Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημητρίου: Η Generali Hellas βρίσκεται «στην πλευρά των αγοραστών»

Ο CEO της εταιρείας μιλά για τη διεύρυνση του μεριδίου αγοράς, τους στόχους και την έμφαση στο μέτωπο του insurtech. Ετοιμη να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία που θα παρουσιαστεί στην εγχώρια αγορά, δηλώνει η Generali Hellas.

Δημητρίου: Η Generali Hellas βρίσκεται «στην πλευρά των αγοραστών»

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που ο πολυεθνικός όμιλος Generali έχει επιλέξει να αναπτυχθεί και έτσι είναι έτοιμος να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία που θα παρουσιαστεί. «Υπό αυτή την έννοια, είμαστε από την πλευρά των αγοραστών», δηλώνει στο Euro2day.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Generali Hellas Πάνος Δημητρίου, τονίζοντας πως η εταιρεία του συνέχισε και φέτος την κερδοφόρο πορεία της μέσα από νέα διεύρυνση του μεριδίου αγοράς της, ενώ παράλληλα δίνει μεγάλη έμφαση στο μέτωπο της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών.

«Επενδύουμε στρατηγικά, προκειμένου να παρέχουμε καινοτόμες ασφαλιστικές λύσεις με την αξιοποίηση της τεχνολογίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρίου, εξειδικεύοντας μια σειρά κινήσεων που έχουν γίνει από τον πολυεθνικό όμιλο, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στη χώρα μας.

Τέλος, ο CEO της Generali Hellas εξέφρασε τις θέσεις του σε κρίσιμα ζητήματα της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς, όπως οι προοπτικές του κλάδου για το 2019 και το συνταξιοδοτικό σύστημα των τριών πυλώνων.

Κύριε Δημητρίου, πώς αξιολογείτε τη πορεία της ασφαλιστικής αγοράς κατά τη φετινή χρονιά; Εξελίχθηκε καλύτερα, ή χειρότερα σε σχέση με τις αρχικές σας προβλέψεις;

Θα έλεγα ότι η πορεία της δεν έκρυβε εκπλήξεις. Αυτό που επισημάναμε και πέρυσι τέτοια εποχή περίπου, ήταν ότι η ασφαλιστική αγορά θα κινηθεί και το 2018 σε μη υψηλούς παραγωγικούς ρυθμούς, αφού η  επαχθής φορολογία, έμμεση και άμεση, αφαιρεί πόρους από την εν γένει ανάπτυξη της αγοράς. Αυτό αποτυπώνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα της παραγωγής ασφαλίστρων που επεξεργάζεται και δημοσιοποιεί η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, όπου φαίνεται ότι κινούμαστε σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα, της τάξης του 1%.

Πιστεύετε ότι το 2019 θα δούμε την αγορά να αναπτύσσεται ουσιαστικά, ή φοβάστε πως το μειωμένο διαθέσιμο και παράγοντες όπως η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα, θα την καθηλώσουν σε παρόμοια με τα φετινά επίπεδα;

Το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον δεν αλλάζει προς το καλύτερο με γρήγορους ρυθμούς. Συνεπώς και για το 2019 δεν αναμένονται θεαματικά βήματα ανάπτυξης στον ασφαλιστικό κλάδο, η πορεία του οποίου είναι άμεσα συνυφασμένη με την γενικότερη ανάπτυξη μιας οικονομίας. Ωστόσο, εμείς συνεχίζουμε τις επενδύσεις μας με στόχο την βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών μας.

Πολύς λόγος γίνεται για την ανάγκη ανάπτυξης του δεύτερου ασφαλιστικού πυλώνα. Πόσο αναγκαία τη θεωρείτε; Πιστεύετε πως οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι σε θέση να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη Επαγγελματικών Ταμείων;

Ο δεύτερος πυλώνας ασφάλισης, κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα - που έχει συνδεθεί με τα Επαγγελματικά Ταμεία ως τμήμα ενός ευρύτερου συστήματος τριών πυλώνων, με βασικό την κοινωνική ασφάλιση - δεν είναι το πρόβλημα, όπως παρουσιάζεται από ορισμένες πλευρές, αλλά η λύση για ένα βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα. Θα υπενθυμίσω με την ιδιότητα μου ως προέδρου της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος, ότι πρόσφατα η Ένωσή μας παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου μια μελέτη που υποστηρίζει ότι ένα σύστημα τριών πυλώνων μπορεί να εξασφαλίσει επαρκείς και βιώσιμες συντάξεις. Επίσης, και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών εκτιμά ότι προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να οδηγηθεί το συνταξιοδοτικό σύστημα και έχει καταθέσει τις δικές της προτάσεις. Ο δεύτερος πυλώνας είναι απολύτως αναγκαίος. Ποια ακριβώς μορφή θα πάρει, δηλαδή αν θα είναι ένα ή  πολλά επαγγελματικά ταμεία, δημόσια ή ιδιωτικά ή και τα δυο, είναι θέμα περαιτέρω μελέτης. Όμως θα πρέπει να στηρίζεται σε τρεις αρχές: Θα είναι ένας πυλώνας υποχρεωτικός, κεφαλαιοποιητικός και θα εξασφαλίζει ελευθερίες επιλογής. Στο πλαίσιο αυτό και οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να έχουν δικό τους μερίδιο στη διαχείριση του.

