Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stevia Hellas: Ο Συνεταιρισμός που θέλει να κατακτήσει τις διεθνείς αγορές

Σε περισσότερα από 500 στρέμματα εκτείνεται η παραγωγή στέβιας. Στη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας φύλλων στέβιας προσανατολίζεται ο Συνεταιρισμός. Πώς λειτουργεί και ποια είναι τα πλάνα του, εξηγεί στο Euro2day.gr ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Σταμάτης.

Stevia Hellas: Ο Συνεταιρισμός που θέλει να κατακτήσει τις διεθνείς αγορές

Στη δημιουργία της πρώτης βιομηχανίας επεξεργασίας φύλλων στέβιας στα Βαλκάνια πρόκειται να προχωρήσει στο επόμενο διάστημα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Stevia Hellas. Αυτό επισημαίνει στο Euro2day.gr ο διευθύνων σύμβουλος του Συνεταιρισμού Χρήστος Σταμάτης (φωτό).

Ο ίδιος μιλά για την ίδρυση του Συνεταιρισμού, για τη μορφή λειτουργίας του, αλλά και για σχέδια επέκτασης τόσο των καλλιεργήσιμων εκτάσεων όσο και της εξαγωγικής δραστηριότητας. Όσον αφορά την προϊοντική γκάμα του Συνεταιρισμού, αυτή περιέχει όλη τη διαδρομή παραγωγής της στέβιας. Από βιολογικά φύλλα για τσάι, καθαρή στέβια για βιομηχανίες αλλά και κρυσταλλική για καταναλωτές.

- Πότε ιδρύθηκε και με ποιο σκοπό ο συνεταιρισμός;

Ο Συνεταιρισμός ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 2011, όταν στην Ευρώπη είχε μόλις επιτραπεί η κατανάλωση της στέβιας. Πιο πριν, με ομάδες αγροτών είχαμε ήδη ξεκινήσει τα πειράματα, έχοντας ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Βασιστήκαμε στα θετικά αποτελέσματα αλλά και στις προβλέψεις της αγοράς για τη στέβια, που έβλεπαν να αντικαθιστά το 20% της ζάχαρης ως το 2020. Σημαντικό ρόλο έπαιξε φυσικά και η αποφασιστικότητα των παραγωγών του Συνεταιρισμού να αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα τους προς το καλύτερο, παίρνοντας το ρίσκο και επιλέγοντας να επενδύσουν σε μία νέα, άγνωστη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα καλλιέργεια, που έχει σαφώς μεγαλύτερες προοπτικές από τις κλασικές καλλιέργειες της περιοχής.

Έτσι, με τα κίνητρα αυτά ο Stevia Hellas Coop ιδρύθηκε το 2011, καταφέρνοντας πλέον να είναι ο μοναδικός παραγωγός στέβιας σε μεγάλη κλίμακα. Μάλιστα, μέχρι στιγμής όσα έχουμε καταφέρει είναι χωρίς δανεισμό, με τη χρηματοδότηση των μελών μας.

- Πόσα μέλη αριθμεί ο Συνεταιρισμός και πόση είναι η καλλιεργήσιμη έκταση;

Στον Συνεταιρισμό συμμετέχουν περίπου 60 μέλη-μέτοχοι. Οι παραγωγοί μας, οι οποίοι είναι και οι μέτοχοι του Συνεταιρισμού, καλλιεργούν πάνω από 500 στρέμματα στέβιας. Η έκταση αυτή αναμένεται να τριπλασιαστεί στην επόμενη διετία, αφού η ζήτηση για στέβια (τόσο αποξηραμένα φύλλα όσο και κρυσταλλική ή καθαρή) αυξάνει με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Προχωράμε πάντα με γνώμονα την ποιότητα και όχι την ποσότητα. Θέλουμε το παραγόμενο προϊόν μας να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένα κριτήρια και standards, τα οποία όλοι είναι υποχρεωμένοι να τηρούν. Το επίπεδο της παραγωγής μας είναι πολύ υψηλό σε προδιαγραφές, κάτι το οποίο αποδεικνύεται και από τα σχόλια της αγοράς. Το ότι είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη δεν είναι τυχαίο άλλωστε. Είναι μια θέση την οποία διατηρούμε, γιατί και έχουμε επενδύσει στο να παράγουμε πρώτης ποιότητας προϊόντα, αλλά και επειδή είμαστε αξιόπιστοι συνεργάτες και προμηθευτές, δίνοντας λύση στις ανάγκες της αγοράς. Εξαρχής, και αυτό είναι προς τιμήν των παραγωγών μας, διαχωρίσαμε το καλλιεργητικό κομμάτι από αυτό της παραγωγής και πώλησης, δημιουργώντας δύο τμήματα.

