Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιρπινιάς: «Επανεκκίνηση» HSBC στις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων

Τις κινήσεις που έδωσαν τη δυνατότητα να διατηρηθεί η απρόσκοπτη λειτουργία της HSBC στη χώρα, καταγράφει το στέλεχος της τράπεζας στο Euro2day.gr. Τα εναλλακτικά προϊόντα και οι επόμενες πρωτοβουλίες της HSBC.

Πιρπινιάς: «Επανεκκίνηση» HSBC στις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων

Ενεργός «παίκτης» στην ελληνική τραπεζική αγορά, η HSBC, όχι μόνο παρέμεινε στην κρίση αλλά επιβεβαίωσε τη στρατηγική της στο κομμάτι του wealth management, ως τράπεζα αναφοράς. Δεν είναι τυχαίο ότι η τράπεζα ήδη προετοιμάζεται για επανεκκίνηση χορήγησης στεγαστικών δανείων, την ίδια στιγμή που ολοκληρώνει σημαντικές επενδύσεις στον χώρο της περιβαλλοντικής και κοινωνικής προσφοράς.

«Φιλοδοξούμε να γίνουμε πρωτοπόροι στην προσπάθεια μετάβασης προς ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα», επισημαίνει σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr ο Στέλιος Πιρπινιάς, επικεφαλής retail banking & wealth management της HSBC στην Ελλάδα, ο οποίος εξηγεί ταυτόχρονα τι σημαίνει το “Sustainable Financing” -ο βασικός πυλώνας της ανανεωμένης στρατηγικής του ομίλου, που εστιάζει στη χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Αλλωστε, πρωταρχικός στόχος της HSBC είναι να επενδύσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα αειφορίας έως το 2025 (ήδη μέσα σε ένα μόλις χρόνο χρηματοδοτήθηκαν τέτοια projects συνολικής αξίας 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 35 χώρες).

Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για το Open Banking, την παρουσία της στο digital και τα προϊόντα που σχεδιάζει να διαθέσει σε δάνεια και αμοιβαία, μιλάει στη συνέντευξη που ακολουθεί ο επικεφαλής της Τράπεζας στην Ελλάδα.

Κύριε Πιρπινιά, η HSBC παρέμεινε στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης. Από την εμπειρία που αποκομίσατε, ποια είναι η αίσθησή σας, τόσο σε απολογιστικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο προοπτικών;

Η HSBC ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα το 1981 και έκτοτε έχει επιτύχει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον ελληνικό χρηματοοικονομικό κλάδο. Όπως όλες οι τράπεζες στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίσαμε προκλήσεις λόγω του αντίξοου οικονομικού περιβάλλοντος. Θεωρώ ότι λάβαμε συνετές αποφάσεις που μας κατέστησαν αποτελεσματικότερους, μας έδωσαν τη δυνατότητα να διατηρήσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία μας στη χώρα καθώς και να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε με συνέπεια τους πελάτες μας. Για παράδειγμα, αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε μια πιο εστιασμένη στρατηγική. Ειδικότερα μάλιστα στη λιανική τραπεζική έχουμε καταστεί τράπεζα αναφοράς στον τομέα του Wealth Management. H HSBC διαδραματίζει πλέον ξεκάθαρο ρόλο καθώς σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε πλέον η μόνη διεθνής Τράπεζα που παρέχει ένα ολοκληρωμένο φάσμα τραπεζικών υπηρεσιών στη χώρα. Το γεγονός ότι σχεδιάζουμε να επανεκκινήσουμε σταδιακά τη χορήγηση στεγαστικών δανείων επιβεβαιώνει όσα προανέφερα.

Ποια είναι η πελατεία στην οποία απευθύνεστε; Ποιο το σκεπτικό και η φιλοσοφία για το ελληνικό γίγνεσθαι; Πώς διαφοροποιείστε από τον ανταγωνισμό και πού δίνετε ιδιαίτερη έμφαση;

Προσφέρουμε ένα πλήρες φάσμα τραπεζικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, αλλά ως διεθνής τράπεζα, ακολουθούμε μια πιο εστιασμένη στρατηγική, επιδιώκοντας να είμαστε οι καλύτεροι στους τομείς όπου έχουμε επιλέξει στρατηγικά να δραστηριοποιηθούμε. Όπως προανέφερα, η στρατηγική Λιανικής Τραπεζικής της HSBC στην Ελλάδα είναι εστιασμένη και επικεντρώνεται στη συμβουλευτική Διαχείρισης Περιουσίας των πελατών μας. Σκοπός μας είναι -μέσω της αποκλειστικής παγκόσμιας υπηρεσίας Premier- να παρέχουμε στους πελάτες μας τη δυνατότητα να εκμεταλλεύονται ευκαιρίες σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσα από ένα δυναμικό διεθνές προϊοντικό μείγμα, εστιάζοντας πάντα στην κάλυψη των προσωπικών τους αναγκών. Κύριος άξονας, λοιπόν, των υπηρεσιών μας είναι αυτό που στην HSBC αποκαλούμε «Προσωπική Οικονομία» του πελάτη.

