράγοντας κομβικός για το μέλλον μιας ασφαλιστικής εταιρείας), με αποτέλεσμα να περιορίσουμε κάποια έξοδα και να έχουμε αμεσότερη επαφή με τους πελάτες μας.

Η εστίασή μας είναι γενικότερα στους κλάδους εκτός αυτοκινήτου. Προσπαθούμε να δημιουργούμε προγράμματα ανταγωνιστικά και όχι μόνο σε επίπεδο κόστους, καθώς πάγια φιλοσοφία μας είναι πως θέλουμε σωστά ασφαλισμένους πελάτες. Δεν θέλουμε πελάτες που όταν θα γίνει η ζημιά θα διαμαρτυρηθούν επειδή νόμιζαν ότι ήταν καλυμμένοι, επειδή δεν τους είχαμε ενημερώσει σωστά.

Αναμφίβολα το κόστος αποτελεί μια πολύ σημαντική παράμετρο, αλλά δεν θα πρέπει να είναι πάντα ο αποκλειστικός παράγοντας επιλογής ενός προϊόντος.

Βασικές μας λοιπόν προτεραιότητες είναι ο κλάδος περιουσίας με ό,τι αυτό σημαίνει (σπίτι, κατάστημα, γραφείο), το παραδοσιακό μας κομμάτι των μεγάλων εμπορικών και βιομηχανικών κινδύνων, αλλά και το αυτοκίνητο, στα μέτρα όμως της λογικής και μέχρις εκεί που μπορεί να φτάσει το χέρι μας. Δηλαδή δεν ακολουθούμε κάποιους ανταγωνιστές που για να μην πω ότι υποτιμολογούν προϊόντα, θα πω ότι προσπαθούν με κάθε τρόπο να κερδίσουν μερίδια αγοράς.

Είναι προφανές ότι ο προβληματισμός που είχατε εκφράσει προ διετίας στο Euro2day.gr για την κατάσταση στην ασφαλιστική αγορά του αυτοκινήτου διατηρείται.

Το κυριότερο πράγμα που έχει αλλάξει είναι ότι κάποιες εταιρείες που ακολούθησαν τέτοιες πρακτικές, αποχώρησαν από την αγορά. Θεωρώ ωστόσο πως η αγορά έχει ξεκαθαρίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Διοικητικό υποκατάστημα στη Λάρισα;

Πράγματι. Εγκαινιάσαμε χθες το πρώτο μας διοικητικό υποκατάστημα στη Λάρισα, σε συνεργασία με τον κ. Άρη Καλύβα, ένα στέλεχος με μακρά εμπειρία στον κλάδο. Θα ακολουθήσουν κι άλλα. Αν βρεθούν οι κατάλληλοι συνεργάτες, παράγοντα που εμείς θεωρούμε καθοριστικό, τότε θα ανοίξουν άλλα δύο έως το 2020.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v