Αντιληφθήκαμε ότι για να μπορέσουμε να εξελιχθούμε θα πρέπει να δουλέψουμε συγκεντρωμένα ο κάθε ένας σε αυτό που γνωρίζει άριστα. Αυτό είναι που μας κάνει να διαφέρουμε από τους ελληνικούς συνεταιρισμούς, μιας και θα δείτε ότι ο λόγος που αποτυγχάνουν είναι επειδή ο ίδιος ο παραγωγός αναλαμβάνει και τον ρόλο του πωλητή. Εμείς στον Συνεταιρισμό είμαστε μια ομάδα ενωμένη, δουλεύοντας ο κάθε ένας στο αντικείμενό του. Υπάρχει η ομάδα των παραγωγών και των γεωπόνων και η ομάδα του R&D και πωλήσεων. Φυσικά, οι κεντρικές αποφάσεις λαμβάνονται από το Δ.Σ. στο οποίο μετέχουν οι παραγωγοί μας.

- Πότε ενταχθήκατε στην πρωτοβουλία "Growth in Agrifood" της Eθνικής Τράπεζας;

Περίπου πριν από δύο χρόνια είχαμε την πρόσκληση για την ένταξη του Συνεταιρισμού μας στην πρωτοβουλία Growth in Agrifood  της Eθνικής Tράπεζας. Είναι πολύ σημαντική η στήριξη από μεγάλους οργανισμούς, μπαίνεις σε μια κοινότητα στην οποία δύσκολα θα είχες πρόσβαση. Μάλιστα, αυτόματα αποκτάς αναγνώριση στον κύκλο αυτό, αξιοπιστία και το πιο σημαντικό, πρόσβαση.

Ήδη, έχοντας αξιοποιήσει τα εργαλεία που μας δίνει η Εθνική, έχουμε έρθει σε επαφή με πολλές εταιρίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, έχουμε βοηθηθεί σε επίπεδο λήψης στρατηγικών αποφάσεων αλλά και έχουμε αποκτήσει πρόσβαση σε ένα τεράστιο δίκτυο από επαγγελματίες με κύρος και αξιοπιστία. Προσδοκούμε στην περαιτέρω ανάπτυξη της σημαντικής αυτής συνεργασίας μας, η οποία μέχρι στιγμής μάς έχει αφήσει τις πιο θετικές εντυπώσεις.

- Σε ποιες αγορές απευθύνεται το προϊόν και ποιο είναι το ύψος των πωλήσεών σας;

Η προϊόντική μας γκάμα περιέχει όλη τη διαδρομή παραγωγής της στέβιας. Από βιολογικά φύλλα για τσάι, καθαρή στέβια για βιομηχανίες αλλά και κρυσταλλική για καταναλωτές. Από τις πρώτες αποφάσεις του Συνεταιρισμού μας, ήταν να κυκλοφορήσει στο εμπόριο η κρυσταλλική μας στέβια σε τελική συσκευασία για τον καταναλωτή. Η συσκευασία σχεδιάστηκε, κυκλοφόρησε στο εμπόριο και μας έκανε γνωστούς στην αγορά ωε την «ελληνική στέβια». Η La Mia Stevia κυκλοφορεί στα περισσότερα σούπερ μάρκετ και έχει κατακτήσει μεγάλο μερίδιο στην ελληνική αγορά.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα προϊόντα μας, η εξαγωγική μας δραστηριότητα είναι κυρίως στην Ευρώπη. Προμηθεύουμε με φύλλα στέβιας μεγάλες εταιρίες τσαγιού και αρωματικών φυτών, αλλά και με κρυσταλλική και καθαρή στέβια τις περισσότερες ελληνικές βιομηχανίες (GreenCola, ΔΕΛΤΑ, Olympos, KriKri, Geodi, κ.ά.) αλλά και μεγάλες αλυσίδες ζαχαροπλαστείων όπως ο Κωνσταντινίδης.