Είστε ενεργοί στο κομμάτι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

Το τμήμα του Wholesale Banking της HSBC προσφέρει πλήρες φάσμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών προς επιχειρήσεις, κυρίως εστιάζοντας σε επιχειρήσεις με διεθνή προσανατολισμό -ακόμη και μικρομεσαίες, αλλά ιδιαίτερα επιλεκτικά- καθώς και στον κλάδο της Ναυτιλίας.

Ιδιαίτερα σημαντική η παροχή επενδυτικών προϊόντων, customised, καινοτόμων και «εναλλακτικών» από τις υπηρεσίες της τράπεζας. Πρόσφατα παρουσιάσατε και δύο αμοιβαία κεφάλαια που επικεντρώνονται στην κλιματική αλλαγή. Θέλετε να μας πείτε συνοπτικά τη «λογική»; 

Ξεκινήσαμε πρόσφατα να προσφέρουμε πρώτοι στους ιδιώτες επενδυτές στην Ελλάδα, τα δύο αμοιβαία κεφάλαια χαμηλότερων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της HSBC Global Asset Management, το μετοχικό αμοιβαίο κεφάλαιο HSBC GIF Global Lower Carbon Equity Fund και το ομολογιακό HSBC GIF Global Lower Carbon Bond Fund. Η κλιματική αλλαγή δεν έχει μόνο περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά δημιουργεί κινδύνους και ευκαιρίες για τους επενδυτές. Με αυτή τη λογική, τα νέα αυτά αμοιβαία κεφάλαια είναι σχεδιασμένα ώστε να περιορίζουν την έκθεση σε επιχειρήσεις με υψηλές εκπομπές άνθρακα, να μειώνουν σημαντικά τους χρηματο-οικονομικούς κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και να προετοιμάσουν το χαρτοφυλάκιο για τις μελλοντικές τάσεις, καθώς κινούμαστε προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Στο εξής, λοιπόν, δεν θα είναι μόνο οι αποδόσεις, η «μετρήσιμη» έννοια μιας επένδυσης. Θα είναι η κουλτούρα, το περιβάλλον, η εταιρική ευθύνη. Η HSBC γράφει ήδη μία τέτοια πορεία. Μπορείτε να μας το σχολιάσετε;

Πράγματι, διαφαίνεται πλέον ότι οι επιχειρήσεις εκείνες που διεξάγουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα τηρώντας υψηλά πρότυπα εταιρικής υπευθυνότητας έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να φέρουν υπεραξίες μακροπρόθεσμα. Αυτή τη λογική ακολουθεί ο όμιλος της HSBC. Μάλιστα, στο τέλος του προηγούμενου έτους, ο όμιλος της HSBC αναθεώρησε τη στρατηγική του για την εταιρική υπευθυνότητα και την αειφορία. Φιλοδοξούμε να γίνουμε πρωτοπόροι στην προσπάθεια μετάβασης προς ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες της ανανεωμένης στρατηγικής μας είναι αυτός που αποκαλούμε “Sustainable Financing” και εστιάζει στη χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Έχουμε δεσμευτεί να επενδύσουμε 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα αειφορίας έως το 2025 και μέσα σε ένα μόλις έτος έχουμε χρηματοδοτήσει τέτοια projects συνολικής αξίας 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 35 χώρες. Στο πλαίσιο αυτής της νέας μας στρατηγικής ξεκινήσαμε πρόσφατα να προσφέρουμε και τα δύο αμοιβαία κεφάλαια χαμηλότερων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τα οποία σας μίλησα προηγουμένως. Επιπλέον, στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος βιωσιμότητας και εταιρικής υπευθυνότητάς μας, τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε επενδύσει συνολικά περισσότερο από 1 εκατομμύριο ευρώ σε έργα περιβαλλοντικής και κοινωνικής προσφοράς ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε και στην εκπαίδευση.  

Είστε αισιόδοξος για την ελληνική τραπεζική αγορά; Εκτιμάτε ότι είναι «ελεγχόμενο» το «καζάνι» με τα κόκκινα δάνεια;

Το θέμα της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί ένα «ευαίσθητο» θέμα. Έχουμε δει να υιοθετούνται ποικίλες προσεγγίσεις σε διάφορες χώρες, με διαφορετικά ποσοστά επιτυχίας. Οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες ποικίλλουν από χώρα σε χώρα και, άρα, είναι σαφές ότι δεν υπάρχει μία και μόνη λύση για όλες τις περιπτώσεις. Είναι, λοιπόν, δύσκολο αυτή τη στιγμή να προβλεφθεί το εάν τα κόκκινα δάνεια είναι ελεγχόμενα. Αυτό που θα μπορούσα να πω, όμως, είναι ότι όταν η οικονομική ανάκαμψη αρχίσει να αποκτά δυναμική, θα εισέλθουμε σε μια περίοδο συνεχούς βελτίωσης ως προς αυτόν τον τομέα. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να ξεπεραστεί αυτή η κρίσιμη καμπή.