Πώς κλείνει το 2018 για την Generali Hellas και ποιοι είναι οι στόχοι της για τη νέα χρονιά σε προϊοντικό και αναπτυξιακό επίπεδο;

Η Generali Hellas, για μια ακόμη χρονιά θα κινηθεί με ρυθμούς υψηλότερους του μέσου όρου της αγοράς. Αναμένεται να κλείσουμε το 2018 με παραγωγή ασφαλίστρων αυξημένη κατά 4%-5% σε σύγκριση με το 2017. Παράλληλα θα συνεχισθεί η κερδοφόρος πορεία μας. Το 2018 συνεχίσαμε  τη διάθεση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, στρατηγική που θα ακολουθήσουμε και το 2019. Η  Generali ήδη επενδύει με χρόνο, χρήμα και ιδέες σε νέες τεχνολογικές καινοτομίες που θα εισάγουν νέες λογικές στο χώρο της ασφάλισης και εν τέλει στοχεύουν στο να διασφαλίσουν αναβαθμισμένες, προσωποποιημένες παροχές στους καταναλωτές, κάνοντας την ζωή τους πιο ασφαλή.

Ακούγονται πολλά για επικείμενη συγκέντρωση της αγοράς. Ενδιαφέρεστε να εξαγοράσετε ή να απορροφήσετε κάποια άλλη εταιρεία;

Σταθερή πολιτική μας τα τελευταία χρόνια είναι να εξετάζουμε κάθε ευκαιρία ανάπτυξης που παρουσιάζεται στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Όμως μέχρι τώρα δεν έχει προκύψει κάτι ενδιαφέρον. Τίποτα δεν αποκλείεται για το μέλλον, δεδομένου ότι το επιχειρηματικό σκηνικό του κλάδου παραμένει ρευστό, και αυτό δεν αφορά μόνο την ελληνική ασφαλιστική αγορά, αλλά και την ευρωπαϊκή. Να σημειώσω εδώ ότι η Generali, πρώτη από όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες, σχεδίασε και υλοποιεί, ήδη, μια πολιτική ανάπτυξης, με κύριο χαρακτηριστικό την επικέντρωση σε συγκεκριμένες αγορές, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η ελληνική ασφαλιστική αγορά. Σε αυτές τις αγορές είναι έτοιμη να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία που θα παρουσιαστεί και με την έννοια αυτή είμαστε από την πλευρά των «αγοραστών».

Συχνότατες είναι οι συζητήσεις που τονίζουν τη σημασία των εφαρμογών των νέων τεχνολογιών στη λειτουργία των ασφαλιστικών εταιρειών και στην επικοινωνία με τους πελάτες τους. Ως Generali Hellas πώς αντιμετωπίζετε το συγκεκριμένο ζήτημα;

Η τεχνολογία συμβάλλει όλο και πιο ενεργά στην πιο προσιτή, πλήρη και αποτελεσματική, ασφαλιστική κάλυψη του πολίτη. Το λεγόμενο «insurtech», περιγράφει το μέλλον του ασφαλιστικού κλάδου, καθώς η αξιοποίηση της  τεχνολογίας διαφοροποιεί ουσιαστικά την εμπειρία του πελάτη, αυξάνει το επίπεδο ικανοποίησης του και κάνει τη σχέση του με την ασφάλιση ακόμη πιο ουσιαστική. Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο όμιλος Generali διεθνώς, επενδύει στρατηγικά, προκειμένου να παρέχει καινοτόμες ασφαλιστικές λύσεις με την αξιοποίηση της τεχνολογίας. Ήδη, από τον Ιούλιο του 2015 ο όμιλος προχώρησε στην εξαγορά της νεοφυούς εταιρείας MyDrive Solutions, με έδρα το Λονδίνο, η οποία εξειδικεύεται στις εφαρμοσμένες λύσεις τηλεματικής στον κλάδο ασφάλισης αυτοκινήτου, συνδυάζοντας την υψηλή τεχνολογία και την ασφαλέστερη οδήγηση.

Μάλιστα, πρόσφατα παρουσιάσαμε στην ελληνική αγορά μια νέα, έξυπνη εφαρμογή για κινητά το «Generali My Drive». Η είσοδός μας στον κλάδο του insurtech σηματοδοτεί ουσιαστικά μια νέα διάσταση της ασφάλισης, που δεν περιορίζεται απλώς στην ασφαλιστική κάλυψη, αλλά επεκτείνεται στη διαχρονική σχέση του ασφαλισμένου με την εταιρεία και τις συνολικές υπηρεσίες που θα μπορούσε να λάβει ακόμη κι από ένα απλό προϊόν, όπως είναι η ασφάλιση αυτοκινήτου. Μεταφέρουμε την εστίαση από την παραδοσιακή αξιολόγηση του κινδύνου, στην έννοια της πρόληψης και της προστασίας. Επιπλέον, η Generali στην Ελλάδα ανακοίνωσε και τη συνεργασία της με την εταιρεία dacadoo. Πρόκειται για μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο στον τομέα των ψηφιακών εφαρμογών υγείας και insurtech, με στόχο την παροχή καινοτόμων λύσεων και την προαγωγή της καλής υγείας και της ευεξίας, μέσα από μία ολοκληρωμένη και επιστημονικά κατοχυρωμένη ψηφιακή εφαρμογή. Η Generali ως πρωτοπόρος στον τομέα της υγείας, και με τις επενδύσεις τις οποίες πραγματοποιεί, φιλοδοξεί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ελληνική ασφαλιστική αγορά και αναμένεται μέσα στο 2019 να παρουσιάσει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ασφαλιστικές λύσεις, με την χρήση της τηλεματικής και στο χώρο της υγείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v