Όσον αφορά το ύψος των πωλήσεων, αυτό που μπορώ να πω με βάση τα οικονομικά μας στοιχεία είναι ότι έχουμε διπλασιασμό τζίρου, κάθε χρόνο τα τελευταία τρία χρόνια.

- Υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω αύξηση των πωλήσεων;

Αυτό είναι κάτι δεδομένο. Η πορεία μπορεί να είναι μόνο ανοδική. Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι αδιαπραγμάτευτο για τον Συνεταιρισμό μας. Οι παραγωγοί μας, ξέρετε, στηρίζουν την οικογένειά τους με το εισόδημα από τη στέβια. Στον Συνεταιρισμό εργάζονται νέοι της περιοχής που επέστρεψαν από το εξωτερικό και την Αθήνα για να δουλέψουν σε εμάς. Αυτά και μόνο, για τον Συνεταιρισμό μας, είναι κίνητρα για να επενδύουμε καθημερινά στην αύξηση των πωλήσεών μας. Ήδη φέτος έχουμε λάβει για δεύτερη φορά μέρος στη SIAL, στη Nordic και συνεχίζουμε την εξαγωγική μας δραστηριότητα και σε άλλες εκθέσεις και events. Η ζήτηση για τα προϊόντα μας αυξάνεται καθημερινά, το περιθώριο να μεγαλώσει η αγορά της στέβιας είναι μεγάλο. 

- Ποιο είναι το επίπεδο του ανταγωνισμού που αντιμετωπίζετε;

Ο ανταγωνισμός έρχεται κυρίως από την Κίνα και τη Λατινική Αμερική. Αυτό διότι στην Ευρώπη είμαστε οι μόνοι που προμηθεύουμε με 100% ευρωπαϊκή στέβια. Εμείς την καλλιεργούμε στην Ελλάδα και η μεταποίησή της γίνεται στη Γαλλία, σε ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια παγκοσμίως, το οποίο είναι συνεργάτης μας. Δυστυχώς υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού σχετικά με τη στέβια.

Μιας καλής ποιότητας στέβια δίνει το αρεστό αποτέλεσμα και τη σωστή γεύση στο τελικό προϊόν. Η πικρή επίγευση ή η μεταλλική γεύση που μας αναφέρουν, προέρχεται από την εμπειρία των καταναλωτών με προϊόντα κακής ποιότητας. Το ίδιο βλέπουμε κι από βιομηχανίες οι οποίες είναι διστακτικές στην αρχή, μέχρι να δοκιμάσουν στη συνταγή τους το προϊόν μας. Υπάρχουν και αξιόλογες εταιρίες, με εισαγόμενα ωστόσο προϊόντα, που τηρούν επάξια τις προδιαγραφές.

Έως τώρα, με γνώμονα την ποιότητα, την άριστη γεύση και τη βέλτιστη εξυπηρέτηση του καταναλωτή, έχουμε καταφέρει να είμαστε ένας από τους πιο δυνατούς παίκτες στην αγορά της στέβιας.

- Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;

Επόμενος στόχος η επένδυση 1 εκατ. ευρώ σε εξοπλισμό για την καλλιέργεια. Προχωράμε σε αυτό άμεσα, είναι υλοποιήσιμος στόχος της επόμενης διετίας. Έπειτα, επόμενος στόχος, η δημιουργία της πρώτης βιομηχανίας επεξεργασίας φύλλων στέβιας στα Βαλκάνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v