Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τους e-πλειστηριασμούς γλιτώνουμε από τα «κοράκια»

Με τη νέα διαδικασία θα εξασφαλιστούν καλύτερες τιμές για συγκεκριμένα ακίνητα, εκτιμά ο πρόεδρος του συμβολαιογραφικού συλλόγου Γ. Ρούσκας σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr. Καταγγέλλει στοχευμένη παρακώλυση σε συγκεκριμένες υποθέσεις. Ποια είναι τα μυστικά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Την ώρα που οι επιθέσεις -εντός και εκτός των αιθουσών των Ειρηνοδικείων- κατά των συμβολαιογράφων με αντικείμενο τη διενέργεια πλειστηριασμών πληθαίνουν, ο συμβολαιογράφος κ. Γιώργος Ρούσκας καταγγέλλει τόσο οργανωμένα συμφέροντα όσο και την Πολιτεία, που δεν παρεμβαίνει, διασφαλίζοντας την έννομη τάξη.

Ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσου και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας διαχωρίζει πάντως τον ακτιβισμό και την αντίδραση πολιτών από τη στοχευμένη παρακώλυση που επιχειρούν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Φέρνει μάλιστα παραδείγματα διακοπής της διαδικασίας πλειστηριασμών σε πλοία, βιομηχανοστάσια και πολυτελή ακίνητα οφειλετών. Από την άλλη, αναφέρει πως η διαδικασία δεν υποστηρίζεται από πολιτικούς και κόμματα, οι οποίοι αποφεύγουν να αναλάβουν το κόστος.

Παραδέχεται ότι οι πλειστηριασμοί υπήρξαν διαχρονικά «μια δύσκολη και άσχημη διαδικασία, καθώς κάποιος συμπολίτης μας καταστρέφεται» και αναγνωρίζει ότι η κρίση έχει εντείνει το φαινόμενο. Σημειώνει ότι η εξέλιξη αυτή, αν και οδυνηρή, δεν μπορεί να καταργηθεί, όπως δεν καταργήθηκαν σε «καμία χώρα που αντιμετώπιζε ανάλογες οικονομικές συνθήκες».

Όπως λέει ο κος Ρούσκας ήδη έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες χιλιάδες διαταγές πληρωμής, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πλειστηριασμούς και εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια το φαινόμενο θα ενταθεί, συμπεριλαμβανομένων των κατασχέσεων εκ μέρους του Δημοσίου.

Εξηγεί επίσης πως οι συμβολαιογράφοι (οι οποίοι απείχαν επί εξάμηνο από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας) «είναι υποχρεωμένοι να εκτελέσουν τις δικαστικές αποφάσεις». Συμπληρώνει επίσης πως η παρουσία συμβολαιογράφου υποστηρίζει τον «αδύναμο», καθώς εξασφαλίζει το νόμιμο της διαδικασίας και ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα νόμιμα μέσα αναστολής του πλειστηριασμού.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραδείγματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, εκτιμά ότι η ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στα τέλη Νοεμβρίου θα δώσει λύση στο πρόβλημα διενέργειάς τους.

Αναφέρει ότι πρόκειται για μια διαδικασία που είναι αντίστοιχη με τη «φυσική», η οποία ωστόσο είναι αδιάβλητη και ανοιχτή στον οποιονδήποτε, με αποτέλεσμα «ο έλεγχος και η δημοσιότητα να εξασφαλίζονται. Υποστηρίζει επίσης ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα εμποδίσει το φαινόμενο των «κορακιών», που ανέβαζαν ή μείωναν τεχνητά τα τιμήματα. Εκτιμά δε ότι θα επιτευχθούν καλύτερες τιμές για συγκεκριμένα ακίνητα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v