Αναφορικά με το digital, που είναι ο νέος τομέας δράσης των τραπεζών, ποια είναι τα δείγματα γραφής της HSBC;

Πραγματικά η ανάπτυξη του Digital Banking είναι ο νέος τομέας δράσης των τραπεζών, σε μια προσπάθειά τους να προλάβουν τον ανταγωνισμό από μεγάλους τεχνολογικούς γίγαντες, οι οποίοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τον τραπεζικό κλάδο. Η HSBC ανήκει σε ένα πολυεθνικό όμιλο, ο οποίος επενδύει συνεχώς τα τελευταία χρόνια σε νέες τεχνολογίες και συνεργάζεται με εταιρίες fin-tech, με στόχο να παρακολουθεί και να υιοθετεί νέες τεχνολογίες. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η HSBC στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώτη τράπεζα που υιοθέτησε το Open Banking, δημιουργώντας καλύτερα και πιο εξατομικευμένα προϊόντα. Έγινε, λοιπόν, η πρώτη βρετανική τράπεζα, η οποία στις αρχές του 2018 έδωσε τη δυνατότητα στους πελάτες της να έχουν πλήρη εικόνα των οικονομικών τους σε ένα σημείο, μέσω μιας εφαρμογής για κινητά, συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών που τηρούν σε άλλες τράπεζες. Στην ελληνική αγορά, η HSBC είναι η πρώτη τράπεζα η οποία από το 2015 προσφέρει στους πελάτες της τη δυνατότητα να πραγματοποιούν αγορές και πωλήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων μέσω του Internet Banking της HSBC. Οι πελάτες μας έχουν πρόσβαση on line σε όλες τις παγκόσμιες αγορές και τη δυνατότητα να επιλέξουν Αμοιβαία Κεφάλαια από 7 διεθνείς επενδυτικούς οίκους, τα οποία έχουν διαφορετική επενδυτική φιλοσοφία. Και όλα αυτά με 4 απλά βήματα.

Πώς βλέπετε την τράπεζα του μέλλοντος; Μιλώντας για την Ελλάδα, ποιο είναι ένα κρίσιμο μέγεθος δικτύου - προσωπικού και για ποιες υπηρεσίες;

Το μυστικό της επιτυχίας για την τράπεζα του μέλλοντος έγκειται στην εξισορροπημένη χρήση των διαθέσιμων δικτύων/καναλιών για την καθημερινή επικοινωνία και τις συναλλαγές με τους πελάτες. Η ανάπτυξη των εναλλακτικών δικτύων, όπως για παράδειγμα το internet banking και το mobile banking, διευκολύνουν τους πελάτες στη διεκπεραίωση των καθημερινών τους συναλλαγών με την τράπεζα, πιο γρήγορα και πιο εύκολα, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτούν κάποιο φυσικό κατάστημα. Παράλληλα, όμως, για πιο εξειδικευμένες συμβουλές, είτε αναφορικά με το Wealth Management είτε με τη χρηματοδότηση για την απόκτηση κατοικίας, είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε ένα κατάστημα και η προσωπική επαφή με κάποιον εξειδικευμένο σύμβουλο/συνεργάτη, τον οποίο ο πελάτης εμπιστεύεται. Βέβαια η εναρμόνιση όλων των καναλιών επικοινωνίας προς τον πελάτη είναι σημαντική, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη αποτελεσματικότητα. Εκτός όμως από το μέγεθος του δικτύου, σημαντικό ρόλο σίγουρα διαδραματίζουν και όλες οι υποστηρικτικές υπηρεσίες, αφού η διαχείριση των αιτημάτων και των συναλλαγών των πελατών πρέπει να υλοποιούνται άμεσα, με ακρίβεια, ώστε η τράπεζα να διατηρεί υψηλά επίπεδα εξυπηρέτησης. 

Πού πιστεύετε ότι θα παιχθεί το παιχνίδι του διατραπεζικού ανταγωνισμού την προσεχή διετία;

Η τραπεζική αγορά αναμένεται να αλλάξει δραστικά τα επόμενα χρόνια. Η εφαρμογή της πρόσφατης Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις Υπηρεσίες Πληρωμών, η οποία θεσμοθετεί ένα νέο πλαίσιο στη λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων ενώ επιτρέπει παράλληλα τη λειτουργία ιδρυμάτων πληρωμών, αναμένεται να διαφοροποιήσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο συναλλάσσονται οι πελάτες των τραπεζών. Επιπλέον, η μεγάλη ανάπτυξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών αλλά και ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν οι τράπεζες στην πρόληψη και καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος, η στελέχωση των αρμόδιων τμημάτων με εξειδικευμένο προσωπικό που θα διαθέτει γνώση και εμπειρία και θα συμβάλλει στην ασφαλή ανάπτυξη των τραπεζών, θα αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα για την επιλογή τραπεζικού ιδρύματος στο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v